Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Οι δυτικές δυνάμεις «σφυροκοπούν» τον Καντάφι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. 

Οι βρετανικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχο την αεράμυνα της χώρας, κυρίως στην Τρίπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης. Παράλληλα οι γαλλικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων. 

"Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις", είπε η πηγή.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς σήμερα με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
 
O αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα ξημερώματα τα βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου φέρεται να σημειώθηκε αεροπορικός βομβαρδισμός, μερικές ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από Δυτικές δυνάμεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αμάχων.

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Τρίπολη, σύμφωνα με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δεν είναι σαφές εάν οφείλονται σε πυραύλους από πλοία ή αεροσκάφη.

Τα αντιαεροπορικά ήχησαν για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με το BBC. Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε πυραύλους τόσο από πλοία όσο και από αεροσκάφη.

Στόχος της πρώτης φάσης της επίθεσης, που πήρε το όνομα «Αυγή της Οδύσσειας», ήταν η εξάρθρωση της λιβυκής αεράμυνας και η ανακοπή τροφοδοσίας των στρατευμάτων του Καντάφι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες 112 πυραύλους εναντίον 20 στόχων έξω από την Τρίπολη και τη Μιζουράτα. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μιζουράτα, αεροπορική βάση έξω από την Τρίπολη και στόχοι στη Ζαουάρα, τη Βεγγάζη και την Σύρτη.

Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 
Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι ενώ τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά σε στρατιωτικά οχήματα σε δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια, ανέφερε ότι είδε ανταποκριτής του Reuters. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατευθύνονται με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα, στην πόλη Ατζνταμπίγια.

Την ίδια ώρα, ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι επλήγησαν η Τρίπολη, η Σύρτη, η Βεγγάζη, η Μιζουράτα και η Ζουάρα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.



newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: