Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Λιβύη: οι μάχες εντείνονται, ο συνασπισμός διασπάται

 http://s2.lemde.fr/image/2011/03/21/540x270/1496589_3_0aa8_la-region-d-al-jabal-al-gharbi-a-ete.jpg



Η βία έχει αυξηθεί στη Λιβύη, την Δευτέρα 21 Μαρτίου, ενώ οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δήλωσαν ότι κατέλαβαν την Misrata, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη, όπου οι επιθέσεις από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις άφησαν τουλάχιστον 40 νεκρούς και 300 τραυματίες, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό στο χώρο του ξενοδοχείου.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών για να σταματήσει το «λουτρό αίματος», οι χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό ήταν διστακτικές για το πώς να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η αναγγελθείσα άφιξη του ΝΑΤΟ διάσπασε τον συνασπισμό . Επί του παρόντος, οι εργασίες του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας είναι εθνικές και συντονίζονται από το αμερικανικό αρχηγείο στο Ramstein (Γερμανία) και Νάπολι (Ιταλία). Όμως πολλές χώρες επανέλαβαν τη Δευτέρα ότι θέλουν το ΝΑΤΟ να είναι παρόν  στον συνασπισμό, το ταχύτερο δυνατόν.

"Η χώρα μου, όπως και πολλοί άλλοι, έχει μόνο ένα τρόπο για να συμμετάσχει  και είναι μέσω του ΝΑΤΟ", συνόψισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn.

Η Ιταλία προχώρησε πιο πολύ ώστε να πει ότι εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί, θα επανακτήσει τον έλεγχο των βάσεων που παρεχώρησε στη διάθεση του συνασπισμού. Μέχρι στιγμής, η Γαλλία δεν επιθυμεί η Συμμαχία να εμπλακεί στην στρατιωτική προσπάθεια, λέγοντας ότι οι αραβικές χώρες δεν θα συμμετάσχουν σ' αυτήν, και ακόμα χειρότερα, τελικά θα την καταγγείλουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς  υπαινίχθηκε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί  από στρατιωτικές προσπάθειες κατά τις προσεχείς ημέρες, χωρίς να υποδεικνύει το πως, σύμφωνα με τα σχόλια στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Είπε ότι θα ήθελε η ευθύνη για τον συντονισμό των δράσεων εντός των προσεχών ημερών  να μεταβιβαστούν  στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία", ή "στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ." Αυτή η "νέα φάση " θα πρέπει να παρέμβει » μέσα στις επόμενες ημέρες," όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι η αποχώρηση από την εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι »παραμένει ο τελικός στόχος» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά τώρα, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να ξέρουν  πού βρίσκεται ο Καντάφι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ θα αναλάβει "κάποια  στιγμή" την αρχηγεία, ενώ επισημαίνεται το ενδεχόμενο ένας Βρετανός, η αμερικανός ή   γάλλος αξιωματικός να  είναι επικεφαλής της επιχείρησης.

Αντιλαμβανόμενη την αυξανόμενη ένταση, η Νορβηγία ανακοίνωσε την «αναστολή» της συμμετοχής στις επιχειρήσεις  των αεροσκαφών της F-16  που έφτασαν στην Ιταλία και κατόπιν στην Κρήτη αναμένοντας " Αποσαφήνιση  εντολής."

Η Γερμανία και ιδίως η Τουρκία έχουν δηλώσει ξεκάθαρα  ότι δεν θέλουν το ΝΑΤΟ,(αν   πρέπει εν τέλει να παρέμβει)  να βομβαρδίσει κι αυτό με τη σειρά του, όπως έκανε  επί 48 ώρες ο συνασπισμός.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.

lemonde.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια: