Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Πληθαίνουν οι αυτοκτονίες στην Ιρλανδία λόγω της κρίσης




Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας «σώθηκε» από τη χρεωκοπία χάρις στο δάνειο του ΔΝΤ και της ΕΕ και ενδέχεται τώρα να σωθεί και από το «σωτήριο» αυτό δάνειο από την προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της που έχει δεσμευθεί να κάνει η νέα κεντροδεξιά κυβέρνησή της.

Ήδη όμως το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλο για μία τόσο μικρή χώρα: η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αυξάνεται και έχει φθάσει τους 24.000 νέους ανά εξάμηνο ενώ ακόμη χειρότερα, αυξάνονται με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό οι αυτοκτονίες.

Η αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται από το 2008 αλλά συνεχίσθηκε το 2009 οπότε αυξήθηκε κατά 25% ξεπερνώντας τις 500 επίσημα καταγεγραμμένες.
Στην πραγματικότητα, οι αυτοκτονίες έχουν ξεπεράσει σε αριθμό θυμάτων τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2010, υπάρχουν φόβοι ότι σε σχέση με το 2009 η αύξηση έχει φθάσει το 50%.

Στην πλειοψηφία τους οι αυτόχειρες είναι νεαρής ηλικίας άνεργοι ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των μεσήλικων αυτόχειρων οι οποίοι καταλήγουν στο δρόμο αυτό είτε επειδή έχασαν την εργασία τους είτε επειδή είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Σημειώνεται ότι στην παραδοσιακά ρωμαιοκαθολική Ιρλανδία η αυτοκτονία θεωρείται «αμαρτία» και μέχρι το 1993 η απόπειρα αυτοχειρίας ήταν ποινικά κολάσιμη.

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: