Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ


Τουρκικές πετρελαϊκές έρευνες στη Σαμοθράκη; Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις προθέσεις του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμε» που από τα ξημερώματα της Τρίτης πλέει στην περιοχή. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πάντως το έχει θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση για παν ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, από τις 5:30 τα ξημερώματα χθες, το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμε» της Άγκυρας καταγράφηκε από τους ελληνικούς σταθμούς παρατήρησης να κινείται ανοιχτά της Σαμοθράκης. Για μιάμιση ημέρα κάνει «βόλτες» μεταξύ του νησιού και των ακτών της Θράκης χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων του. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο, κάτι που θα έδινε διαφορετική και σαφώς ποιοτικά αναβαθμισμένη διάσταση στην ενέργεια της Άγκυρας, αλλά αυτό δεν παύει τους προβληματισμούς της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Σε πρώτη φάση από ελληνικής πλευράς καταγράφονται οι κινήσεις του τουρκικού πλοίου, παρακολουθείται από την κανονιοφόρο «Πολεμιστής» και πηγές του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν πώς το «Τσεσμε» πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ανησυχία πάντως υπάρχει, καθώς η παρουσία του υδρογραφικού πλοίου στη Σαμοθράκη έρχεται σε συνέχεια των ναυτικών ασκήσεων της Τουρκίας στην Κεφαλλονιά και την Κρήτη μέχρι και τη Δευτέρα. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: