Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μάχη με τον χρόνο δίνεται για την ψύξη των αντιδραστήρων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι Ιάπωνες μηχανικοί, για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όπως δήλωσε πριν από λίγο από το Τόκιο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με τον χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο Αμάνο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Ναότο Καν.


«Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό είναι πολύ σοβαρό. Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ, να μετάσχει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης» πρόσθεσε ο Αμάνο.


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε, ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ και μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. «Ελπίζουμε οι μετρήσεις αυτές να βοηθήσουν, ώστε να καθησυχάσουμε τον ιαπωνικό λαό, πραγματοποιώντας μετρήσεις παράλληλα με εκείνες της ιαπωνικής κυβέρνησης» τόνισε.


Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, αλλά η επιχείρηση σημειώνει «πρόοδο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, προσθέτοντας ότι : «Οι προσπάθειες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εξωτερικό δίκτυο σημειώνουν πρόοδο».


Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει το σύστημα άντλησης και ψύξης των δεξαμενών, όπου είναι αποθηκευμένο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, το οποίο, στην περίπτωση που μείνει χωρίς νερό, θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.


Σχετικά με τις ρίψεις «λόγω του πυκνού ατμού πάνω από το σημείο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νερό έφθασε στη δεξαμενή του αντιδραστήρα αυτού» συμπλήρωσε ο Εντάνο, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει αν η ποσότητα του νερού των ρίψεων ήταν αρκετή για να αποτραπεί η αποστράγγιση της δεξαμενής. 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: