Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΔΙΕΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ TON ESM – ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

eurogroup_157_600X341
Εκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup - Ιδού η πρόταση της κυβέρνησης για χρηματοδοτικό και αναδιάρθρωση χρέους (upd)

Έκτακτο Eurogroup συγκαλείται απόψε στις 20:00 όπως επιβεβαιώνει ο Γ.Ντάισεμπλουμ από τις Βρυξέλλες για την εξέταση του ελληνικού αιτήματος για προσφυγή στον μηχανισμό του ESM για δύο έτη προς κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

. Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέσω του ESM, με διετή συμφωνία, καθώς και αναδιάρθρωση του χρέους διεκδικεί η κυβέρνηση με νέα πρόταση που κατέθεσε.

Η πρόταση αφορά αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Δύσκολο, πάντως, να το δεχθεί η Γερμανία που επιμένει στην απομάκρυνση του ΔΝΤ.


Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού:
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Ψυχρή ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.   

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.
Το αίτημα αναφέρει:
«Οπως γνωρίζετε, η χώρα αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για το 2016, δεδομένου ότι
- δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση για το δεύτερο πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2014
- η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές
- το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για επέκταση δεν έγινε αποδεκτό
- ο ELA δεν επεκτάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίοι οι έλεγχοι κεφαλαίων για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης».

«Με δεδομένα τα παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα είναι η προθεσμία που έθεσε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για την επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα ζητά υποστήριξη από τον ESM με τη μορφή δανείου δύο ετών. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δόσεων χρέους για τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: