Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

"Πόλεμος" όχι μόνο για το πετρέλαιο,αλλά και για τα όπλα στη Λιβύη!Γιατί ανησυχεί η Μόσχα.



Η πτώση του Καντάφι,ανησυχεί ιδιαίτερα τη Ρωσία η οποία μπορεί να «χάσει 4 δις δολάρια από την αγορά όπλων για τις Λιβυκές ΕΔ! 

Η επόμενη μέρα στη Λιβύη και ειδικότερα το επόμενο καθεστώς πιθανόν να μην αποδειχτεί τόσο καλός πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, στρέφοντας τον εξοπλιστικό προσανατολισμό της Λιβύης στη Δύση.

Ο πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή -όπως προκύπτει από τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για αγορές όπλων- ,δεν γίνεται μόνο για το πετρέλαιο.


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ανέφερε επικαλούμενο στρατιωτική πηγή ότι η Ρωσία “είχε πολλές εξοπλιστικές συμβάσεις από τη Λιβύη αξίας 2,0 δισ. δολαρίων, ενώ διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη για συμφωνίες αξίας 1,8 δισεκατομμύριων δολαρίων ακόμη”. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η Λιβύη είναυ ο σημαντικότερος πελάτης όπλων για τη Ρωσία στη Βόρεια Αφρική. Πέραν των 2 δις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, το 1,8 δις που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με το καθεστώς Καντάφι αφορά σε εξοπλισμούς της ΠΑ και της αεράμυνας. 


Ακόμη και στο απίθανο για να μην πούμε απίστευτο σενάριο της παραμονής Καντάφι στην εξουσία, η απόφαση για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη,προβληματίζει ιδιαίτερα τη Μόσχα. 

Υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για “χασούρα” 10 δις για την ρωσική αμυντική βιομηχανία από την κρίση στη Λιβύη,αλλά και σε άλλα καθεστώτα της Μ.Ανατολής.



Ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ δεν θέλησε να επιβεβαίωσει τα ποσά επιβεβαίωσε όμως το βαθύ προβληματισμό της Μόσχας από το δυνητικό αντίκτυπο της αραβικής εξεγέρσης για τις εξαγωγές όπλων της. 


«Είμαστε πραγματικά ανήσυχοι. Θέλουμμε να πιστεύουμε ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί θα εφαρμοστούν” , είπε ο Σερντιούκοφ.

Το Interfax υπενθύμισε ότι ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης G. Jaber είχε υπογράψει τον Ιανουάριο του 2010 κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, συμφωνίες αξίας 1.800.000.000 δολάριων, οι οποίες προέβλεπαν την αγορά στρατιωτικών αεροπλάνων.
 

Η Λιβύη του Καντάφι αναμενόταν ως ο πρώτος ξένος αγοραστής του νέου Su-35,του ρωσικού μαχητικού.

Το καθεστώς Καντάφι συζητούσε σε πρώτη φάση την αγορά 12 έως 15 αεροσκαφών έναντι 800 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Μια σειρά άλλων συμβάσεων για ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα ήταν επίσης υπό συζήτηση. 


Η Λιβύη είχε επίσης δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα S-400 , τα T-90 ,για υποβρύχια και εκτοξευτές ρουκετών.

Η Σοβιετική Ένωση είχε πουλήσει ένα μεγάλο αριθμό οπλικών συστημάτων στη Λιβύη,πριν την κατάρρευσή της, συμπεριλαμβανομένων 350 μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ 1981 και 1985 καθώς και 4.000 στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης.
Και η Ιταλία ανησυχεί για το εμπόριο όπλων στη Λιβύη.

Αμέσως μετά από τη Ρωσία, η Ιταλία είναι η χώρα που έχει σημαντική εμπλοκή στους εξοπλισμούς της Λιβύης,χωρίς βέβαια να προσεγγίζει τα οικονομικά μεγέθη της Μόσχας


Το ιταλικό κομμάτι της MBDA έχει υπογράψει από το Μάϊο του 2009 συμβόλαιο για προμήθεια βλημάτων ,ύψους 2.500.000 ευρώ.
Η κατασκευάστρια ελικοπτέρων Αgusta , έχει συμβάσεις από τον Οκτώβριο του 2010 ύψους 70.000.000 ευρώ και η Oto Melara, βρισκόταν σε συζητήσεις για τη πώληση οπλικών συστημάτων.


onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: