Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η ώρα των όπλων: Η Λιβύη "κλείδωσε" τον εναέριο χώρο της

 Image


Ξαφνική σκλήρυνση της κυβέρνησης της Λιβύης, που προδιαθέτει για εφαρμογή ενεργητικών μέτρων από πλευράς ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά την απαγόρευση πτήσεων: 

Η Λιβύη, όπως ανακοινώθηκε έκλεισε τον εναέριο χώριο της για οποιοδήποτε αεροσκάφος ποου σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό απαντά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα επιχειρήσει να καταρρίπτει τα δυτικά μαχητικά που θα εφαρμόσουν την ζώνη απαγόρευσης.
Αυτό σημαίνει νομοτελειακά ότι οι δυτικοί θα αντιδράσουν, άρα θα έχουμε εξ αρχής αποστολές SEAD (καταστολής εχθρικής αεράμυνας) χωρίς να αποκλείονται και αερομαχίες αν κριθεί ότι για λόγους εντυπωσιασμού μπορεί να επιτεθούν κάποια λιβυκά μαχητικά κατά δυτικών. 

Μια κίνηση χωρίς ελπίδα, βέβαια, λόγω του τεράστιου τεχνολογικού χάσματος που χωρίζει τις δυνατότητες της λιβυκής Αεροπορίας από τις Αεροπορίες του ΝΑΤΟ.

Πάντως αξιωματικοί του ελληνικού ΓΕΕΘΑ δεν αποκλείουν να επιχειρηθούν και επιθέσεις των Λίβυων κατά στόχων επιφανείας, στον Κόλπο της Σύρτης.

Ποια είναι όμως η αντιαεροπορική δύναμη της Λιβύης που θα κληθεί να επιβάλει την απόφαση απαγόρευσης πτήσεων της λιβυκής κυβέρνησης που έρχεται ως απάντηση στην αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Αντιαεροπορικά συστήματα SHORAD Crotale, ανάλογα με αυτά που έχει και η Π.Α., αλλά χωρίς το υπερηχητικό βλήμα VT-1 που κάνει την διαφορά. Συστήματα MANPAD SA-7 Grail, SA-9/SA-13, ανάλογα με τα Stinger. 

Στην ξεχωριστή Διοίκηση Αεράμυνας υπάρχουν παλαιά βλήματα SA-2, SA-3 (τεχνολογίας δεκαετίας '60), αυτοκινούμενα SA-5 Gammon επίσης τεχνολογίας '70 και SA-8b Gecko όμοιων με τα ελληνικά OSAI/II τα οποία είναι και τα πιο επίφοβα για τα δυτικά αεροσκάφη.

Στο Α/Α πυροβολικό υπάρχουν παλαιά σοβιετικά πυροβόλα των 57 mm S-60, τα περίφημα, αλλά πλέον όχι ικανά να ανταποκριθούν στίς ανάγκες του σύγχρονου πεδίου μάχης αυτοκινούμενα των 23 mm ZSU-23-4 τα ZU-23-2 που χρησιμοποιεί και ο Ελληνικός Στρατός σε μεγάλους αριθμούς, τα τσεχικά M53/59 Praga, και τα γνωστά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Bofors των 40mm.

Σε ότι αφορά την λιβυκή Αεροπορία, κάποιοες δεκάδες MiG-23, Su-22, oρισμένα MiG-25 που πιθανόν δεν λειτουργούν πλέον, Miragε F.1CG και μέχρι ρπότινος δύο Su-24 τα οποία καταρρίφθηκαν κατά την διάρκεια των μαχών.

Φαίνεται ότι ο Καντάφι θα πλρηώσει την υπερβολική σιγουριά του και την εγκατάλειψη των ενόπλων δυνάμεων του. 

Αν είχε προμηθευτεί το ρωσικό πακέτο όπλων των 4 δισ. ευρώ που παρήγγειλε πέρσι, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν θα το παραλάβει ποτέ, με S-400, Pantsir S-1, Su-30/35 κλπ. τώρα θα μιλούσε με διαφορετικούς όρους...

Εντός της ημέρας συναντώνται οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη και κήρυξε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Οποιαδήποτε νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των κρατών-μελών του οργανισμού, αλλά Τουρκία και Γερμανία έχουν ταχθεί ενάντια στο ενδεχόμενο μιας συμμαχικής επέμβασης.

Η Τουρκία καλεί σε άμεση κήρυξη εκεχειρίας στη Λιβύη και δηλώνει αντίθετη στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεν δεσμευτική την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επέμεινε στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Η Τουρκία το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στην ξένη στρατιωτική επέμβαση.

“Ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, αλλά δεν θα εισβάλει στη Βεγγάζη, και ειδικές δυνάμεις θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκεται η πόλη. Παράλληλα ο στρατός θα διευκολύνει την απομάκρυνση των κατοίκων”. 

Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera στον γιο του Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: