Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

EAST-MED: O αγωγός που θα φέρει το φ.α. της Αν.Μεσογείου στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξει την μοίρα της Ελλάδας - Ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού Τ.Παπαδόπουλου

natgasxl
ΕΝΑ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ PROJECT

του Γιάννη ΠετρίδηH κατασκευή του αγωγού East-Med μετά την εκλογή Ν.Τραμπ αποκτά τεράστια δυναμική, με δεδομένο ότι πλέον εμπλέκεται στην κατασκευή του ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος Ενέργειας του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Ο αγωγός έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα και μπορεί αλλάζει μέχρι το 2025 την πορεία της χώρας, αφού προβλέπει και έρευνες, αλλά και εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ελληνικής ΑΟΖ..


Τη μελέτη της κατασκευής του ανέλαβαν οι ΔΕΠΑ (Ελλάς), ΕDISSON (Ιταλία), Νoble Energy Inc., (ΗΠΑ), και συμμετέχουν το Ισραήλ και η Κύπρος. 


Ήδη τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν και της Αφροδίτης που ανήκουν στην Νoble Energy Inc. έχουν ένα απόθεμα φυσικού αερίου της τάξης των 27 τρις κυβ. ποδιών που ισοδυναμούν με 764 δις m3.



Αν από αυτό το απόθεμα κρατήσουν το Ισραήλ και η Κύπρος το 40% για τις ανάγκες τους τότε η εξαγώγιμη ποσότητα του φυσικού αερίου ανέρχεται στα 458 δις m3.


Επομένως, η διοχέτευση της ποσότητας των 15 δις m3 φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, για 30 χρόνια, είναι ήδη εξασφαλισμένη.


Τον περασμένο Μάρτιο ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, συναντήθηκε σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, όπως αποκαλύπτει το PRONEWS που κυκλοφόρησε σήμερα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, με τον γ.γ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, τον πολιτικό διευθυντή Πέτρο Μαυροειδή και τους διευθυντές τριών κομβικών διευθύνσεων:

Της Α3 που ασχολείται με τις βαλκανικές υποθέσεις, της Α4 που παρακολουθεί τα ελληνοτουρκικά και της Α7 που χειρίζεται τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Στη συνέχεια μετέβη στο υπ. Άμυνας όπου συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο. Μετά οι δύο άνδρες συνέφαγαν με τον υπουργό Επικρατείας Ν.Παππά και αναχώρησε για Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ο Γ.Παπαδόπουλος φιλοδοξεί να εντάξει στο σχέδιο του αγωγού και το νέο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ που έχει ανακαλύψει η ΕΝΙ ακριβώς στο σημείο που συναντάται η αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ελληνική (άλλωστε γι αυτό θεωρείται βέβαιη και η ύπαρξη ελληνικού κοιτάσματος στην ευθεία γραμμή από το αιγυπτιακό κοίτασμα).
east-med_2
Tο Ζορ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Μεσόγειο.

Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.  

H διέλευση του αγωγού East-Med μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας προς Ιταλία, ανοίγει και δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης των περιοχών.

Η ΔΕΗ οφείλει να δημιουργήσει ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικούς σταθμούς) σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ούτως ώστε να μην έχουμε μόνο ένα ενεργειακό κέντρο στην Πτολεμαΐδα.

Μπορεί αρχικά στην Κρήτη να κατασκευάσει ΑΗΣ συνολικής ισχύος 1000 MW με φθηνό κυπριακό φυσικό αέριο, 9 $/Gj, έναντι του πανάκριβου ρωσικού, 13,5 $/Gj. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου.


Διευκρινιστικά να αναφερθεί, ότι κάθε ΑΗΣ ισχύος 300 MW που λειτουργεί με φυσικό αέριο χρειάζεται ετησίως Gj η 212374375 Μ3 φυσικού αερίου.

Μιλάμε για μια συνολική μεταφορά 45 τρις m3 φυσικού αερίου ετησίως προς την Ευρώπη για 25 χρόνια.

Χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα φυσικού αερίου από το ελληνικό κοίτασμα στην ελληνική ΑΟΖ



Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα για όλα αυτά: Η Τουρκία!

Και η στρατιωτική ισχύς της, σε σχέση με την προϊούσα ελληνική στρατιωτική αδυναμία, αφού η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης για την ΑΟΖ.


Όμως εδώ έχει ισχυρούς συμμάχους.
Και η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να υλοποιηθεί το σχέδιο.

east-med_1

east-med_2

Δεν υπάρχουν σχόλια: