Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ισραηλινή στρατιωτική βάση στην Κύπρο;

 


Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν», ισχυρίζεται ότι εκτός από το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε ακόμη ένα αίτημα προς το Ισραήλ, δικαιώνοντας τη ΣΙ&Γ που κυκλοφορεί στα περίπτερα…

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο του αρθρογράφου της εφημερίδας, Μπιρόλ Ερτάν, ο Χριστόφιας ζήτησε την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο και τη φιλοξενία ισραηλινών στρατευμάτων!
 
Η στρατιωτική διάσταση της εεργειακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ αναδεικνύεται στο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ερτάν, η πληροφορία αυτή έθεσε σε συναγερμό την Αγγλία, η οποία διατηρεί βάσεις στο νησί. Εάν αποδειχθεί ότι το ρεπορτάζ απηχεί την πραγματικότητα θεωρείται βέβαιο ότι θα ψυχρανθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας με τους Ελληνοκυπρίους και την Ελλάδα.

Για να είμαστε πάντως ρεαλιστές, έτσι κι αλλιώς, η Βρετανία αποτελεί προνομιακό συνομιλητή – αν όχι σύμμαχο – της Άγκυρας οπότε το ότι στους κόλπους της ΕΕ θα υποστηρίζει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, μάλλον δεν πρέπει να μας ανησυχεί και πολύ.

Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης της «Κίπρις» Ρεσάτ Ακάτ γράφει στο άρθρο του ότι, αν οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν τις εργασίες για τη εξόρυξη πετρελαίου, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα στείλει σκάφος του πολεμικού της ναυτικού δίπλα στο σκάφος που θα κάνει τις έρευνες, το οποίο θα παρακολουθεί τις εργασίες επιτόπου.

Κατά τον Ακάρ, σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά «θα τεντώσει κι άλλο το σχοινί» και θα αυξηθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο αρθρογράφος εισηγείται όπως, μέχρι επίτευξης λύσης, «αποφεύγονται παιγνίδια με τη φωτιά», κατά την ακριβή έκφρασή του.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: