Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Και η Γαλλία στέλνει ελικοπτεροφόρο στη Λιβύη.

 




Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει στη Λιβύη το ελικοπτεροφόρο Mistral για να συμμετάσχει στη μεταφορά αιγυπτίων εργατών στους οποίους δεν επετράπη να επιστρέψουν στη χώρα τους, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας.

   

Το Mistral, το οποίο βρισκόταν σήμερα στα ανοιχτά της Πορτογαλίας, θα εισέλθει τη νύχτα ή την Πέμπτη το πρωί στη Μεσόγειο για να ελλιμενιστεί στην Τουλόν, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Το ελικοπτεροφόρο, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα θα πρέπει να κατευθυνθεί στη συνέχεια στις Λιβυκές ακτές. 

   

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τιερί Μπιρκάρντ, εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου, "η Γαλλία αποφάσισε να συμμετάσχει στην επιχείρηση μεταφοράς σε συνεργασία με την ΕΕ". Και τα δύο πλοία θα μπορούσαν να μεταφέρουν "περίπου 800 άτομα", διευκρίνισε.

  

Η επιχείρηση έχει ως στόχο κυρίως την εκκένωση αιγυπτίων εργατών που σήμερα είναι μπλοκαρισμένοι στα σύνορα μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης και τη μεταφορά τους προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

   

Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε νωρίτερα ανακοινώσει μια προσεχή εκκένωση τουλάχιστον 5.000 Αιγυπτίων που είχαν καταφύγει στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης.

  

"Το κυκλικό δρομολόγιο αεροσκαφών ευρείας ατράκτου, αφενός, και ενός πλοίου μεταφοράς του πολεμικού ναυτικού, από την άλλη, στην περιοχή σύντομα, αναμένεται να επιτρέψει την εκκένωση τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων σε λιγότερο από μία εβδομάδα", δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του Υπουργείου.

  

Το Mistral είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό μετά τα αεροπλανοφόρα.


Πολλαπλού ρόλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποβιβάσει στρατεύματα σε θέατρο επιχειρήσεων, να μεταφέρει ελικόπτερα και άρματα μάχης, και να φιλοξενήσει νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα γενικό επιτελείο επί του σκάφους. 

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: