Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Γιατί η Αθήνα κάνει πώς «Δεν ακούει» τον Ρ.Τ.Ερντογάν; - Τα F-35 της ΤΗΚ, τα Μ60Α3 του ΕΣ και στο βάθος... Su-35!

turkf35100
ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
του Πέτρου Αναστασίου
Με την πρωτοφανή συμπεριφορά "στρουθοκαμήλου" η ελληνική κυβέρνηση έκανε χθες αρχικά τουλάχιστον πώς "Δεν άκουσε" ότι ο Τούρκος Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε και επίσημα αναθεώρηση της Λωζάνης, λέγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι "Δεν σχολιάζει δημοσιεύματα" για να επανέλθει τρεις ώρες αργότερα, όταν κατάλαβε την γκάφα που έκανε με νέα πιο "σκληρή" δήλωση.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε "ερώτηση δημοσιογράφου" είπε ότι"Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες".


Επίσης έκανε η κυβερνηση ότι δεν κατάλαβε ότι η Τουρκία συνδέει πλέον ευθέως το Κυπριακό με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.
Και την ώρα που ναυαγησαν οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ζητήθηκε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Επίσημα! .


Η Αθήνα θεωρεί ότι θα διασωθεί κάνοντας ότι "Δεν βλέπει και δεν ακούει". Και το κάνει γιατί είναι αδύναμη, αλλά έτσι δείχνει πιο αδύναμη.


Η πολιτική ηγεσία της χώρας (όπως και η όποια επόμενη πολιτική ηγεσία) βαρύνονται με τον αυτο-αφοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και ειδικότερα με την αποδοχή της περίληψης των αμυντικών δαπανών στο Μνημόνιο του 2010 και συνακόλουθα σε όλα τα υπόλοιπα Μνημόνια.


Κάτι που δεν δέχθηκε ούτε η Τουρκία το 1999-2000 στο αίτημα του ΔΝΤ, ούτε τώρα η Αιγυπτος που και αυτή έχει εισέλθει στις "αγκάλες" του ευαγούς ιδρύματος.


Ολα τα δέχθηκαν, όλα τα συζητούν εκτός από ένα: Την ασφάλεια της χώρας τους.


Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί, μπορείτε να διαβάσετε δύο έρευνες-αναλύσεις για την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση της υπόθεσης "ελληνική ασφάλεια" και "τουρκική επιθετικότητα" από την ελληνική και αντίστοιχα την τουρκική πλευρά:

Πρώτον, για την έλευση στο Αιγαίο σε 18 μήνες από σήμερα του stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35 με τα χρώματα της τουρκικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος που πέρα από τις τρομακτικές δυνατότητες που έχει σε αποστολές αέρος-εδάφους, παρουσίασε πρωτοφανείς και μη αναμενόμενες επιδόσεις στις αερομαχίες BVR, καταρρίπτοντας το σύνολο των "εχθρικών" F-15 και F-16 με τα οποία αναμετρήθηκε στις αερομαχίες (ξεπερνά το 70-0 υπέρ του F-35 το σκορ σε όσες φορές συναντήθηκαν σε ασκήσεις τα παραπάνω αροσκάφη). ****Διαβάστε σχετικά εδώ, εδώ και εδώ.


Δεύτερον, η είδηση ότι ο Ελληνικός Στρατός, μη έχοντας πλέον ανταλλακτικά για τα "αρχαία" Μ48Α5 MOLF, καθώς έκλεισε το γερμανικό εργοστάσιο της Atlas που υποστήριζε το ηλεκτροοπτικό σύστημα σκόπευσης (μάλλον πέθαναν από γεράματα οι μηχανικοί του...),αναγκάζεται να βγάλει πάλι σε υπηρεσία το άρμα μάχης Μ60Α3, το οποίο είχε αποσυρθεί από την υπηρεσία το 2009-και αυτό λόγω παλαιότητας!


Δύο άσχετες μεταξύ τους ειδήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν το επίπεδο αντιμετώπισης του ζητήματος ασφάλειας από τις δύο χώρες και που βασίζεται η Αγκυρα και προσωπικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν για να ζητήσει αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.


Λόγω στρατιωτικής αδυναμίας, η Αθήνα κάνει πώς "δεν ακούει" και "δεν σχολιάζει δημοσιεύματα". Στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζει "απαράδεκτες τις τουρκικές θέσεις".
Γιατί το να ομολογήσει το πολιτικό σύστημα ότι έχει αφήσει άοπλη την χώρα με μείωση (των ήδη μειωμένων αμυντικών δαπανών) κατά 50% από το 2010 και μετά, συνιστά οτηδήποτε άλλο παρά πατριωτική πράξη...



Πάντως νσ αημειώσουμε κάτι που φαίνεται άσχετο, αλλά μάλλον δεν είναι:

Η ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport προανατολίζει την εμπορική/βιομηχανική πολιτική της στην Ελλάδα, στην προώθηση του Su-35, του μοναδικού, εν δυνάμει, μαχητικού αεροσκάφους που τουλάχιστον "στα χαρτιά", μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει το F-35.


Ρωσικό μαχητικό για μια ΝΑΤΟϊκή Πολεμική Αεροπορία;  
Πρακτικά, απίθανο, αλλά ίσως κάτι ξέρει παραπάνω η Μόσχα για τις εξελίξεις και τις ανατροπές στις διεθνείς σχέσεις που έρχονται... 







****Διαβάστε σχετικά εδώεδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: