Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η ελληνική «βαλίτσα» Σαμαρά στο Ελσίνκι!

Με συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκεται από εχθές στο Ελσίνκι της Φιλανδίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει τις θέσεις του, τόσο στις κατ΄ιδίαν επαφές που θα έχει με ομολόγους του, όσο και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αύριο Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα επιχειρήσει να συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικών συσχετισμών για την Ελλάδα, στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για τα ελληνικά αιτήματα αλλά και στην καλλιέργεια ενός ευνοϊκότερου κλίματος για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης.
Βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας του, τα οποία εσχάτως είχε την ευκαιρία να διατυπώσει και στις επαφές του με τους κυρίους Γιούνκερ, Τρισέ και Ραχόι είναι:
  • Η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου. Η ΝΔ θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη θα φέρει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης σε αντίθεση με τα πρόσκαιρα αποτελέσματα της ενίσχυσης του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
  • Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων
  • Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού χωρίς επιπρόσθετα μέτρα
  • Η αντίθεσή του στην ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ωστόσο, θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία των άλλων πλευρών και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη
  • Η θετική, επί της αρχής, στάση του στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας
  • Ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη
  • Η ύπαρξη κοινωνικής πολιτικής
Στη «Συγγρού» εκτιμούν ότι κοντά στις θέσεις τους, βρίσκονται οι προτάσεις του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν πιθανό τετ-α-τετ με τον νικητή των ιρλανδικών εκλογών Έντα Κένι ο οποίος ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: