Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εντός υφαλοκρηπίδας το Πίρι Ρέις


Παραμένει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρπηπίδας, από το Σάββατο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», συγκεκριμένα 45 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.
Στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετέφερε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα, ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομόλογό του.
Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
"Η πολιτική των δημοσίων σχέσεων με την Τουρκία, του κ. Παπανδρέου, παράγει μεν φωτογραφικά στιγμιότυπα και εικόνες για τηλεοπτική κατανάλωση, αλλά δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα για το συμφέρον της Ελλάδας.
Αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Αν, πραγματικά, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει αμέσως προκλητικές και απαράδεκτες δραστηριότητες, όπως αυτές που πραγματοποιούνται στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, από το «Πίρι Ρέις», τα τελευταία 24ωρα".  Αυτό αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία η κυβέρνηση δέχεται το γνωστό πλοίο επιστημονικού ιδρύματος της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, το Πίρι Ρέις, να μπαίνει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να κάνει έρευνες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ο Ερντογάν, ήταν στην Ελλάδα, γίνονταν σαφείς και ανοιχτές παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την πλευρά της γειτονικής χώρας με έναν προκλητικό τρόπο, που συνήθως δεν γίνονται όταν γίνονται και ανταλλαγές επισκέψεων. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εμείς δεν ρίχνουμε τις ευθύνες μονόπλευρα στην ηγεσία και στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες είναι και από τις δύο πλευρές. Και κυρίως εδώ ευθύνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην περιοχή". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κομοτηνή. 

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
"Η συνεχιζόμενη ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως απέναντι στις έρευνες της Τουρκίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, δημιουργεί συνθήκες κεκτημένων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει σε υψηλότερο και σκληρότερο επίπεδο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: