Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ #12, Μάρτιος 2011

Πλούσια θεματογραφία για τις μάχες που διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία από την αυγή της μέχρι τη σύγχρονη εποχή, πληρότητα κάλυψης όλων των ιστορικών περιόδων, αναλύσεις πολεμικών συγκρούσεων, τακτικών και παρασκηνίου, αφιερώματα σε όπλα, άρματα και αεροσκάφη καθώς και ειδήσεις σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας αλλά και εκδόσεις σχετικών βιβλίων.
 
Στο "Στρατοί και Τακτικές" που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Μάρτιος 2011) μπορείτε να διαβάσετε:

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453, ο Ελληνισμός δεν χάθηκε, όπως κοπιάζουν να «αποδείξουν» ορισμένοι σύγχρονοι ιστορικοί –στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης ιδεολογικο-πολιτικής κατεύθυνσης–, καθώς τότε τερματίστηκε η κρατική του ύπαρξη. Παρά το σοκαριστικό γεγονός της πτώσης της Βασιλεύουσας στα χέρια των μουσουλμάνων Οθωμανών, ο ευρύτερος Ελληνισμός που εκτεινόταν δημογραφικά σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική) διατήρησε ακέραια την εθνική του συνείδηση.

Η επιχείρηση «Εαρινή Έγερση» (Fruhlingserwachen) υπήρξε η τελευταία μεγάλη επιθετική επιχείρηση του Γερμανικού Στρατού κατά τον Β΄ ΠΠ. Διεξήχθη από τις 6 έως τις 15 Μαρτίου του 1945 στην Ουγγαρία, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση του Ερυθρού Στρατού προς την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία αλλά και για να διασφαλιστούν τα τελευταία σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου που ήταν διαθέσιμα στο Γ΄ Ράιχ.

Αν κάποιος ζητήσει να πληροφορηθεί πού εμφανίζονται για πρώτη φορά αναφορές στη χρήση βιολογικών όπλων, ίσως να εκπλαγεί από την απάντηση που θα λάβει. Οι ρίζες και οι απαρχές αυτών των αποτρόπαιων και θανατηφόρων μέσων ολέθρου βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα αποκαλύπτονται μέσα από τις πλούσιες μυθολογικές αναφορές.

Ανάμεσα στις βαριές πυροβολαρχίες που εγκατέστησαν οι Γερμανοί στο «Τείχος του Ατλαντικού», τις οχυρώσεις του οποίου άρχισαν να κατασκευάζουν από το 1940 στις βορειοδυτικές ακτές της Γαλλίας, ξεχώρισε με τη δράση της αλλά και με το μεγάλο διαμέτρημα των όπλων που διέθετε η πυροβολαρχία «Lindemann». Το Σεπτέμβριο του 1944, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την απόβαση στη Νορμανδία, τα βαριά πυροβόλα της συνέχιζαν ακόμη να βομβαρδίζουν στόχους στη Μάγχη και τις απέναντι περιοχές του Ντόβερ και του Κεντ στη Βρετανία.

Το Τ-34/76 υπήρξε η πρώτη έκδοση μιας οικογένειας αρμάτων που ξεπέρασε τις 100.000 μονάδες και ήταν εξοπλισμένη με πυροβόλο των 76,2 χλστ. Τα πρώτα άρματα παρουσιάστηκαν το 1940 και διέθεταν αρκετά προηγμένα χαρακτηριστικά αλλά και μειονεκτήματα. Η γερμανική εισβολή το 1941 έθεσε τέρμα σε μια σειρά προγραμματισμένων βελτιώσεων και ξεκίνησε ένας αγώνας παραγωγής όπου το Τ-34 αναδείχθηκε στον αδιαμφισβήτητο νικητή.

To de Havilland DH.82 Tiger Moth κατέχει δικαίως στις σελίδες της αεροπορικής ιστορίας τη θέση του δημοφιλέστερου εκπαιδευτικού διπλάνου, αφού πρόσφερε τις υπηρεσίες του από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 μέχρι και τo δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950. Εκτός από τις δεκάδες αεροπορικές δυνάμεις, το Tiger Moth χρησιμοποίησαν και δεκάδες αερολέσχες και σχολές χειριστών πολιτικής αεροπορίας σε όλο τον κόσμο, τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά.

Ελληνικές Μοίρες Εναέριας Παρατήρησης (ΕΠΑΡ). Η γέννηση της Αεροπορίας Στρατού (Μέρος Α΄) Δεκέμβριος 1911. Οι τρεις πρώτοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) ταξιδεύουν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν ως χειριστές αεροπλάνων. Θα επιστρέψουν το 1912 και θα δημιουργήσουν το πρώτο αεροπορικό σώμα στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία Στρατιωτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα θα εορταστεί το 2012.
Τα κακοτράχαλα βουνά της Τσετσενίας αποτέλεσαν χώρο σκληρής στρατιωτικής αντιπαράθεσης για αιώνες. Ο Καύκασος συνιστά γεωγραφικό ορόσημο ανάσχεσης της ισλαμικής θρησκευτικής επέκτασης και παράλληλα της ρωσικής διείσδυσης σε μια περιοχή όπου υφίσταται πανσπερμία λαών και εθνοτήτων. Οι πόλεμοι που ξέσπασαν με επίκεντρο τον αγώνα των Τσετσένων για αυτοδιάθεση εξελίχτηκαν σε μια εθνοθρησκευτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και μουσουλμάνων ανταρτών, σε μια χώρα βαθύτατα διαιρεμένη σε φατρίες, οπισθοδρομική και διεφθαρμένη.

WAR GAMES - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η μάχη του Αγίου Γκοτθάρδου (1664)

ΣΤΡΑΤΟΙ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Έλληνες μισθοφόροι στην προϊστορική Αίγυπτο

ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: