Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Εφ. Ταράφ 13-3-2011
Οι Τσερκέζοι βγήκαν στο δρόμο για την μητρική τους γλώσσα
Τσερκέζοι που ζούνε στην Τουρκία για πρώτη φορά βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα εθνικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα.

Εκατοντάδες Τσερκέζοι που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Αμπντί Ιπεκτσί στην Άγκυρα, ζήτησαν εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα, καθώς και δικαίωμα εκπομπών στα τσερκέζικα σε ράδιο και τηλεοράσεις.

Στην ¨Διαδήλωση για τα δικαιώματα των Τσερκέζων ¨ που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Τσερκέζων, εκφράστηκαν τα αιτήματα για εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, καθώς και για εκπομπές σε ράδιο και τηλεόραση.

Εκατοντάδες Τσερκέζοι που ήρθαν από διαφορετικές περιοχές της χώρας, συγκεντρώθηκαν στην Ερυθρά Ημισέλινο στην Άγκυρα. 

Συγκεντρώθηκαν επί της οδού Τόρος και κρατώντας σημαίες τουρκικές, Αμπχαζίας, Αντιγκέ και του Νταγιστάν
Μέσω της οδού Τζελάλ Μπαγιάρ περπάτησαν μέχρι το πάρκο Αμπντί Ιπεκτσί. 

Φώναξαν συνθήματα και κρατούσαν πανό ζητώντας εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, καθώς και εκπομπές στην γλώσσα τους, ενώ της πομπής προηγούνταν Τσερκέζος έφιππος ντυμένος παραδοσιακά.

Θέλουμε να μιλάμε την γλώσσα μας
Η ομάδα όταν έφτασε στο πάρκο Αμπντί Ιπεκτσί, χόρεψε υπό τους ήχους τσερκέζικης μουσικής. 

Εκεί έκανε μια ομιλία ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κενάν Καπλάν, λέγοντας πως δεν θέλουν να χαθεί η γλώσσα, ο πολιτισμός και η ταυτότητα τους, και είπε : 

¨Επιθυμούμε τα παιδιά μας να μιλάνε την μητρική τους γλώσσα. Θέλουμε να μας διασφαλίσει το κράτος την δυνατότητα να κάνουμε εκπομπές σε ράδιο και τηλεόραση στην μητρική μας γλώσσα.¨

TourkikaNea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: