Απέχει μόλις 280 χλμ. από τις ακτές της Λιβύης και παρέχει αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στις εμπλεκόμενες συμμαχικές δυνάμεις
Κομβικό ρόλο στις αεροναυτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνουν οι βάσεις της Σούδας.
Η Σούδα απέχει μόλις 280 χλμ από τις ακτές της Λιβύης και αποτελεί το πιο κοντινό σημείο προς την περιοχή των επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βάσεις στη Μάλτα και τη Σικελία.
Επιπλέον η Σούδα έχει διττό ρόλο: λειτουργεί παράλληλα ως ναυτική και ως αεροπορική βάση καθώς παρέχει λιμενικές και αεροπορικές διευκολύνσεις σημαντικής αξίας για τις δυνάμεις που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις.
Η ναυτική βάση της Σούδας παρέχει υποστήριξη διοικητικής μέριμνας των πλοίων που συμμετέχουν στο εμπάργκο, επίσης διαθέτει τεράστιες αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, ενώ στη βάση Σούδας υπάρχει η δυνατότητα και για επισκευές πλοίων. Μεταξύ των λιμενικών διευκολύνσεων που παρέχει περιλαμβάνεται και το κρηπίδωμα Κ-14, το μοναδικό στη Μεσόγειο που επιτρέπει τον ελλιμενισμό αεροπλανοφόρου.
Αιτήσεις για στάθμευση
Ηδη στη βάση έχουν ελλιμενιστεί δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα που διακινούν μεγάλες ποσότητες καυσίμων στα πλοία του 6ου Στόλου, τα οποία είναι διάσπαρτα στο Λιβυκό Πέλαγος.
Ηδη στη βάση έχουν ελλιμενιστεί δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα που διακινούν μεγάλες ποσότητες καυσίμων στα πλοία του 6ου Στόλου, τα οποία είναι διάσπαρτα στο Λιβυκό Πέλαγος.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο.
Αδεια για ελλιμενισμό στον ναύσταθμο της Σούδας έχει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που ήδη από χτες επιχειρεί νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η αεροπορική βάση Σούδας (115 Πτέρυγα Μάχης) παρέχει αντίστοιχες διευκολύνσεις στα συμμαχικά αεροσκάφη, ενω στον διάδρομό της μπορεί να προσγειωθεί κάθε τύπος πολεμικού αεροσκάφους, δυνατότητα που δεν διαθέτουν οι άλλες αεροπορικές βάσεις της περιοχής.
Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει απο την ελληνική κυβέρνηση άδεια για τη μεταστάθμευση σημαντικού αριθμού τάνκερ (αεροσκάφη εφοδιασμού στον αέρα), αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών.
Ανάλογες αιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση για χρήση της βάσης Σούδας έχουν υποβάλει και άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, που έχει αποστείλει έξι F 16 (προσγειώθηκαν στην Κρήτη τη νύχτα της Δευτέρας) και το Κατάρ με δυο μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 και δύο μεταγωγικά C 17.
Επιπλέον οι βάσεις της Σούδας παρέχουν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη των πληρωμάτων μέσω του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Σούδας βρίσκεται και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο λόγω της εξειδίκευσής του σε αποστολές επιτήρησης και ναυτικής αποτροπής θα παίξει σημαντικό ρόλο στο εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ
Καθοριστικός ο ρόλος των δύο ιπτάμενων τάνκερ
Καθοριστικός ο ρόλος των δύο ιπτάμενων τάνκερ
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται καθημερινά στην αεροπορική βάσης της Σούδας, καθώς οι εγκαταστάσεις της αποτελούν επίκεντρο και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την αεροπορική δύναμη που αναπτύσσεται από και προς τη Λιβύη στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στην αφρικανική ακτογραμμή.
Σε ημερήσια βάση προσγειώνονται και απογειώνονται πολλά αεροσκάφη από τις συμμαχικές χώρες και υψώνονται στον ουρανό της Κρήτης με κατεύθυνση πέρα από το Λιβυκό πέλαγος.
Με δεδομένες τις υψηλές δυνατότητες που παρέχει η βάση ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί δυο αμερικανικά αεροπλάνα που παρέχουν την ευχέρεια ανεφοδιασμού καυσίμων στον αέρα. Τα δύο ιπτάμενα τάνκερ διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο επιχειρησιακό σκέλος των αποστολών.
Η βάση βεβαίως βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη πριν από μια σχεδόν εβδομάδα.
Εκτοτε οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη Σούδα ακούνε καθημερινά σε πιο τακτική συχνότητα τον βόμβο των αεροπλάνων και βλέπουν αυξημένη κινητικότητα απο υπερσύγχρονα αεροσκάφη που συρρέουν στην Κρήτη.
Σε «συναγερμό» βρίσκονται φυσικά και οι επίγειες υπηρεσίες που παρέχει η βάση, καθώς το προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει πολλαπλάσιο αριθμό αεροπλάνων και αυξημένη επιχειρησιακή δράση.
Δήμος Βερύκιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου