Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Διαβάστε τι λέει George Soros για την Λιβύη και τη Μέση Ανατολή


Οι πολίτες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα πρέπει να δουν περισσότερα οφέλη από τους φυσικούς πόρους των εδαφών τους.

Αυτό είπε ο George Soros στο BBC. Και πρόσθεσε πως, οι εξεγέρσεις στη Λιβύη οφείλονται εν μέρει στην «αηδία απέναντι στη διαφθορά, και τη κατάχρηση των εσόδων από το πετρέλαιο». 

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, ο δισεκατομμυριούχος προέβλεψε ότι το ιρανικό καθεστώς θα ανατραπεί μέσα από μια αιματοβαμμένη επανάσταση.

Η Λιβύη παράγει 1.6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, και αποτελεί τον 17ο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στο κόσμο.

Η παραμονή του Καντάφι στην εξουσία εξαρτάτο από τα δισεκατομμύρια δολαρίων που εισέρεαν στα ταμεία από τη πώληση του πετρελαίου.

Σχετικά με το επαναστατικό κύμα που σάρωσε την Μέση Ανατολή, ο George Soros είπε: 
«Για όλα φταίει η διαφθορά… χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία σε χώρες που παράγουν φυσική ενέργεια… ο τεράστιος πλούτος της Λιβύης  χρησιμοποιήθηκε από τον Καντάφι σαν να ήταν δικός του. Για αυτό και ο κόσμος επαναστάτησε».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ και οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν ακόμη πιο ενεργά τις εξεγέρσεις στη περιοχή, έτσι ώστε τα νέα καθεστώτα που θα προκύψουν να είναι περισσότερο συνεργάσιμα με τη Δύση.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Μ. Ανατολή, είναι πολύ παρόμοιο με αυτά που είδαμε στη πρώην Σοβιετική Ένωση το 1989. 

Τότε  είχαμε ένα εχθρικό προς τη Δύση καθεστώς που ανατράπηκε από το λαό. 

Τώρα όμως ανατρέπονται φιλοδυτικά καθεστώτα, για αυτό και η Δύση θα πρέπει να κερδίσει τη συμπαράσταση των λαών αυτών των χωρών, υποστηρίζοντας τη μετάβασή τους στη δημοκρατία».
Και συνέχισε λέγοντας: 

«Είναι πολύ σημαντικό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βρεθούν μπροστά από τις επαναστάσεις παρά από πίσω, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν την εμπιστοσύνη των νέων καθεστώτων που θα προκύψουν, τα οποία αν υποστηριχθούν σωστά, θα είναι δημοκρατικά, και αυτό θα είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: