Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

cebacf85cf80cf81ceb9ceb1cebacebf5
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και από το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν.


Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προέβη σε δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, κ. Κοτζιά», ενώ τόνισε πως η συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «είναι συνεχής και αγαστή».

Επιπρόσθετα είπε πως σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα όσα έγιναν στο Μοντ Πελεράν, αλλά και για τις ενέργειες του ΠτΔ για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». Ο Αναπληρωτής ΚΕ, τόνισε επίσης πως ο Πρόεδρος συνεχίζει τις τηλεφωνικές επαφές, με τον «διεθνή παράγοντα να δείχνει κατανόηση».

Επανέλαβε επίσης, πως ο ΠτΔ θα κάνει ότι περνά από τα χέρια του για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως στη συνάντηση έγιναν σκέψεις για το πώς «θα προχωρήσουμε περαιτέρω». Είπε ακόμη πως, «δική μας θέση να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έχουν σταματήσει, δίχως όρους και πίεση χρόνου». Πρόσθεσε ακόμη πως οι συνομιλίες «πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να επιδοθούμε στον αγώνα επίρριψης ευθυνών».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξήγησε πως «σε καμία περίπτωση, δεν θεωρούμε ότι ευθύνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων». Εξήρε επίσης την στάση της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Κορτζιά. «Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για το αδιέξοδο, αλλά η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί», είπε, ενώ δήλωσε πως το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις, τις οποίες θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και έτσι επιβεβαιώθηκε η πλευρά που τήρησε η τουρκική πλευρά.

«Είναι μια ώρα δύσκολη» είπε, αλλά με «συλλογική διαχείριση, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε κάποια διαπραγματευτικά όπλα που έχει η πλευρά μας».

Δήλωσε επίσης πως έχουν κατατεθεί κάποιες πρώτες απόψεις και ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση για να βρεθεί μια κοινή θέση.

Από πλευράς της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να στηριχθούν οι θέσεις της δικής μας πλευράς, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι ο Ερντογάν μπορεί να επηρεαστεί με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τον Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε, ότι έχει καταφέρει να «ξεγελάσει τον κυπριακό λαό».

Προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση του ΕΣ, ενώ καταδίκασε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, κ. Περδίκης, ανέφερε, «είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Να υπερασπιστούμε τη θέση που κατέθεσε η Ελλάδα, για να καταργηθούν οι εγγυήσεις».

Ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, διατύπωσε τη θέση ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν σε νέα βάση, ενώ τόνισε ότι όσο η δική μας πλευρά υποχωρεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσει της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε χθες κατά το διάγγελμά του, ο ΠτΔ δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στις συνομιλίες, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει κάποια συμφωνία όσον αφορά στη διαπραγμάτευση του εδαφικού· συμφωνήθηκαν τα τρία κριτήρια.

Δεν τίθεται θέμα, όπως είπε, να τεθούν άλλοι όροι ή προϋποθέσεις, αρκεί η Τουρκία εμπράκτως να αποδείξει ότι επιθυμεί λύση.
«Για να επανέλθουμε σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις τουλάχιστον ότι υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε, όπως έχω προαναφέρει, στα κριτήρια που έχουν καθοριστεί», τόνισε.

Πηγή: philenews
Φωτογραφία: Γιάννης Νησιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: