Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη - Αντεπιθέσεις των κυβερνητικών


Σκληρές μάχες επαναλήφθηκαν από χθες το βράδυ στην περιοχή της πόλης Μάρσα αλ-Μπρέγκα, καθώς οι επαναστάτες προσπαθούν να την ανακαταλάβουν και φαίνεται ότι έχουν σημιεώσει κάποιες επτιτυχίες κυρίωε σε ότι αφορά την προώθησή τους προς το κέντρο της πόλης. 

Χθες οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Μπρέγκα. 

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις του Καντάφι κατέλαβαν διοικητικά κτίρια και ανέκτησαν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών και του διϋλιστηρίου, σημεία τα οποία φαίνεται να κατέχουν ακόμα. 

Πάντως η κατάληψη της Μρέγκα φαίνεται ότι ήταν σχετικά αναίμακτη: Σύμφωνα με το BBC και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται ιατρικές πηγές του "μόνο" 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων
Επιπλέον, τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι η αεροπορία της Λιβύης, βομβάρδισε μια αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης Αζνταμπίγια, η οποία απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Μπρέγκα.

Η σημερινή ημέρα φαίνεται να είναι κρίσιμη καθώς θα φανεί σε ποιες περιοχές έχει επιτύχει η αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι και σε ποιες όχι. 

Πάντως οι επαναστάτες δεν δείχνουν ικανοί να προχωρήσουν σε επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης, ενώ εξακολουθούν τα προβλήματα αντιμετώπισης της Αεροπορίας, καθώς το σύνολο των αντιαεροπορικών μέσων εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατοχή των κυβερνητικών. 

Στην τρίπολη έχουν συγκεντρωθεί περί του 5.000 άνδρες από την Αφρικανική Λεγεώνα, της 32η Ταξιαρχία, τρία τάγματα πυροβολικού δύο τάγματα αντιαεροπορικού πυροβολικού (αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν "Τέσσερα αυτοκινούμενα συστήματα SA-8b κοντά στον χώρο συγκέντρωσης των στρατευμάτων"

Την ίδια ώρα ο Καντάφι σε νέα του τηλεοπτική εμφάνιση προειδοποίησε ότι "θα πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο άνδρα και γυναίκα", υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν αν υπάρξει επέμβαση των δυτικών δυνάμεων.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Καντάφι του πρότεινε τη θέσπιση μιας "διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής" στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα.

Ο Τσάβες, σε επικοινωνία που είχε με τον Καντάφι τη Δευτέρα, του πρότεινε τη σύσταση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες, ενώ καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία όπως είπε, θα ήταν "καταστροφή".

"Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;", δήλωσε ο Τσάβες.

"Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. 

Τί θέλουν; Το λιβυκό πετρέλαιο", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: "Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση".

Όπως  μεταδίδει σήμερα το Αλ Τζαζίρα , ο Μουάμαρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα φαίνεται ότι συμφώνησαν με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τον τερματισμό της κρίσης.

Συγκεκριμένα το Αλ  Τζαζίρα μεταδίδει ότι ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.

Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας Ντίμα Χατίμπ ανέφερε στο Twitter της ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.

Η εξέγερση στη Λιβύη έχει προκαλέσει ένα "τσουνάμι" προσφύγων, κυρίως ξένων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στη χώρα και τώρα έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στα σύνορα με την Τυνησία προσπαθώντας να βρουν διέξοδο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 75.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να περάσουν στην Τυνησία, από την αρχή της εξέγερσης, ενώ περίπου 40.000 έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.
Πολλά κράτη της Ε.Ε. από χθές στέλνουν αεροπλάνα προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωση των εγκλωβισμένων.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε πρόγραμμα αρωγής ύψους 38,7 εκατομμυρίων δολαρίων για τα 2,7 εκατομμύρια κατοίκους που αυτή τη στιγμή υποφέρουν στη Λιβύη.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εκτίμησε βάσει αναφορών που έχει στη διάθεσή του ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000.

Τρεις άνδρες του ολλανδικού Ναυτικού συνελήφθησαν την Κυριακή από ενόπλους στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης ξένων πολιτών από τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας.  

"Το επιβεβαιώνουμε", δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη των τριών ανδρών που αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις άνδρες του ολλανδικού Ναυτικού συνελήφθησαν από ενόπλους του συνταγματάρχη Καντάφι ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς με ελικόπτερο στη Σύρτη ενός Ολλανδού και ενός άλλου ευρωπαίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πολίτες παραδόθηκαν από τους Λίβυους στην ολλανδική πρεσβεία και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη Λιβύη. 

"Εντατικές διπλωματικές συνομιλίες διεξάγονται τώρα για την απελευθέρωση των τριών ανδρών", ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: