Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις του Καντάφι - Όλες οι εξελίξεις στο enet.gr

Συνεχίζεται η επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι με στόχο την ανακατάληψη πόλεων από τους εξεγερμένους. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Δύση, ενώ «αγκάθι» μεταξύ των «μεγάλων» δυνάμεων αποτελεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το λιβυκό έδαφος. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος.
 
Όλες οι ώρες είναι ώρες  Ελλάδας
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη

10:00: Η Γαλλία, η οποία  προεδρεύει της άτυπης συνόδου της G8 καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει χώρες, όπως η Ρωσία και η Γερμανία να δεχτούν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού.
"Μέχρι τώρα δεν τους έχω πείσει" δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, μετά το δείπνο εργασίας χθες το βράδυ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

9:06: Η υπουργός Εξωτερικών των  ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον υπεύθυνο του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης για τις διεθνείς υποθέσεις Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Η αμερικανίδα υπουργόςαναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πολιτικής και οικονομικής βοήθειας στη λιβυκή αντιπολίτευση, ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση.

"Συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν τον λιβυκό λαό στις προσπάθειές του κατά του καθεστώτος Καντάφι", επισήμανε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Φίλιπ Ρέινς.

Ο Τζιμπρίλ ζήτησε από την κ. Κλίντον όπλα για να πολεμήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, τόνισε αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η Κλίντον απάντησε πως θα εξετάσει το αίτημα αυτό, αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτε, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

00:15 Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G8 δεν συμφώνησαν στην επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι αργά το βράδυ της Δευτέρας. "Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 συμφώνησαν ότι όσο πιο σύντομα γίνεται εντός της εβδομάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ξαναρχίσει τη συζήτηση για τη Λιβύη και να εξετάσει επιπλέον μέτρα", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι. Υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού τάσσονται η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ αντιδρούν η Ρωσία και η Γερμανία.

23:45 Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Αμπντελιλάχ Αλ Χατίμπ στη Τρίπολη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν και δεύτερη συνάντηση την Τρίτη.
 
22:55 Νέα έκκληση προς τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. "Ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να φύγει. 

Και οι δύο μας μοιραζόμαστε την άποψη ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να φύγει", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με το Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. 

Πρόσθεσε δε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει "να μιλήσει αυστηρά κατά κάθε βιαιότητας σε βάρος των πολιτών" της Λιβύης και υποσχέθηκε να προσφέρει ανθρωπισιτκή βοήθεια στους πρόσφυγες. 

Εν τω μεταξύ, η Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να συναντηθεί στο Παρίσι με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ εκπρόσωπο του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου Μετάβασης και αρμόδιο για διεθνή θέματα του Συμβουλίου.

19:42 Στη Ζουάρα οι δυνάμεις του Καντάφι

18:25 Η δυτική έξοδος της Αζνταμπίγια, καθώς και θέσεις των αντικαθεστωτικών κοντά στην πόλη, βομβαρδίζονται από μαχητικά αεροσκάφη του λιβυκού καθεστώτος, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.

17:45 Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη δράσης για τη Λιβύη, δήλωσε στο Κάιρο σε συνέντευξη Τύπου στον Αραβικό Σύνδεσμο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας, Κάθριν Άστον. Οι δηλώσεις έγιναν κατόπιν συνομιλιών με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: