Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ελληνικού ενδιαφέροντος απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

 



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε τελικά την απόφαση ότι οι σταυροί με τον Ιησού στις αίθουσες των σχολείων δεν παραβιάζουν κανενός το δικαίωμα περί πίστης ή μη σε άλλο δόγμα...

Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν μία Φινλανδή, κάτοικος Ιταλίας, εκδήλωσε την αντίθεσή της με την ύπαρξη σταυρών στις τάξεις του σχολείου των παιδιών της, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζονται οι αρχές κοσμικότητας που πρέπει να αντιπροσωπεύουν τα σχολεία.

Συγκεκριμένα δήλωσε σοκαρισμένη από τη θέα του Εσταυρωμένου πάνω από τους πίνακες των σχολείων της βόρειας Ιταλίας.

Το θέμα είχε ευρύτερες επιπλοκές και υπήρξε δημόσια συζήτηση σε πολλές χώρες (πλην της Ελλάδας φυσικά) όσον αφορά τη σχέση Εκκλησίας και κράτους, καθότι σε αρκετές χώρες της αναπτυγμένης Ευρώπης αμύνονταν της χριστιανικής τους ταυτότητας.

Το ζήτημα πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο αρχικά γνωμοδότησε υπέρ της Φινλανδής. 

Ωστόσο, η Ιταλία, υποστηριζόμενη από πάνω από 12 χώρες μέλη της Ε.Ε. κατέθεσε έφεση και κέρδισε τη δίκη. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου, δεν υπήρχε απόδειξη ότι η παρουσία του σταυρού στις τάξεις των σχολείων μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στους μαθητές.

Η απόφαση που κοινοποιήθηκε εχθές Παρασκευή, αν και η γνωμοδότηση είχε γίνει στις 16 Φεβρουαρίου, αφορά 47 χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τους πολίτες που επιθυμούν την ύπαρξη των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία, να ζητήσουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής απόφασης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, «σήμερα κέρδισε το λαϊκό αίσθημα στην Ευρώπη», ενώ το Βατικανό χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική δεδομένης της αποτυχίας του να συμπεριληφθεί ο ρόλος του Χριστιανισμού στην Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. 

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανό, Αιδ. Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου αναγνωρίζει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να έχει περιθώριο αυτόνομης κρίσης όσον αφορά την αξία των θρησκευτικών συμβόλων στα πλαίσια της πολιτιστικής της ιστορίας και της εθνικής ταυτότητάς της, συμπεριλαμβανομένου και του μπορούν τα σύμβολα αυτά να τοποθετούνται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: