Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ…

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ…

Τσουνάμι… περικοπών στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας
 Την ώρα που οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας απογειώνονται, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) καθηλώνει τις δαπάνες, π.χ. για το επίδομα υπηρεσίας στην Αλλοδαπή, τις αποδοχές στελεχών για εκπαίδευση στο εξωτερικό κ.λπ., από τον προϋπολογισμό έτους 2011 του ΓΕΑ. 

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη Φ.227/ΑΔ. 926711, αποφασίστηκε η ανάκληση των πιστώσεων επί ΚΑΕ 0284/Ε.Φ. 11-410 που αφορά στο Επίδομα Υπηρεσίας στην Αλλοδαπή του Πολιτικού Προσωπικού, πίστωσης 670.000 ευρώ.

 Επί του ΚΑΕ 0482/Ε.Φ. 11-410, που αναφέρεται στις Αποδοχές Στρατιωτικών για Εκπαίδευση στο Εξωτερικό, πίστωσης ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000) και από το Επίδομα Υπηρεσίας στην Αλλοδαπή του Στρατιωτικού Προσωπικού που υπηρετεί σε Εθνικές Θέσεις, ποσού επτά εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (7.400.000).

Από τον ΚΑΕ 0881/Ε.Φ. 11-410, που αναφέρεται σε αμοιβές για επιμόρφωση – εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ανακλήθηκε η διοίκηση πίστωσης ποσού 720.000 ευρώ και από τον ΚΑΕ 4511/Ε.Φ. 11-410 (Αποζημιώσεις Υπηρετούντων στο Εξωτερικό σε Θέσεις ΝΑΤΟ), η διοίκηση πίστωσης ύψους επτά εκατομμυρίων εξακοσίων τριάντα έξι χιλιάδων ευρώ (7.636.000). 

Ψαλίδι όμως μπήκε και στις δαπάνες ύδρευσης και αποχέτευσης (!) με περικοπές ύψους 3.394.000 ευρώ και για το ηλεκτρικό ρεύμα, ύψους 7.274.000 ευρώ!

Λογιστικού χαρακτήρα (;)
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η ανάκληση των πιστώσεων είναι λογιστικού χαρακτήρα και δεν θίγει τη δυνατότητα του ΓΕΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. 

Στελέχη που υπηρετούν στο εξωτερικό, όμως, κάνουν λόγο για επανάληψη του γνωστού έργου, που παίζεται ήδη σε πολλές διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας, όπου, όπως καταγγέλλουν διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν πλέον περιπτώσεις, που οι ελληνικές αποστολές αδυνατούν να καταβάλουν ενοίκια, πληρωμές σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κ.λπ.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως για να δείξουν την κακή οικονομική κατάσταση επικαλούνται και σχετικό έγγραφο του ΓΕΣ (Φ. 837.5 / 1 / 684889 – Δαπάνες Αποστολών Εξωτερικού (ΑΚΑΜ-ΣΑ-ΑΕΑ-ΑΣ), που μεταξύ άλλων καλεί να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Γενικού Επιτελείου που ανήκει ο κάθε Ακόλουθος (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ) οι λειτουργικές δαπάνες που μπορούν να επιμεριστούν από τη φύση τους (ενοίκια κτιρίων, συντήρηση εγκαταστάσεων, ύδρευση, θέρμανση, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα κτιρίων κ.λπ.) στις περιπτώσεις που οι αντιπροσωπείες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων συστεγάζονται (Ουάσινγκτον, Παρίσι, Τελ Αβίβ, Πεκίνο κ.λπ.), ενώ ζητείται ακόμα και αναλυτική κατάσταση κλήσεων για τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, προκειμένου να γίνεται έλεγχος (δηλαδή, αν κάποιος ξένος ακόλουθος ζητήσει να τηλεφωνήσει στο σπίτι του από το γραφείο του Έλληνα Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ), για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης, είναι πιθανό το τηλεφώνημα να το πληρώσει από την τσέπη του ο Έλληνας ΑΚΑΜ!). 

Ενδεικτικό της καταστάσεως είναι μάλιστα πως οι ΑΚΑΜ-ΣΑ-ΑΕΑ-ΑΣ καλούνται να λειτουργήσουν ως εργοδότες άλλων, μακρινών, εποχών, αφού αναγκάζονται να εκτελέσουν διαταγή που λέει ότι «αναφορικά με την απασχόληση προσωπικού στο εξωτερικό (καθαρίστριες – διερμηνείς) από τους ΑΚΑΜ-ΣΑ-ΑΕΑ-ΑΣ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση από το ΓΕΣ/ΔΙΠΑ (περί της αναγκαιότητας απασχόλησης του αιτούμενου προσωπικού). 

Οι συμβάσεις, που θα υπογράφονται μεταξύ των δύο μερών, θα είναι παροχής συγκεκριμένου έργου και από αυτές θα προκύπτει με σαφήνεια ότι ουδεμία αποζημίωση θα καταβάλλεται στους μερικώς επί έργω απασχολούμενους ένεκα απόλυσης ή ατυχήματος και ότι δεν μπορούν αυτοί να εγείρουν έναντι της Χώρας μας οποιασδήποτε άλλης αξίωσης (αναγνώριση του χρόνου παροχής έργου ως συντάξιμου με ό,τι έπεται αυτό, ούτε διεκδίκησης στο μέλλον τυχόν ασφαλιστικών εισφορών). 

Οι συμβάσεις παροχής έργου να είναι ενός έτους με δυνατότητα παράτασης άλλο ένα έτος, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών. 

Μερική απασχόληση του ιδίου προσωπικού για μεγάλο χρονικό διάστημα (πέραν της 2ετίας) επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιβάλλουν ειδικές καταστάσεις-επικρατούσες συνθήκες και πάντοτε υπό την έγκριση της ΔΙΠΑ/ΓΕΣ. 

Λόγοι δημοσιονομικής πειθαρχίας εξυγίανσης καθιστούν αδύνατη την εξεύρεση άλλων πόρων από το υπουργείο Οικονομικών, γι’ αυτό ο χρόνος της απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού να περιορισθεί έτσι ώστε η συνολική δαπάνη, μηνιαία, να μην ξεπερνά τις διατιθέμενες πιστώσεις».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Η ψυχική υγεία των στελεχών σε «ασφαλές» λιμάνι
 Νηοψίες και επιχειρήσεις για την απελευθέρωση ομήρων κόντρα σε αποφασισμένους Σομαλούς πειρατές, πολεμική ετοιμότητα
σε αφιλόξενα νερά και συμμετοχή σε απεγκλωβισμούς αμάχων από εμπόλεμες ζώνες, αλλά και πρωταγωνιστικός ρόλος στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. 

Δίπλα σε όλα τα προαναφερθέντα μπορείτε να προσθέσετε το Πολεμικό Ναυτικό, που δίνει το «παρών» με τα πλοία του σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου διαταχθεί, «ταξιδεύοντας» τη Γαλανόλευκη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

 Αν και η συμμετοχή της χώρας μας έχει τιμηθεί δεόντως και έχει γίνει και αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας για το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται, εν τούτοις ένα άλλο κόστος, ίσως σημαντικότερο, αυτό που έχει στον ψυχισμό των μελών του πληρώματος των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού η συμμετοχή σε όλες αυτές τις αποστολές, έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο.

Το Π.Ν. όμως, έχοντας μακρά παράδοση αλλά και ηγεσία που γνωρίζει από «μέσα» και από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά, αντίθετα, έχει εκπονήσει και εφαρμόσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για την «ΠΡΟΛΗΨΗ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΡΕΣ και ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ του Π.Ν.». 

Η «Π+13» και ο «Ε» είχαν, μάλιστα, την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σχετικό πρωτοποριακό πρόγραμμα με όλες τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει η εργασία της ΔΝΕ/Γραφείο Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής υπό τον Αντιπλοίαρχο (Υ.Ι.) Κ. Παπαδημητρίου Π.Ν. (Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή) όπως αυτές αναφέρονται στη Πάγια Διαταγή 7-3/2010/ΓΕΝ/ΔΥΓ.

Τα καλά του στρες
Το πρώτο πράγμα που σημειώνουν οι ειδικοί είναι πως το στρες, αντίθετα από το άγχος, είναι μια φυσιολογική απάντηση του σώματος σε εξωτερικές πιέσεις, που «βοηθά να παραμένουμε ζωντανοί, να λειτουργούμε καλύτερα και να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος». 

Υπό αυτή την έννοια, το στρες είναι κάτι επιθυμητό για το οποίο είναι αναμενόμενο να μιλούν ανοιχτά τα στελέχη μόλις νιώσουν εκδηλώσεις του. Περιλαμβάνει, δε, σωματική αντίδραση, συναισθηματική αντίδραση και αλλαγές από τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. 

Το στρες, μάλιστα, «είναι έμφυτο στο στρατιωτικό περιβάλλον και κάθε προσπάθεια για την εκρίζωσή του είναι μάταιη και καταστροφική για το σύστημα. 

Η καλή προσαρμογή στη Μονάδα και στα καθήκοντα, η αποδοτικότητα, η πίστη στους συναδέλφους και στους επικεφαλής αποτελούν θετικές εκδηλώσεις του σε περίοδο ειρήνης. 

Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία αποτελούν θετικές εκδηλώσεις του σε πολεμική περίοδο», για αυτό και, όπως καταλήγουν οι ειδικοί, «η εκπαίδευση οφείλει να είναι στρεσογόνος (ρεαλιστική) και να προετοιμάζει το στρατιωτικό να αντέξει στην πιο ακραία μορφή στρες, το Στρες Μάχης».

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού, το προσωπικό του Π.Ν. που εκτίθεται σε Επιχειρησιακό Στρες είναι 
α) όσοι συμμετέχουν ατομικά σε επιχείρηση εκτός Ελλάδας,
β) το προσωπικό Διακλαδικών Μονάδων που επιχειρούν στο εξωτερικό και 
γ) τα πληρώματα Πολεμικών Πλοίων που συμμετέχουν σε πολυεθνική επιχείρηση εκτός Ελλάδας. 

Οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς αυτά τα στελέχη αναγκάζονται να παραμένουν για μεγάλο διάστημα μακριά από την πατρίδα και, επιπρόσθετα, συχνά απέναντι σε εχθρό που δεν αποτελεί συμβατικό Ναυτικό και χρησιμοποιεί π.χ. παιδιά ως στρατιώτες αλλά και γενικότερα πρακτικές αντίθετες με το Δίκαιο του Πολέμου.

Παράλληλα, το στρες αυξάνεται και από οικογενειακούς λόγους, όχι μόνο γιατί η οικογένεια μένει στην πατρίδα, αλλά και γιατί «η μετάδοση γεγονότων και εικόνων από την περιοχή της επιχείρησης, μέσω των ΜΜΕ, μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία στην οικογένεια, που πιθανόν να διοχετευθεί στη συνέχεια στο μέλος της που βρίσκεται σε αποστολή, επηρεάζοντας το ηθικό και την απόδοσή του (CNN effect)».

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που αφορούν στο προσωπικό που υπηρέτησε το 2008 σε ΕΛΔΑΦ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ), ΤΕΣΑΦ και 2/299 ΚΙΧΝΕ, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τους ΣΓΟ (Υ.Ι.) Η. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ, ΑΝΘ/ΧΟ (Υ.Ι.) Ν. ΤΣΙΤΑ Π.Ν., στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό εμφάνισε «άτυπα σωματικά ενοχλήματα, εκρήξεις θυμού, κατάχρηση αλκοόλ, διαταραχή του ύπνου, διαταραχή του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Το 30% του προσωπικού εμφάνισε σοβαρό στρες και 10% πολύ σοβαρό στρες, στην κλίμακα GHQ. 

Στη συγκριτική μελέτη, μόνο το 10% του ολλανδικού τμήματος εμφάνισε σοβαρό ή πολύ σοβαρό στρες, παρότι είχαν ήδη απώλειες σε μάχες».

Ως πιθανή αιτία της διαφοράς φέρεται μάλιστα να εντοπίζεται η ύπαρξη προγράμματος πρόληψης του Επιχειρησιακού Στρες στις ολλανδικές Ε.Δ., κάτι που μαρτυρά πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει το Π.Ν.

Οι ενέργειες πρόληψης, που εφαρμόζει το Π.Ν. με την έκδοση της Πάγιας Διαταγής 7-3/2010, ακολουθούν τις κατευθύνσεις της STANAG 2548 και τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Ε.Δ. του ΝΑΤΟ.

Οι ενέργειες αυτές, μάλιστα, υλοποιούνται ήδη από το Δεκέμβριο 2008 στα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων που αναχωρούν για επιχείρηση στο εξωτερικό και με μέριμνα του ΓΕΝ έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επισκέψεις ειδικών επιστημόνων. Μάλιστα, στη μέριμνα του Π.Ν. εντάσσονται όχι μόνο τα στελέχη του, αλλά και οι οικογένειές τους (!). 

Συγκεκριμένα, πριν από την αναχώρηση για την επιχείρηση και σε χρόνο όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτήν, το προσωπικό διατίθεται στο ΓΠΨΥ/ΔΝΕ επί διήμερο όπου «Ενημερώνονται για το επιχειρησιακό στρες και διδάσκονται απλές τεχνικές αντιμετώπισής του.

Συζητούν σε ομάδα διαλόγου για τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν. 

Πληροφορούνται για τη δυνατότητα υποστήριξης των οικογενειών τους στη διάρκεια της απουσίας τους. Παρέχονται συμβουλευτικές συναντήσεις, ατομικές, ζεύγους, οικογένειας, σε όσους το επιθυμούν».

Φροντίδα και στους οικείους
Η φροντίδα στα στελέχη όμως δεν σταματάει εδώ. Στη διάρκεια της αποστολής υπάρχει διασύνδεση του Γραφείου Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής με τις οικογένειες του προσωπικού (ιδιαίτερη μέριμνα δίδεται όταν υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς…) και επιπρόσθετα παρέχεται τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. 

Η φροντίδα ολοκληρώνεται μετά την επιστροφή, οπότε και το Πολεμικό Ναυτικό έχει στη διάθεση του ΓΠΨΥ/ΔΝΕ το προσωπικό, «ώστε να πραγματοποιηθούν ατομικές και ομαδικές συναντήσεις απευαισθητοποίησης του προσωπικού από το στρες, προκειμένου να συζητήσουν τις εμπειρίες τους, να αποφορτιστούν από τυχόν έντονα συναισθήματα και να ενημερωθούν για τις όψιμες επιπτώσεις του στρες και τις διαθέσιμες πηγές για την αντιμετώπισή τους». 

Επιπλέον, φροντίδα θα παρασχεθεί σε όσους έχουν εκτεθεί σε δυνητικά ψυχικά τραυματικό γεγονός, ενώ ακολουθώντας τα διεθνή στάνταρ η μέριμνα του Π.Ν. συνεχίζεται προς τα στελέχη που το έχουν ανάγκη «σε προσωπική βάση, με θεραπεία ατομική, ζεύγους, γονέων κ.λπ.».

Με τις αποφάσεις αυτές, η ηγεσία του Π.Ν. αποδεικνύει πως δεν αφήνει τίποτα «στον καιρό» συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ηθικού των στελεχών του Π.Ν. και τελικά στην επιτυχή εκτέλεση αποστολών και την περηφάνια όλων των Ελλήνων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: