Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ




Επιμένουν οι Τούρκοι για περί «συνολικής διευθέτησης» στο Αιγαίο και στο θέμα επανήλθε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που κληθείς να κηρύξει την λήξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης «Ηγέτες για την Αλλαγή» που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη έκανε μια σειρά δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Αρίντς εκτίμησε πως οι καλές σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας «προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα».

Είπε μάλιστα πως η χώρα του έχει «πολλά προβλήματα με την Ελλάδα λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε πως «η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα», επαναλαμβάνοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο».

Υπενθύμισε επίσης ότι η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα είναι νομική, προσθέτοντας ότι «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και δεν συμβάλλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».

Για τα όσα είπε από ελληνικό έδαφος ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε την «προεκλογική συγκυρία», αλλά και την  «έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια» που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου.
Παραπέμποντας εξάλλου στο «νέο εργαλείο» που -όπως είπε- είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία), ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε χρήσιμες ανάλογες επαφές.

Ερωτηθείς τέλος για τις τουρκικές παραβιάσεις που διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση».

«Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων», εκτίμησε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Χθες, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη άμεσα σε διάβημα για την παρεμπόδιση, από τουρκική κορβέτα που είχε παραβιάσει τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, πόντισης καλωδίων οπτικών ινών από ιταλικό πλοίο που είχε λάβει τη σχετική άδεια των ελληνικών αρχών.

Στο μέτωπο της ΠΓΔΜ και της προσφυγής των Σκοπίων στη Χάγη, ο κ. Δελαβέκουρας μίλησε για νομική διαδικασία που όταν ξεκίνησε είχε πολιτικά κριτήρια.

Η προσφυγή θα συζητηθεί μεταξύ 21 και 20 Μαρτίου και σ’ αυτήν η ΠΓΔΜ επικαλείται ελληνική παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας – επειδή η Ελλάδα εμποδίζει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Σε απάντησή της η Ελλάδα έχει εκπονήσει, όπως σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας, «δύο εμπεριστατωμένα νομικά υπομνήματα, στα παραρτήματα των οποίων αντικρούονται οι ισχυρισμοί της ΠΓΔΜ».

Ad hoc δικαστής από ελληνικής πλευράς είναι ο ακαδημαϊκός Εμ.Ρούκουνας, ενώ εκπρόσωποι της χώρας μας στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο πρέσβης Γ.Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μαρία Τελαλιάν.

Τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης ανέλαβαν οι διεθνώς διακεκριμένοι καθηγητές: Τζορτζ Αμπι-Σάαμπ, Μάικλ Ράισμαν, Τζέιμς Κρόφορντ και Αλέν Πελέ, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν οι Έλληνες διεθνολόγοι Αργ. Φατούρος, Αλ. Σισιλιάνος και Ευ. Κωφός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε πως η χώρα μας «είναι προσηλωμένη στη διαδικασία που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ενώ σχολιάζοντας συμπεριφορές που έλαβαν χώρα στην ΠΓΔΜ παρατήρησε πως «η χρήση αρχαιοελληνικών συμβόλων είναι αντίθετη προς την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η μαραθώνια συνάντηση, διάρκειας δέκα ωρών, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για το ζήτημα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη γειτονική μας χώρα.

Ο αρχηγός του SDSM διεμήνυσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα και ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές υπό τις παρούσες συνθήκες, τότε η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αποδέχτηκε αρκετά από τα αρχικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο κ.Τσερβένκοφσκι έθετε συνεχώς νέους όρους στη συνάντηση που είχαν.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ακόμη και στην περίπτωση που η αντιπολίτευση αρνηθεί να συμμετάσχει σ' αυτές.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: