Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ο Σόϊμπλε μόνος εναντίον όλων “παίζει” με τη διάλυση της ΕΕ και μας πάει για εκλογές!

soible-620x330
“΄Ολοι μαζί και ο …Σόϊμπλε μόνος”.
Δεν το λέμε έτσι ακριβώς στην Ελλάδα,αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση με το ελληνικό χρέος μπορεί να περιγραφεί κάπως έτσι.


Άπαντες οι “παίκτες” που υποτίθεται έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι βγαίνουν δημοσίως και λένε ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί στην Ελλάδα μια ανακούφιση με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Σόϊμπλε εξακολουθεί να ΄χει μια ύποπτι πλέον εμμονή για το αντίθετο,παρά το γεγονός ότι με δεδομένο και το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία,το μέλλον της ΕΕ είναι εξαιρετικά αβέβαιο.


Ενδιαφέρει αυτό τη Γερμανία; Νομίζουμε πως όχι …


Σ΄ ότι μας αφορά; Αν ο Σόϊμπλε κερδίσει ξανά όλους τους Ευρωπαίους τότε το σενάριο πρόωρων εκλογών είναι πάρα πολύ πιθανό.

Ο Τσίπρας φέρεται περίπου αποφασισμένος να προχωρά σ΄ αυτό το δρόμο.

Τελευταία δήλωση περί χρέους από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι ο οποίος δήλωσε μιλώντας σήμερα ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και απαντώντας  σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου ότι: 

«Εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ως εκ τούτου είναι «προς όφελος της ευρωζώνης στο σύνολό της και της Ελλάδας να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».


Επιπλέον, ανέφερε πως στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου «προετοιμάστηκε το πρώτο πακέτο των μέτρων», σημειώνοντας πως αναμένει μια συμφωνία γι’ αυτά στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Δεκέμβριο.


«Προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίζει τους βασικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.


Στην Αθήνα ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση.


Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, και η μια μονάδα (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) να δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση στις χώρες που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος.


«Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: