Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σε Ισραήλ και Ραμάλα ο Χριστόφιας

Μετά την επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, μεταβαίνει σήμερα στη Ραμάλα να συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, χαρακτήρισε ιστορική την πρώτη επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε: ''η γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει δεν είναι μεγάλη. Πρέπει να σμικρύνουμε τη διπλωματική απόσταση μεταξύ μας, εξίσου''.


Σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Περές, επισήμανε ότι ''η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας μειώνει την εξάρτησή μας στους παραδοσιακούς παραγωγούς καυσίμων.


Μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας. 
Με την ανακάλυψη φυσικών θησαυρών και την ενδυνάμωση της σχέσης μας με την Ευρώπη, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή στα μάτια του κόσμου και στην περιοχή''.

Στην απάντησή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ''οι σχέσεις των χωρών μας διανύουν περίοδο ενδυνάμωσης και προοπτικής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των χωρών μας. Ενδεικτική τούτου, είναι η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ''.


Τέλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό εκφράζοντας ''την ετοιμότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των φιλικών της σχέσεων με όλες τις πλευρές, να συμβάλλει, εντός της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο, στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού και την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων''.


"Το Μεσανατολικό μπορεί να λυθεί ειρηνικά στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, του Κράτους του Ισραήλ.'', υπογράμμισε.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: