Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη υπουργού Εθνικής Άμυνας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ


Συνέντευξη στην Έλλη Στάη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εχθές το βράδυ. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Λιβύης και της ελληνικής εμπλοκήςμ στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από μερίδα του Τύπου αναφορικά με την απαίτηση της Τρόικας για μείωση του προσωπικού των Ε.Δ κατά 30% -το οποίο και διέψευσε ο υπουργός- αλλά και στο ενεδεχόμενο εάν θα υπάρξουν νέα οικονομικά μέτρα ή όχι.
 
Ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας  μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

 
Ε. Στάη: 
Να συνδεθούμε τώρα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.

Ευ. Βενιζέλου: 
Καλησπέρα.

Ε. Στάη: 
Κύριε Υπουργέ, παρακολουθούμε όλοι και με ανησυχία αλλά και με αμηχανία τα όσα εξελίσσονται στους κόλπους των συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν κατά της Λιβύης και κυρίως την αδυναμία να πάρει μια απόφαση το ΝΑΤΟ.

Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες που μετέχουν, να επιζητούν, αλλά ματαίως, την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. 

Πέστε μου πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή, από όσο γνωρίζετε, οι συζητήσεις και η δυνατότητα μιας απόφασης από την πλευρά του ΝΑΤΟ;

Ευ. Βενιζέλος:
Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως προς την επιβολή του εμπάργκο όπλων και εξακολουθεί να είναι ανοιχτή η διαδικασία για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. 

Αυτό, όμως, υπολογίζουν όλοι οι παράγοντες πως θα έχει ολοκληρωθεί αύριο ή το αργότερο μεθαύριο. 

Διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η αμηχανία και αυτή η αρρυθμία, η οποία δεν νομίζω ότι βοηθάει και στην επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι μια πολιτική λύση βιώσιμη, η οποία θα προστατεύει τους αμάχους, θα σέβεται την βούληση των πολιτών της Λιβύης, θα διασφαλίζει την ακεραιότητά της και την εθνική της ενότητα και ανεξαρτησία, αλλά ταυτόχρονα θα της επιτρέπει να ενταχθεί σε έναν κύκλο χωρών με σεβασμό στους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς.

Ε. Στάη: 
Κύριε Βενιζέλο, θεωρείτε δηλαδή ότι πολύ σύντομα θα άρει κατ' αρχήν τις αντιρρήσεις της η Τουρκία;

Και σε μία-δύο μέρες, όπως λέτε, θα υπάρχει απόφαση. Γιατί δεν καταλάβαμε αυτό από τη συζήτηση που είχε ο κ. Ερντογάν με τον κ. Ομπάμα...

Ευ. Βενιζέλος:
Δεν νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Ε. Στάη: 
Αλλά;

Ευ. Βενιζέλος:
Η Τουρκία έχει εκφραστεί με τον τρόπο που ακούσατε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της, τον κ. Ερντογάν, αλλά δεν θα έλεγα ότι ήταν αυτό το μεγάλο εμπόδιο. 

Εδώ υπήρξε μια αμηχανία κατ' αρχάς εβδομάδων στη λήψη της οριστικής και επαρκούς απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Και τώρα προφανώς έχει γίνει επιλογή να υπάρξει μια πρώτη φάση εκτός ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα, όπως έχουμε δηλώσει, δεν μετέχει για να ακολουθήσει μια φάση ελεγχόμενη τελικά από το ΝΑΤΟ που έχει θεσμούς, έχει διαδικασίες, έχει εμπειρία, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει μια αποστολή η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος.

Ε. Στάη: 
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι ο λόγος που γίνεται η επέμβαση αυτή στη Λιβύη είναι και ο λόγος που αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Πλην όμως, αυτές τις μέρες, για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να προστατευτούν οι άμαχοι από τις βιαιοπραγίες του Καντάφι, ακούγονται φωνές οι οποίες μιλούν για την ανάγκη να απομακρυνθεί το καθεστώς του Καντάφι. 

Επίσης, ακούγονται και πληροφορίες, οι οποίες ελέγχονται ως ακριβείς θα έλεγα, ότι ήδη υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη. 

Αυτό τι μπορεί να σημαίνει για εμάς και για τη δική μας περαιτέρω υποστηρικτική -όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση- παρουσία και συμμετοχή;

Ευ. Βενιζέλος:
Κατ' αρχάς, η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων δεν προβλέπεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ε. Στάη:
Όχι, δεν προβλέπεται. 

Ευ. Βενιζέλος: 
Αντιθέτως, προβλέπεται ρητή απαγόρευση για την επιβολή ζώνης κατοχής στην Λιβύη.

Ε. Στάη: 
Ναι, γι' αυτό σας είπα ότι υπάρχουν πληροφορίες περί ύπαρξής της ήδη.

Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν τις έχουμε εμείς αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, είπατε προηγουμένως ότι στόχος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η προστασία των αμάχων και η διευκόλυνση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. 

Αλλά στόχος είναι επίσης να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. 

Και η βιώσιμη λύση είναι προφανές ότι πρέπει να συνάδει με τη βούληση του λιβυκού λαού, ο οποίος θα βρει τον τρόπο να εκφραστεί, διότι το μέλλον της Λιβύης εξαρτάται από τη βούληση των πολιτών της χώρας αυτής και από κανέναν άλλον.

Νομίζω ότι έχουν όλοι αφομοιώσει την εμπειρία και από την πρώην Γιουγκοσλαβία και από το Ιράκ και από το Αφγανιστάν και κανείς δεν θέλει να επαναλάβει λάθη που έγιναν στο παρελθόν και που τώρα μπορούν να αποφευχθούν για να οδηγηθούμε ταχύτερα και ασφαλέστερα σε μια λύση, η οποία θα είναι κατ’ ανάγκην πολιτική. Διότι η τελική λύση δεν είναι ποτέ στρατιωτική.

Ε. Στάη: 
Οπότε είναι σαφές ότι μας λέτε πως αυτό το ανθρωπιστικό σκέλος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η προστασία των αμάχων οδηγεί οπωσδήποτε σε μια αλλαγή του καθεστώτος, μια δημοκρατικότερη μετάβαση. 

Εγώ αυτό κατάλαβα ότι μας λέτε, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται με σαφήνεια στην εντολή που υπάρχει από τα Ηνωμένα Έθνη, έτσι δεν είναι;
Και αυτό πιθανότατα να προϋποθέτει και αιματοχυσία.

Ευ. Βενιζέλος:
Κυρία Στάη, είπα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρεται στην ανάγκη μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης. 

Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σύμφωνη με τη βούληση του λιβυκού λαού, η οποία πρέπει και να εκφραστεί με κάποιον τρόπο. Δεν θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα τώρα στη φάση στην οποία βρισκόμαστε, γιατί πρέπει να καταστεί σαφές …

Ε. Στάη: 
Με ποιο τρόπο μπορεί να εκφραστεί η βούληση του λιβυκού λαού;

Ευ. Βενιζέλος:
Θα εκφραστεί με τις διαδικασίες που είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα κα Στάη. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Ε. Στάη: 
Εκλογές; Πιστεύετε ότι ο Καντάφι θα προχωρήσει μόνος του δηλαδή σε αυτή τη διαδικασία;

Ευ. Βενιζέλος:

Βλέπετε ότι και στην Αίγυπτο έγινε ένα δημοψήφισμα. Άλλοι το θεώρησαν βιαστικό, άλλοι το θεώρησαν αναγκαίο, πάντως έγινε μια διαδικασία η οποία έχει χαρακτηριστικά θεσμικά, χαρακτηριστικά τα οποία είναι αντιληπτά και από τη διεθνή κοινότητα.

Έτσι, κάποια στιγμή θα οργανωθούν τα πράγματα και στη Λιβύη. Αυτό πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. 

Έχει αλλάξει η κατάσταση. Δεν μπορεί να επανέλθει η παλαιά κατάσταση στη Λιβύη. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα μείνουν αμετάβλητα τα πράγματα και ότι απλώς θα περάσει αυτό το κύμα των βομβαρδισμών, κάνουν μια εσφαλμένη εκτίμηση.

Ε. Στάη: 
Κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω τι σημαίνουν οι διευκολύνσεις που δίνει η χώρα μας στην επιχείρηση αυτή, ποιες είναι αυτές οι υποδομές που παρέχουμε; 

Ας πούμε, ποιος είναι ο ρόλος της Σούδας, ο ρόλος του Ακτίου, η φρεγάτα που περιπολεί ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη τι κάνει ακριβώς; 

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν διευκολύνσεις, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του επιτελικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και υπάρχουν διευκολύνσεις, οι οποίες παρέχονται σε διμερή βάση μετά από αιτήματα που υποβάλουν σε εμάς χώρες οι οποίες είναι σύμμαχες και φίλες. 

Λοιπόν, εμείς έχουμε πει στο ΝΑΤΟ ότι θα μετέχουμε στην επιχείρηση με τη βάση της Σούδας, με τα αεροδρόμια του Ακτίου και της Ανδραβίδας, με τη φρεγάτα η οποία είναι ούτως ή άλλως εδώ και πολλές μέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο -η φρεγάτα αυτή έχει και ένα ελικόπτερο οργανικό επάνω της- και με ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ, ένα αεροπλάνο Embraer, το οποίο λαμβάνει εικόνα και τη μεταδίδει και στο ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας.

Και έχουμε πάντα και ένα ελικόπτερο διαθέσιμο για έρευνα και διάσωση υπό συνθήκες μάχης, γιατί θέλουμε να έχουμε πάντα και τον έλεγχο της έρευνας και της διάσωσης στο ελληνικό FIR. Άρα, λοιπόν, αυτά είναι το πακέτο της ΝΑΤΟϊκής μας συμμετοχής.

Ε. Στάη:

Για να το ρωτήσω πιο απλοϊκά, όπως θα το ρώταγε ο κάθε Έλληνας πολίτης, εμείς δηλαδή έχουμε αυτή την υποστηρικτική απλώς συμμετοχή, δεν μετέχουμε σε άμεση επιχείρηση, για παράδειγμα, βομβαρδισμού. Αυτό είναι που εμείς δεν κάνουμε, έτσι; Διευκολύνουμε απλώς τους άλλους στις επιχειρήσεις αυτές;

Ευ. Βενιζέλος: 

Προφανέστατα. 
Και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δεν έχουμε δηλώσει διαθεσιμότητα συμμετοχής ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα ήταν βομβαρδιστικά, θα ήταν αναγνωριστικά. Αλλά προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, δεν μετέχουν καθόλου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. 

Τώρα, χώρες όπως το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, ή το Κατάρ, ζητούν να μετασταθμεύουν, να εφοδιάζονται, να παραμένουν σε ένα αεροδρόμιο ελληνικό όπως είναι το αεροδρόμιο...
Ε. Στάη: 

Και να επιχειρούν από κει, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: 

Υπάρχουν και τέτοια αιτήματα, αν αναφέρεστε σε χώρες οι οποίες μετέχουν τώρα στην επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ. Αλλά βεβαίως στην πράξη αυτό δεν έχει γίνει. 

Ε. Στάη: 

Το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το τι υποστήριξη μπορεί να παρέχουμε σε αεροσκάφη της συμμαχίας από τα αεροδρόμια μας; Υπάρχει τέτοιο αίτημα από πλευράς του ΝΑΤΟ ήδη;

Ευ. Βενιζέλος:

Το ΝΑΤΟ πάντα ζητάει από τα κράτη-μέλη να δηλώσουν ποιες υποδομές, ποιες βάσεις, ποια αεροδρόμια, ή ποιες δυνάμεις είναι διαθέσιμες.

Κι εμείς έχουμε δηλώσει τον κατάλογο που σας είπα προηγουμένως. Άλλωστε το ΝΑΤΟ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα ελληνικά αεροδρόμια. 

Αυτό που έχει σημασία είναι να στείλουμε ορισμένα καθαρά μηνύματα στην ελληνική κοινή γνώμη.
 
Πρώτον, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στρατιωτικής ασφάλειας, γιατί η απόσταση μεταξύ Λιβύης και Κρήτης ή υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει σε κανένα οπλικό σύστημα που έχει στα χέρια του το καθεστώς στη Λιβύη, να απειλήσει την ελληνική επικράτεια. 

Τα συστήματα είναι πεπαλαιωμένα και περιορισμένης εμβέλειας. 

Δεύτερον, τα κριτήρια μας, με τα οποία αποφασίζουμε την υποστηρικτικού χαρακτήρα συμμετοχή, είναι κριτήρια Διεθνούς Δικαίου, συμμετοχής σε διεθνείς και περιφερειακές υποχρεώσεις, κυρίως όμως είναι κριτήρια εθνικού συμφέροντος. 

 Δηλαδή, συνδυάζουμε όλες μας τις επιλογές με αυτά που έχουμε στο μυαλό μας για το Αιγαίο και κυρίως για την ανατολική Μεσόγειο.  

Ε. Στάη: 
Κύριε Υπουργέ, να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, μια που έχουμε τη χαρά να σας έχουμε απόψε εδώ.

Να πάμε στο θέμα της οικονομίας; Υπάρχει μια δήλωση του Υπουργού Οικονομικών σήμερα, του κ. Παπακωνσταντίνου, και θα ήθελα αν είναι δυνατόν να τη δούμε μαζί για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν σχολιασμό.
Έχει αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο για νέα μέτρα. 

Ακολουθεί προβολή βίντεο
Δημοσιογράφος: Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ από τον περσινό προϋπολογισμό. 

Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα υπάρχουν νέες μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς στο δημόσιο τομέα. Δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ.
 
Δημοσιογράφος:
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων η συνολική εικόνα για το έλλειμμα είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε φως. 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Δανιάς, προειδοποίησε ότι η προσαρμογή θα πάρει καιρό.
 
Γ. Δανιάς: 
Έχουμε ένα μαραθώνιο μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο σεβασμό στο να χτίσουμε αξιοπιστία.
 
Δημοσιογράφος:
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι μια πρώτη αποτίμηση ακινήτων σε μη εισηγμένες ΔΕΚΟ ξεπερνά τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται τη δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, καθώς και η τιτλοποίηση εσόδων από τα διόδια. 
 
Γ. Δανιάς:
Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά κλπ. συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές, υπάρχει λύση: η δημιουργία ιδιωτικών ανταγωνιστικών δομών.

Δημοσιογράφος:

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι αν υποχωρήσουν τα spreads, δεν θα χρειαστεί η αγορά ομολόγων από το Ταμείο Στήριξης. Πρόσθεσε, όμως, ότι με τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές.------
Ε. Στάη: 

Μάλιστα. Να δω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Λοιπόν, έχουμε μεγάλη υστέρηση στα έσοδα. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τις παρεμβάσεις θα τις πούμε τους επόμενους μήνες, θα δούμε αν είναι από πλευράς εσόδων ή δαπανών. 

Και με το πρόσθετο στοιχείο ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να περιμένουμε και το σταθεροποιητικό, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μέχρι το 2014, όπου έχουν μείνει αδιευκρίνιστα και 14,5 δισ. ευρώ νομίζω.

Κι εσείς, αν θυμάμαι καλά, σε ένα τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο είχατε πει ότι μέτρα τέτοια υπερβαίνουν τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης. Τι λέτε, θα υπάρξουν μέτρα και ποια;

Ευ. Βενιζέλος: 
Κυρία Στάη, τώρα εφαρμόζουμε έναν προϋπολογισμό του 2011, εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα του Μνημονίου και ετοιμάζουμε τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2014. 

Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για το 2014 ή για το 2015, μιλάμε για ένα χρονικό σημείο μετά τον Οκτώβριο του 2013, οπότε και τελειώνει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος. Άρα πρέπει να συνηθίσουμε σε νέα ήθη και σε νέες πρακτικές. 
Ε. Στάη: Δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: 
Εδώ πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια του κράτους. Εδώ πρέπει να ξέρουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, πρέπει να εφαρμόζονται και από τις επόμενες κυβερνήσεις. 

Μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να έχουν διαφορετικά, αυτό το αποφασίζει ο ελληνικός λαός ελεύθερα, αλλά πρέπει το κράτος να έχει συνέπεια, να έχει συνέχεια και να έχει μια στρατηγική.

Ε. Στάη:
Αυτό που λέτε απαιτεί συναίνεση στα μέτρα αυτά, συναίνεση η οποία δεν φαίνεται ότι υπάρχει από τα πολιτικά κόμματα και σημαίνει πιθανότατα ότι αν εσείς δεν έχετε αυτή τη συναίνεση θα πρέπει να προβείτε σε τι;

Σε τι κινήσεις; Να τα πάρετε μόνοι σας και να δεσμεύσετε πολιτικό χρόνο για τον οποίον δεν έχετε τη λαϊκή εντολή ή θα πάτε σε εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: 
 Κοιτάξτε, συναίνεση δεν σημαίνει διακομματική συμφωνία. Συναίνεση δεν σημαίνει εσωτερική διευθέτηση στο πλαίσιο ενός κομματικού συστήματος που, ούτως ή άλλως, είναι σε κατάσταση κρίσης γιατί η κοινωνία νιώθει να υποαντιπροσωπεύεται. 

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό που χρειάζεται είναι να αποκαταστήσουμε μια άλλη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία.

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα σχέδιο σκληρό, δύσκολο, ότι αυτό το σχέδιο θα αποκτήσει ολοένα περισσότερο χαρακτηριστικά εσωτερικής δικαιοσύνης και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει κάπου.

Μπορεί να ανάψει το φως στην άκρη του τούνελ.
Τώρα, έχουμε υστέρηση στα έσοδα. Θα δούμε.

Δεν είναι το σύνολο του έτους οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου.

Και πάντα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις δαπάνες. Δεν απελευθερώνει το Υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των εγγεγραμμένων πιστώσεων. 

Ξέρουμε σε όλα τα Υπουργεία ότι κινούμαστε με μια οροφή της τάξεως του 85% περίπου, προκειμένου ακριβώς να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες δυσκολίες. 

Ακούσατε τον κ. Παπακωνσταντίνου, που είπε καθαρά ότι δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. 

Δεν μπορούμε να συμπιέσουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.  

Άρα είναι προφανές ότι πρέπει να βρούμε λύσεις, και τις ψάχνουμε και τις επεξεργαζόμαστε, οι οποίες θα είναι μέσα στη λογική της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης. 

Αλλά ταυτόχρονα θα επιτρέπουν στην πραγματική οικονομία να αναπνεύσει, στην ύφεση να ανασχεθεί, έτσι ώστε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν και θέλουν να καταλάβουν τα θεμελιώδη: 
Υπάρχει ασφάλεια; 
Υπάρχει. Υπάρχει προοπτική; 
Υπάρχει. Αλλιώς δεν έχει νόημα να αγωνιζόμαστε. 

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο, να σας κάνω μια ερώτηση που σας αφορά προσωπικά, υπό την έννοια ότι προφανώς εσείς θα κληθείτε να πάρετε απόφαση, είστε ο αρμόδιος Υπουργός. 

Διαβάσαμε ένα δημοσίευμα σήμερα στην εφημερίδα «Ημερησία», το οποίο λέει -και πέστε μου αν είναι αληθές- ότι η τρόικα ζητάει να μειωθεί το κόστος  και το προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ένα ποσοστό 30%.

Λέει μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών. Είναι αληθές ή δεν είναι;
Ευ. Βενιζέλος: 

Όχι, είναι ανακριβές το δημοσίευμα. Μην ασχολείστε. Είναι απολύτως ανακριβές. Κατ' αρχάς δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει στρατό 200.000. Τα επαγγελματικά στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με το πολιτικό προσωπικό είναι 80.000. 

Ε. Στάη: Μάλιστα. Οπότε το διαψεύδετε, λέτε ότι δεν χρειάζεται αυτή η μείωση του προσωπικού.
Ευ. Βενιζέλος: 

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετέχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση και η συμβολή μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και αναδιοργανώνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να είναι σύγχρονες, λειτουργικές, να έχουν όσο γίνεται μικρότερο λειτουργικό κόστος και κυρίως κάνουμε μια βαθιά τομή στα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι μόνο τομή διαφάνειας. 

Ε. Στάη: Και εγώ σας ξαναρωτάω κ. Υπουργέ. Υπάρχει ζήτημα σε αυτό το δημοσίευμα;

Μπορεί να μην είναι της τάξης του 30% οι περικοπές, αλλά μείωση προσωπικού.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν υπάρχει κανένα. Το δημοσίευμα είναι συνολικά ανακριβές. Διότι η τρόικα δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά. 

Είπαμε ότι έχουμε περιορισμένη δημοσιονομική κυριαρχία λόγω κρίσης, αλλά δεν σημαίνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας έχουν φύγει από την αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής και έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τρόικα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διατυπώνει τις ευχαριστίες της ….

Ε. Στάη: Μου το διαψεύσατε, εγώ έχω ικανοποιηθεί από το σκεπτικό της απάντησης.
Ευ. Βενιζέλος: 

Έχει σημασία και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και του τόπου. 

Έχει και αυτό πολύ μεγάλη σημασία.
Ε. Στάη: Ναι, βεβαίως και έχει.

Μα γι' αυτό σας έθεσα και το ερώτημα αυτό, γιατί είναι ένα δημοσίευμα το οποίο λέει πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. 

Λοιπόν, κ. Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν απόψε μαζί μας.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: