Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Χωρίς capital controls ο Στουρνάρας παραιτείται – ΕΝΤΟΛΗ ΝΤΡΑΓΚΙ! Κάντε capital controls για να μην σας κόψω τη χρηματοδότηση

EQWE
Χωρίς capital controls ο Στουρνάρας παραιτείται
Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η τηλεόραση του Σκάι επικαλούμενο tweet του Peter Spiegel εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει την επιβολή capital controls τότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραιτηθεί.


Περισσότερα σε λίγο…

ΕΝΤΟΛΗ ΝΤΡΑΓΚΙ! Κάντε capital controls για να μην σας κόψω τη χρηματοδότηση

Αμετάβλητο διατήρησε τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «παγώνοντας» το όριο, μετά μάλιστα από τις τεράστιες εκροές καταθέσεων που υπάρχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Παρασκευή τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά υπήρξε άμεσα επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ, στην οποία αναφέρεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της Ευρωζώνης και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε:

"Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ζώνης του ευρώ."

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε:
«Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες".

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
 
Πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν ότι δόθηκε από την ΕΚΤ η προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital controls στις τράπεζες εντός της ημέρας με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται έμμεσα απ' το γεγονός ότι ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βγήκε στο ραδιόφωνο του BBC και δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή capital controls ή ακόμα και τραπεζική αργία.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ το Reuters είχε μεταδώσει ότι η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση του κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων, απόφαση που εάν ληφθεί "στραγγαλίζει" τις ελληνικές τράπεζες. Σε μία τέτοια περίπτωση τα χρηματοδοτικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών συρρικνώνονται και η επιβολή capital controls είναι μονόδρομος.

Η αύξηση του ποσοστού κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν επιπλέον εγγυήσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητα των περίπου 90 δισ ευρώ που έχουν λάβει ήδη από τον ELA χωρίς όμως να βάλουν και κάτι στα Ταμεία τους εφόσον δεν θα αυξηθεί το ποσό του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ήδη σενάρια τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν το κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών για επτά ημέρες ενώ στο διάστημα αυτό θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των ΑΤΜ τα οποία θα έχουν ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Πριν την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: