Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κώστας Καρτάλης: «Υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο Μνημόνιο»

Συνέντευξη στη Νικολέτα Μακρή
O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης μιλάει στο newscode για το επίμαχο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura , δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν θα οδηγήσει σε εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος στο όνομα γρήγορων και αυξημένων εσόδων ενώ όσον αφορά στο μνημόνιο ο κ. Καρτάλης επισημαίνει ότι « έχει περιθώρια για αλλαγές, άλλωστε το μόνο κείμενο που δεν αλλάζει είναι η Αγία Γραφή» .

Πώς τοποθετείστε απέναντι στην άποψη της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας ως μέσο για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους;

Αντιλαμβάνομαι το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου ως μία αυτονόητη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου χρέους, προσπάθεια που θα δώσει και ένα σοβαρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές για τις ενέργειες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και με ίδιες δυνάμεις.

Θεωρώ κρίσιμο το σχέδιο αυτό να μην αποστερήσει το Κράτος από περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα έχει ανάγκη και μετά το μνημόνιο. 

Ο στόχος των 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 είναι φιλόδοξος καθώς προϋποθέτει μία σειρά από προϋποθέσεις που σήμερα δεν ικανοποιούνται, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε: αποσαφηνισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που θα προβλέπει στοχευόμενες χρήσεις γης και όρους δόμησης, επαρκείς διοικητικούς μηχανισμούς και φορολογική σταθερότητα για τον επενδυτή. 

Θεωρώ αυτονόητο ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν θα οδηγήσει σε εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος στο όνομα γρήγορων και αυξημένων εσόδων.

Είναι εύκολο να εκφράσει τους προβληματισμούς του για το μνημόνιο ένας κυβερνητικός βουλευτής; 

Η κοινή γνώμη ακούει με καχυποψία τέτοιες απόψεις καθώς θέτει ως αντεπιχείρημα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το μνημόνιο στη Βουλή.
 
Το μνημόνιο είναι μία διεθνής συμφωνία που προστάτευσε τη χώρα από την πτώχευση ενώ περιλαμβάνει και μέτρα που θα έπρεπε να δρομολογήσουμε ακόμα και αν δεν υπήρχε.

Στη δική μου ανάγνωση έχει περιθώρια για αλλαγές, άλλωστε το μόνο κείμενο που δεν αλλάζει είναι η Αγία Γραφή…

Υπό αυτό το πρίσμα οφείλουμε να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας για μέτρα ή κατευθύνσεις του μνημονίου που εκτιμούμε ότι δεν αποδίδουν ή ότι προκαλούν προβλήματα κοινωνικής συνοχής. 

Το αντίθετο θα ήταν καταδικαστέο, να παραμένουμε δηλαδή σιωπηλοί. Σε ότι με αφορά, τέτοια πρόθεση δεν έχω.

Για παράδειγμα θεωρώ ότι ένας όρος που πρέπει να αλλάξει είναι αυτός που περιορίζει τις πιστώσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς έτσι περιορίζεται η ανάπτυξη και η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη.

Υποστηρίζω επίσης ότι χωρίς ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, θα κερδίσουμε μεν τους αριθμούς αλλά θα χάσουμε τους ανθρώπους. 

Το μνημόνιο αντιμετωπίζει τις πιστώσεις για το κοινωνικό κράτος ως έξοδα που δεν πρέπει απλώς να εξορθολογισθούν, όπως πολύ ορθά η Κυβέρνηση επιχειρεί, αλλά να περικοπούν.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους όρους δόμησης στις περιοχές Natura , χαρακτηρίσατε τις προωθούμενες διατάξεις ως οικολογική χρεοκοπία . 

Πώς αιτιολογείτε την άποψή σας;
Δεν αναφερόμουν στη διάταξη για την αύξηση του ορίου αρτιότητας στα 10 στρέμματα σε ότι αφορά την εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές NATURA, διάταξη με την οποία άλλωστε συμφωνώ.

Αναφερόμουν στις ρυθμίσεις που επέτρεπαν την κατασκευή μεγάλων συγκροτημάτων ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων ακόμα και στους πυρήνες των περιοχών NATURA, σε εθνικούς δρυμούς και σε εθνικά πάρκα ή και στις ρυθμίσεις που παραχωρούσαν δάση και δασικές εκτάσεις (στον αιγιαλό, γύρω από αρχαιολογικές ζώνες, κ.α.) στον ΕΟΤ για τουριστική αξιοποίηση. 

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή, πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο που θα έρθει τελικά στην Ολομέλεια.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έκανε μια πρόταση για αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. 

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο παράγοντας «λαθρομετανάστες»;
Μόνο με μία ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική που θα έχει υποχρεώσεις και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σίγουρα όχι με επιχειρήσεις σκούπα αλλά με καλύτερες συνθήκες παροχής ασύλου, με περισσότερα κέντρα πρώτης υποδοχής, με περισσότερες άδειες παραμονής που θα ενθαρρύνουν και τη γεωγραφική διασπορά, κ.α. 

Η Κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα.

Για ποιους λόγους η χώρα μας δεν καταφέρνει να απορροφήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη;

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας εμφανίζει απορρόφηση κονδυλίων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ποσοστό μόλις 4%, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι περίπου 20%. 

Είναι σίγουρα κάτι που δεν μας ευχαριστεί καθώς στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την επεξεργασία των λυμάτων, την προστασία της ποιότητας του αέρα, τις αστικές αναπλάσεις, κ.α. Θεωρώ ότι το κακό αυτό ποσοστό οφείλεται στην προβληματική προετοιμασία του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την προηγούμενη Κυβέρνηση καθώς δεν υπήρχαν οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη ενός έργου.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σημαντική επιτάχυνση καθώς οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και αρκετά έργα εντάχθηκαν στα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα.

Για μία ακόμη φορά γίνεται μάχη με το χρόνο. Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι σε κάποια ειδικότερα θέματα, λ.χ. στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθυστέρησε η συνολική πολιτική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει για να μπορέσει να ισορροπήσει η ετεροβαρής σχέση περιβάλλοντος και ανάπτυξης ;

Αυτό που είναι επείγον είναι να μην επικρατήσει η άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολυτέλεια. Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι η ταχύτητα μίας επένδυσης είναι μεγαλύτερη όταν παρακολουθεί την περιβαλλοντική νομοθεσία. 

Όποτε επιχειρήθηκαν παρεκκλίσεις, η επένδυση είτε επιβραδύνθηκε ή σταμάτησε. 

Άρα δεν είναι η περιβαλλοντική νομοθεσία που αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη αλλά η γραφειοκρατία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, η περιορισμένη στελέχωση υπηρεσιών, κ.α. Σύντομα η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει το πόρισμα της για το θέμα αυτό και θα προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα λ.χ. για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, για το χωροταξικό σχεδιασμό, για τους πολεοδομικούς κανόνες, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: