Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα είναι γεγονόςΜε γαϊδούρια και κυπριακές σημαίες



Το μεγαλύτερο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο από την έναρξη των διαμαρτυριών διοργανώθηκε χθες, στην Πλατεία Ινονού,  στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. 

Οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις που εδώ  και ένα μήνα βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας, κράτησαν την υπόσχεσή τους.

Οι διαδηλωτές έφθασαν στον τεράστιο για τα τουρκοκυπριακή δεδομένα αριθμό των 50.000, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει την συμμετοχή του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ και της πολιτικής κίνησης «Γιασεμί» της οποίας ηγείται, που θέλησαν να ξεκινήσουν την δική τους πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας, εναντίον της οποίας έγινε πρόσφατα επίθεση με όπλα.

Περισσότερο ευρηματικοί από κάθε άλλη φορά οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έθεσαν στην κεφαλή της πορείας τους δύο γαϊδουράκια, παραδοσιακά αγαπημένα κυπριακά ζώα, στα κεφάλια των οποίων είχαν κρεμάσει ένα πανό με την επιγραφή – ερώτημα: «Είμαστε άραγε οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;». Σαφής η αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με την οποία «τα γαϊδούρια είναι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κύπρου».

Για άλλη μια φορά, τα μέλη του Κινήματος «Γιασεμί» παρήλασαν κρατώντας κυπριακές σημαίες – στοιχείο που έχει ιδιαίτερα ενοχλήσει την Άγκυρα και για το οποίο είχε ζητήσει από το κατοχικό καθεστώς να λάβει μέτρα. 


Πιστοί στις επιταγές της Τουρκίας οι εκπρόσωποι του καθεστώτος είχαν δώσει εντολή στην αστυνομία να παρέμβει, πράγμα το οποίο έγινε με αποτέλεσμα συμπλοκές με τους διαδηλωτές και μία σύλληψη. Πανό και σημαίες αποσπάστηκαν με την βία και οι διαδηλωτές έφθασαν στη συγκέντρωση χωρίς τα «όπλα» τους.

Ο ίδιος ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το καθεστώς δεν κάνει τίποτε για να συλληφθούν οι ένοχοι της εναντίον του δολοφονικής απόπειρας, ενώ η ΕΕ παραμένει απαθής αποδεχόμενη μια διχοτομημένη χώρα στους κόλπους της.

Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος οι ηγέτες όλων των κομμάτων εκτός αυτού της Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου.

Το παρών στην εξέδρα του συλλαλητηρίου έδωσαν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα με εξαίρεση κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο τελευταίος καταβάλλει τον τελευταίο καιρό – και με επισκέψεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη – κάθε προσπάθεια να πείσει την Τουρκία ότι οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται εναντίον της, αλλά πηγή της αντίδρασης είναι τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας.

Στη συνέντευξη Τύπου, όμως, που προηγήθηκε της διαδήλωσης, οι επικεφαλής της «Πλατφόρμας» ξεκαθάρισαν ότι δεν επιθυμούν η Τουρκία να αναμιγνύεται στα εσωτερικά τους, πως πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι Τουρκοκύπριοι να διαχειριστούν την τύχη τους και πως οι σχέσεις τους με την Άγκυρα πρέπει να είναι «διακρατικές».

Παράλληλα, χθες το απόγευμα το Ελληνοκυπριακό Τμήμα της Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» οργάνωσε  εκδήλωση συμπαράστασης προς τους Τουρκοκυπρίους κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

 Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελληνοκυπριακού τμήματος της Πλατφόρμας, είναι «ο συγχρονισμός των βημάτων για να πάψει το Κυπριακό να είναι φθηνό εμπόρευμα στο παζάρι των πολιτικάντηδων, για λύση τώρα, για να φύγουν οι στρατοί, να σβήσουμε το διχαστικό παρελθόν με κοινούς αγώνες για ένα κοινό μέλλον».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια από τις κυρίαρχες διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται, είναι η σύγκλιση απόψεων και τάσεων μεταξύ ψηφοφόρων που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κομματικές αφετηρίες, με τους υποστηρικτές του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να προβάλουν αιτήματα που χαίρουν στήριξης από μεγάλη μερίδα υποστηρικτών του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: