Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σταματά όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις o Καντάφι

thumb
















Την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων αποφάσισε το καθεστώς Καντάφι, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Ο Καντάφι αναλαμβάνει την υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες της χώρας του, αλλά και τους ξένους» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα.

Τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, εντός των επομένων ωρών, προανήγγειλε νωρίτερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Βρετανία αποστέλλει μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado στις βάσεις από όπου θα επιχειρήσουν.

«Η Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado καθώς και αεροσκάφη εναέριας τροφοδοσίας και παρακολούθησης» δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αεροσκαφών αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ώρες θα μετακινηθούν προς τις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες θα αρχίσουν τις αναγκαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση διεξάγεται για την προστασία του λαού της Λιβύης. «Δεν επιλέγουμε κυβέρνηση στη Λιβύη» τόνισε.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζουν και οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποφασίσουν πως θα κινηθεί η συμμαχία.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν αποφασίσει ότι η Συμμαχία θα εμπλεκόταν έπειτα από ρητή εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι για να αναλάβει στρατιωτική δράση το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία και των 28 χωρών. Μέχρι στιγμής Τουρκία, Ρωσία και Γερμανία δηλώνουν ότι διαφωνούν με στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

"Έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα" δήλωσε, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

''Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. 

Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Δεν είναι αργά'' πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας δήλωσε ότι η χώρα της θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η αποστολή αεροπορικών δυνάμεων και η συμμετοχή σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι κάτι φυσιολογικό.

Νωρίτερα είχε υπερψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη και είχε παρθεί απόφαση για τη λήψη «κάθε απαραίτητου μέτρου», προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές.

Η απόφαση του ΣΑ καθυστέρησε σημαντικά, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν προελάσει στα ανατολικά της χώρας και επιτίθενται στο τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη.

Η πρόταση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προτάθηκε στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Λίβανο και έγινε δεκτή με 10 ψήφους σε σύνολο 15.

Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία απείχαν.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υπεραμύνθηκε της αποχής της χώρας του από την ψηφοφορία, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο».

«Ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε Γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» τόνισε ο Γερμανός Υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Γερμανία κατανοεί αυτούς που τάχθηκαν υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Ο Λίβυος Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάλεντ Καάιμ, χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΗΕ «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».

«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της» ανέφερε ο Καάιμ καταγγέλλοντας παράλληλα «διεθνή συνωμοσία» και «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».

Ο υφυπουργός δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός:
«Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της» είπε χαρακτηριστικά.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: