Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παραβιάσεις & ΑΟΖ: Ίδια τακτική, ίδια αποτελέσματα;


H Αθήνα αποδεικνύει πως δεν μαθαίνει από το παρελθόν αφού διαπράττει τα ίδια εγκληματικά λάθη τα οποία οδηγούν στα ίδια ολέθρια για εμάς αποτελέσματα.

Δυστυχώς η Ελλάδα φαίνεται να ολισθαίνει στην ίδια τακτική… αντιμετώπιση του θέματος της ΑΟΖ όπως αυτού των παραβιάσεων, τα αποτελέσματα της οποίας νιώθουμε στο πετσί μας τα τελευταία 35 χρόνια.

Έτσι αναφορικά με ζήτημα του EXPLORA η Αθήνα φαίνεται να επαναπαύεται σε ένα «μπαρουτοκαπνισμένο» διάβημα το οποίο είναι σίγουρο πως η Άγκυρα «αρχειοθέτησε» εκεί που όλοι εδώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, γνωρίζουμε.

Έτσι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφορικά με την «επική» πρόκληση της Τουρκίας στην υπόθεση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους EXPLORA δήλωσε τα αυτονόητα:

«Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» πρόκειται να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, βάσει της σχετικής άδειας, που έχει λάβει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλόμενους NAVTEX.

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ίδιο πλοίο.

Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. 

Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
».

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε πως το υπουργείο Εξωτερικών πολύ καλά κάνει και στέλνει διαβήματα αλλά εάν αυτά δεν συνοδεύονται με την απαραίτητη έμπρακτη επίδειξη πυγμής η άλλη πλευρά τα απλά τα χρησιμοποιεί ως αναλώσιμη χαρτική ύλη, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται και η ένστασή μας: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει υποχρέωση να βγάλει μία σχετική ανακοίνωση απάντηση η οποία όμως δεν  θα έχει καμία αξία εάν δεν συνοδευτεί με τις απαραίτητες κινήσεις στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα οι οποίες θα δίνουν αξιοπιστία στις θέσεις μας.


Υπενθυμίζουμε λοιπόν πως ακριβώς την ίδια τακτική ακολουθούμε εδώ και 35 έτη στο θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας και του FIR Αθηνών. Με άλλα λόγια, όσες ανακοινώσεις και να βγάλουμε εάν δεν τις υποστηρίξουμε εμπράκτως δεν πρόκειται ΚΑΝΕΙΣ να μας λάβει υπόψη του.

Είναι λοιπόν δυνατόν το υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει πως αφού δημοσιοποιήσαμε την θέση μας «αυτό ήταν… καθαρίσαμε» με το θέμα.
 
Δεν αντιλαμβανόμαστε πως δεν βρισκόμαστε με την Τουρκία σε μία ακαδημαϊκή διαλεκτική συζήτηση από την οποία ο νικητής είναι αυτός που εκφράζει με πληρότητα της σκέψεις τους σε μία κόλλα χαρτί;

Δεν καταλαβαίνουμε πως ακριβώς αυτή η… διαλεκτική και τακτική οδήγησε την Τουρκία από τις πρώτες «δειλές» και διερευνητικές, των ελληνικών προθέσεων, ΝΟΤΑΜ της δεκαετίας του 70 να στέλνει σήμερα τα μαχητικά της πάνω από κατοικημένα Ελληνικά εδάφη; 

Δεν αντιλαμβανόμαστε πως η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί την επανάληψη όλων αυτών που κάναμε τα τελευταία 35 έτη και φέραμε την κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο;

Τι ακριβώς έκανε η Τουρκία εδώ και 35 έτη; Πολύ απλά από ένα σημείο και μετά ξεκίνησε να εκδίδει ΝΟΤΑΜ οι οποίες επικάλυπταν αυτές της Ελλάδας με αποτέλεσμα να δημιουργείται… μπέρδεμα στους ξένους, τόσο σε αυτούς πού «ήθελαν» να… μπερδευτούν όσο και σε αυτούς οι οποίοι απλά δεν αντιλαμβανόντουσαν αυτά που συνέβαιναν στην περιοχή.

Όπως γίνεται κατανοητό η όλη υπόθεση στην θάλασσα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία κατάσταση ίδια με αυτή που βιώνουμε στους ουρανούς του Αιγαίου. 

Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι Τούρκοι πρώτα προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση αναφορικά με το ποιος ελέγχει την περιοχή και ύστερα θα αρχίσουν να στέλνουν τα σκάφη τους όχι στην Μύκονο και στην Ραφήνα αλλά μέσα στον Πειραιά και στον Θερμαϊκό, όπως ακριβώς γίνεται με τις παραβιάσεις σήμερα, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Στο τέλος η κατάσταση θα έχει ως εξής: H AOZ της Ελλάδας θα αποτελεί μία «ειδική περίπτωση» του διεθνούς δικαίου οπότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι «διαπραγματεύσεις» μεταξύ ημών και των «συνεταίρων» δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τίποτα.

Απορούμε πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κάποιος πως η σημερινή  τακτική της Τουρκίας αποτελεί καρμπόν όλων αυτών κινήσεων  που έχει κάνει αναφορικά με τον εναέριο χώρο εδώ και 35 και πλέον έτη….

Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να θέσουμε ένα ενδιαφέρον κατά την άποψή μας ερώτημα:

Εάν το κάθε ερευνητικό σκάφος το οποίο εργάζεται για μία οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση χρειαστεί να δουλέψει μέσα σε ελληνική ΑΟΖ, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί άμεσα, από ποιον ακριβώς θα πάρει άδεια, εάν εμείς αποδεικνύουμε κάθε ημέρα κάθε ώρα και κάθε λεπτό πόσο ανεπαρκείς είμαστε;

Επειδή η εταιρεία του σκάφους αυτού θα είναι επιφορτισμένη με την ολοκλήρωση της αποστολής της, η οποία κατά κανόνα θα είναι μεγάλης χρηματικής αξίας και δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με την νέα Ελληνοτουρκική διένεξη, τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί; 

Πολύ απλά θα ζητήσει άδεια και από τους δύο με αποτέλεσμα η εργασία να επιτελεστεί, η Αθήνα να υπογραμμίζει πως έδωσε «η ίδια» την άδεια, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θα έχει επιτελεστεί θα είναι το «γκριζάρισμα», μετά του Εναερίου Χώρου και της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Εάν αρχίσουμε το ίδιο τροπάριο των… διαβημάτων και τίποτα άλλο είναι σαφές ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ…

Το ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ θα επιτρέψουν για ακόμα μία φορά η Τουρκία να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπάρχει; Πότε επιτέλους θα μάθουμε από τα λάθη μας, πότε επιτέλους θα αποφασίσουμε να υπερασπιστούμε αυτά που ανήκουν όχι σε εμάς αλλά στα παιδιά μας…

Επειδή ουσιαστικά βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας πρακτικής εμπέδωσης της κυριαρχίας μας στην ΑΟΖ θα πρέπει, πάση θυσία, να μην ακολουθήσουμε την πρακτική που υιοθετήσαμε στο πρόβλημα των παραβιάσεων. Με το βάζουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί δεν κάνουμε τίποτα παρά μόνο να μεταφέρουμε στο μέλλον το αναπόφευκτο

(c) turkishnavy.net

Και μία λεπτομέρεια: 

Ας αντιληφθούνε όλοι, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας, και στο Μαξίμου φυσικά, πως σε τελική ανάλυση το θέμα του Εναερίου Χώρου ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟ του Θαλάσσιου χώρου άρα δεν είναι δυνατόν να "κουκουλωθεί" με τον ίδιο τρόπο.

Εξηγούμαστε: το να λάβει χώρα μία εναέρια παραβίαση σε τελική ανάλυση δεν «τρέχει κάστανο» διότι το F-16 σε ένα λεπτό… άντε δύο θα βρίσκεται εκτός ελληνικών ορίων. 

Το να γίνει όμως μία παραβίαση σε θαλάσσιο χώρο τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος είναι πολύ πιο… ενοχλητικός. 

Με λίγα λόγια όσο «στρατηγικά ψύχραιμος» και να είναι κάποιος μία θαλάσσια παραβίαση δεν μπορεί ούτε να την «καλύψει» ούτε να την «υποβαθμίσει» διότι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…

Τι εννοούμε με όλα αυτά; Δυστυχώς το επίπεδο του συγκεκριμένου επιχειρήματος συνάδει με το επίπεδο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. 

Με άλλα λόγια λέμε στους εθνικά υπερήφανους πολιτικούς άντρες που μας κυβερνούν πως ενώ μία εναέρια παραβίαση μπορείς να την «προσπεράσεις» (αυτοί που πληγώνονται είναι οι ακρίτες μας… μόνο) η θαλάσσια παραβίαση όμως ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ…

Εάν στην συγκεκριμένη οπτική προσθέσουμε και την πιθανότητα ανέγερσης τουρκικών εγκαταστάσεων για την άντληση υδρογονανθράκων οι οποίες ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ τότε το όλο... story γίνεται πολύ «ενοχλητικό»… από πολιτική άποψη… 

Δηλαδή αυτό δεν θα μπορούσε να το... περάσει έτσι απλά στους Έλληνες ούτε ένας πρωθυπουργός ο οποίος θα ονομαζόταν Παπανδρέου-Καραμανλής (μαζί).

Κλείνοντας το συγκεκριμένο σχόλιο απλά να σημειώσουμε πως λυπούμαστε πάρα πολύ που αναγκαζόμαστε, στην προσπάθειά μας να «πείσουμε» τους ταγούς μας να δραστηριοποιηθούν, να θέσουμε ως επιχείρημα μία τόσο «φτηνή» οπτική, η οποία τους υπογραμμίζει πως πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κάνουν κάτι διότι αυτό που πρόκειται να συντελεστεί δεν θα μπορούν να το «κουκουλώσουν» ούτε πολιτικά ούτε και σε τελική ανάλυση… οπτικά…

Τέλος ερωτούμε για ακόμα μία φορά το ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ… τι θα κάνετε κύριοι όταν τα ερευνητικά σκάφη και τα τρυπάνια που σε λίγο καιρό θα αφιχθούν στην περιοχή μας  (συμπεριλαμβάνουμε και την ΑΟΖ της Κύπρου στην εικόνα) και θα τεθούν σε λειτουργία. Θα περιμένουμε το «Θείο Σαμ» ή τον… νέο «Θείο Δαβίδ» να έρθει να μας… σώσει; 

 Και πιστεύετε πως θα το κάνουν… Πιστεύετε πως μόλις το Ισραήλ αντιληφθεί την «ποιότητα» των πολιτικών ανδρών της Ελλάδας θα εξακολουθήσει για πολύ να θέλει να μας υποστηρίζει και να μας παρακαλάει, στην κυριολεξία, να συνεργαστούμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια: