Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

«Πύλες» διαμετακόμισης φυσικού αερίου η Ελλάδα και Κύπρος


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν απορρίπτει τις αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κύπρο (ΑΟΖ) θα δυσχεράνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι μια προσπάθεια να ανακατέψουν μήλα και πορτοκάλια».

Ο Ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», αποκαλύπτει ότι το Τελ Αβίβ αναμένει ότι σύντομα θα εντοπιστούν νέα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.


Ο κ. Αγιαλόν, μιλώντας στον ανταποκριτή του «Φιλελεύθερου» στις Βρυξέλλες Παύλο Ξανθούλη, τονίζει ότι το Τελ Αβίβ βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα ως «πύλη» διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «οι οποιοιδήποτε αγωγοί, οι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις και η υποδομή θα μπορούσαν να πάνε και ίσως θα έπρεπε να πάνε μέσω της Κύπρου».


Αποκαλύπτει ακόμη ότι το Ισραήλ προβαίνει ήδη σε υπολογισμούς του κόστους ενός τέτοιου έργου, σημειώνοντας ότι «σίγουρα φαίνεται ότι ο πλέον οικονομικός και φυσικός τρόπος είναι να προχωρήσουμε μέσω της Κύπρου».


Αναφορικά με την ΑΟΖ, ο Ισραηλινός αξιωματούχος σημειώνει ότι το Τελ Αβίβ μελέτησε όλες τις νομικές παραμέτρους και ότι «τα μόνα μέρη που εμπλέκονται εδώ, είναι το Ισραήλ και η Κύπρος», διατυπώνοντας την αιχμηρή θέση ότι «οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός, από οποιοδήποτε άλλο κράτος, είναι άσχετος». 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=270321&cid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια: