Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ LIDAR

Εφ. Ζαμάν 4-3-2011
H μεγάλη επιτυχία των Τούρκων επιστημόνων
Ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Μαρμαρά (MAM) – TÜBİTAK ανέπτυξαν τεχνολογία λέιζερ η οποία κάνει ανίχνευση και διάγνωση σε ατμοσφαιρικές μάζες. 

Η τεχνολογία αυτή που εντοπίζει από μακριά πιθανές βιολογικές επιθέσεις μέχρι σύννεφα σκόνης, και τα πήγε πολύ καλά και στην Ευρώπη.

Το κέντρο αυτό επελέγη ως μέλος στο¨Ευρωπαικό Κέντρο Έρευνας Δίκτυο Λινταρ¨ το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας που παρατηρεί επί 24 ώρες το τι γίνεται στους ουρανούς της Ευρώπης.



Ο διευθυντής του MAM καθηγητής Ταρίκ Μπαικαρά, σε δήλωση που έκανε στον ανταποκριτή του ΑΑ, τόνισε πως αυξάνεται καθημερινά η σημασία της τεχνολογίας λέιζερ.

Ο Μπαικαρά τόνισε πως τα λέιζερ χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλούς τομείς, όπως στο περιβάλλον, στην κατασκευή μηχανών, στην άμυνα, στην ηλεκτρική και ηλεκτρονική επικοινωνία, και στην ασφάλεια, έχοντας γίνει πλέον αναντικατάστατο μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα η τεχνολογία λιντάρ είναι η πιο ενδιαφέρουσα πρακτική των λέιζερ και περιέγραψε πως χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην εξέταση των σχηματισμών της ατμόσφαιρας.

Ο Μπαικαρά τόνισε πως το Ινστιτούτο Υλικών TÜBİTAK MAM έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία λιντάρ των ακτίνων λέιζερ που είναι γνωστό πως χρησιμοποιούνται για ανίχνευση-διάγνωση καθώς και για μέτρηση αποστάσεων. 

Ανέφερε πως το Ινστιτούτο από το 2002 έως τώρα, βασισμένο αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί πρωτότυπα σχέδια συστημάτων λιντάρ.

¨ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ¨
Ο καθηγητής Μπαικαρά ανακοίνωσε πως με το σύστημα Λιντάρ που ανέπτυξαν το 2007, η ενημέρωση για μια πιθανή βιολογική ή χημική εναέρια επίθεση γίνεται πολύ νωρίς, και είναι δυνατή η ανίχνευση και η ταυτοποίηση της επίθεσης.

O Μπαικαρά ανέφερε πως το σύστημα λέγεται MİE-Raman Lidarı, δρα σε σχηματισμούς στην τροπόσφαιρα, και είπε : ¨Στις μέρες μας ως μεγαλύτερη απειλή θεωρείται η εκ μέρους της τρομοκρατίας δυνατότητα επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα με την μορφή αεροζόλ¨

Ο Μπαικαρά είπε πως η πλέον αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις που μπορούνε να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους και μόνιμες βλάβες, είναι η χρήση τέτοιων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, και πρόσθεσε πως πολύ λίγες χώρες στον κόσμο έχουν αυτήν την τεχνολογία.

¨ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΛΙΝΤΑΡ¨
Ο Μπαικαρά ανέφερε πως καταρχάς το Ινστιτούτο Υλικών TÜBİTAK MAM λαμβάνοντας υπόψιν το κίνδυνο , συνέστησε μια πολύ ισχυρή ομάδα ανάπτυξης σχεδίων, εφαρμογής, τεστ και αναλύσεων, καθώς και αξιολόγησης με επικεφαλής τον παγκοσμίως γνωστό και μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαίων Επιστημόνων καθηγητή Κερίμ Αλλαχβερντί.

Ανέφερε πως με το σύστημα Λιντάρ που ιδρύθηκε στα εργαστήρια προηγμένης τεχνολογίας λέιζερ του Ινστιτούτου Υλικών TÜBİTAK MAM στην πόλη Γκέμπζε, διαπιστώθηκε πως τα σύννεφα σκόνης από το ηφαίστειο που ενεργοποιήθηκε ξανά στην Ισλανδία, και προκάλεσε χάος στις εναέριες συγκοινωνίες πολλών χωρών, έφτασε και μέχρι και την Τουρκία.

Ο Μπαικαρά περιέγραψε πως το συγκεκριμένο σύννεφο σκόνης που έφτασε μέχρι και τον Περσικό κόλπο, παρακολουθούνταν συνεχώς, όσον αφορά το ύψος, την πυκνότητα και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, και πως αυτά τα στοιχεία τα μοιράζονταν με Ευρωπαϊκά επιστημονικά κέντρα.

Οι επιστήμονες μάλιστα ανέφερε αυτών των κέντρων έμειναν έκπληκτοι με την ποιότητα και την πιστότητα αυτών των στοιχείων.

Ο Μπαικαρά ανέφερε πως αμέσως μετά από αυτήν την εξέλιξη η ομάδα του σχεδίου αυτού κλήθηκε στο EARLINET και πολύ σύντομα εγκρίθηκε και η συμμετοχή του. 

Πρόσθεσε πως στο EARLINET μετέχουν 15 χώρες και παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο όλη των ευρωπαϊκή και τουρκική ατμόσφαιρα, και κάθε είδους σχηματισμούς σε αυτήν (άμμο από την Σαχάρα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ατμοσφαιρικά αέρα και άλλα).

Ο Μπαικαρά είπε σε σχέση με την ιδιότητα μέλους του TÜBİTAK στο EARLINET : Με αυτήν την εθνική τεχνολογία που έγινε δυνατή χάρη στα πρωτότυπα σχέδια και τις μελέτες ανάπτυξης των Τούρκων επιστημόνων, έχουν γίνει μεγάλα βήματα και στον τομέα για πολιτικές χρήσεις αλλά και στον τομέα της άμυνας-ασφάλειας. 

Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως με αυτήν την σημαντική εξέλιξη οι ουρανοί της Τουρκίας θα είναι αναμφίβολα  πιο ασφαλείς και πιο καθαροί.¨

Δεν υπάρχουν σχόλια: