Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Καντάφι: «Θα το μετανιώσετε αν χτυπήσετε την Λιβύη»


«Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις» τόνισε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ.
«Οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι πραγματική επίθεση»… «Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον έκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι "ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους".
"Έπεσε" στα χέρια του Καντάφι η Βεγγάζη
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης.
Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε ότι επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι δεν φαίνεται να κράτησαν για πολύ την παύση πυρός που ανακοίνωσε το Λιβυκό καθεστώς.
Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Βεγγάζη, προπύργιό τους στην ανατολική Λιβύη, δήλωσαν σήμερα ότι αναγκάζονται από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, να οπισθοχωρήσουν. "Χθες βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά", δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμεντ, μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σε βάση τους στο δυτικό άκρο της πόλης.
Ανταποκριτές του Reuters μετέδωσαν ότι αντικυβερνητικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την προσέγγιση στο κτίριο στο οποίο έχει τη βάση του το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο.
Ο Χαλίντ αλ-Σάγεχ, εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Reuters:"Εισήλθαν στη Βεγγάζη από τα δυτικά. Πού είναι οι δυτικές δυνάμεις; Είπαν ότι θα εξαπέλυσαν επίθεση εντός ωρών".
Οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη. "Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Οπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές", δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ. "Αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση", υποστήριξε ο Ιμπραχίμ.
Επιπλέον όπως μεταδίδει το Reuters και το Γαλλικό πρακτορείο μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη στο έδαφος, Το Μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε σήμερα το πρωί περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ήχος του αεροπλάνου ακουγόταν στο κέντρο της Βεγγάζης, προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συτσοιχιών.
Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τη νύχτα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.
Σύμφωνα με το λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, "ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε χθες η Τρίπολη".
Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται από το καθεστώς. Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο διάγγελμά του, προειδοποίησε το Λίβυο ηγέτη ότι θα γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.

newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: