Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Βέτο της Τουρκίας στην επλογή γ.γ. του ΟΑΣΕ λόγω αντι-τουρκισμού της αυστριακής υποψηφιότητας


Η Τουρκία προτίθεται να μπλοκάρει την εκλογή της αυστριακής πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, για τη θέση του γενικού γραμματέα, του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ‘όπως αναφέρεται σε σημερινό σχετικό δημοσίευμά της η ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".
Όπως τονίζει η επικεφαλής διεθνούς πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η ίδια σημειώνει πως η Τουρκία παίρνει τώρα εκδίκηση και δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, κάτι που η "Κουρίρ" πληροφορήθηκε στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, στο οποίο το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχει ως παρατηρητής.

Για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού απαιτείται η συναίνεση και των 56 χωρών-μελών του και εξάλλου τη θέση αυτή διεκδικεί και ο Τούρκος διπλωμάτης Ερσίν Ερτσίν, ο οποίος ήταν και ο μόνος επίσημα υποψήφιος μέχρι πρόσφατα πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: