Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η στρατιωτική ισχύς του καθεστώτος Qaddafi


Ποια είναι τα οπλικά συστήματα που έχει στη διάθεση τον ο Λίβυος δικτάτορας


Την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Λιβύη και ο Καντάφι προσπαθεί να πνίξει στο αίμα την εξέγερση του λαού του, η διεθνής κοινότητα εξετάζει τρόπους για να επέμβει.

Οι μεγάλες δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις των Λίβυων επαναστατών, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από in Λιβύη, προκειμένου έτσι να εξουδετερωθεί ίο μεγάλο όπλο του Καντάφι, η αεροπορία.

Όμως. όπως μπορεί να κατανοήσει ο καθένας. ακόμα κι αν καμφθούν οι αντιρρήσεις όσων χωρών διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη (π.χ. Ρωσία, Κίνα), κάτι τέτοιο δε θα γίνει αναίμακτα. Αφού σε περίπτωση που οι δυνάμεις του NATO λάβουν εντολή να εγκαταστήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το λιβυκό έδαφος, τότε θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αεράμυνας της αφρικανικής ηπείρου.

0 Καντάφι δεν προτίθεται να «πουλήσει εύκολα το τομάρι του» και θα τα παίξει όλα για όλα. πράγμα που το έχει δηλώσει άλλωστε ουκ ολίγες φορές δημοσίως, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Θα χρησιμοποιήσει λοιπόν κάθε όπλο που έχει στα χέρια του. για να to κατορθώσει αυτό. Εναντίον των αεροπορικών επιθέσεων του NATO θα χρησιμοποιηθεί τόσο η λιβυκή αεροπορία όσο και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι του Καντάφι.

Αεροπορία
Ο Καντάφι έχει στη διάθεσή του συνολικά 400 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, από τα οποία όμως πολλά είναι παροπλισμένα ή δεν επισκευάζονται.

(25), MiG-23 (124). MiG-25 (104), Su-22 (39)  και Su-24 (2). Τα MiG-25 είναι τα πιο αξιόπιστα και τα πιο ετοιμοπόλεμα. Αν και το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται πλέον ξεπερασμένο (πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τη σοβιετική αεροπορία το 1970) είναι το καλύτερο αεροπορικό όπλο που έχει στα χέρια ίου ο Λίβυος ηγέτης, ενώ είναι σίγουρο ότι υστερεί έναντι των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών και δεν έχει καμία τύχη σε αερομαχίες εναντίον τους.

Η λιβυκή αεροπορία είναι επίσης εξοπλισμένη με 15 γαλλικής κατασκευής μαχητικά τύπου Mirage F1 (δύο αυτομόλησαν σιη Μάλτα στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ένα κατατρίφθηκε από τους επαναστάτες την περασμένη εβδομάδα), καθώς και με άλλα διαφόρων τύπων και εθνικοτήτων αεροσκάφη
Όσον αφορά τα μαχητικά, είναι περισσότερα από 200.
Στην πλειοψηφία τους είναι ρωσικά MiG-21 .

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η λιβυκή αεροπορία ελέγχεται απόλυτα από τον Καντάφι. Κατά τη διαδικασία επιλογής των ανδρών και των γυναικών που θα υπηρετήσουν στην αεροπορία προτιμώνται μέλη της φυλής Καντχάφα. από την οποία κατάγεται ο Καντάφι, καθώς και στελέχη από τη φιλική φυλή των Μαγκαρίχα.

Αεράμυνα
Τον «πυλώνα» της λιβυκής αεράμυνας αποτελούν οι περισσότεροι από 640 εκτοξευτές βλημάτων εδάφους αέρος, γαλλικών Crotale και ρωσικών SA-2. SA-6 και SA-7.

Παράλληλα, στο κανταφικό οπλοστάσιο περιλαμβάνονται περίπου 500 αντιαεροπορικά πυροβόλα (στην πλειοψηφία τους αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα ZSU-23).
Επίσης, δεν ίου λείπουν και οι βαλλιστικοί πύραυλοι, σε περίπτωση που θελήσει να πλήξει κάποια εχθρική πόλη ή χώρα.

Συμφωνά με τους στρατιωτικούς αναλυτές, λοιπόν, ο Καντάφι διαθέτει δεκάδες εκτοξευτές βλημάτων R-17 300 (Scud-B) με βεληνεκές περίπου 300 χιλιόμετρα, καθώς και άγνωστο αριθμό βορειοκορεατικών πυραύλων Hwasong 6. με βεληνεκές 500 χλμ.
Ίδιας προέλευσης είναι και τα βλήματα Ro- dong 1 με βεληνεκές 1.000 χλμ. ακατάλληλα για πλήγμα οε στρατιωτικό στόχο, αλλά κατάλληλα για την πρόκληση πανικού και ολέ­θρου στον άμαχο πληθυσμό.


Το βλήμα ΑΙ Fatah, το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί από κοινού με το Ιράν και θα είχε βεληνεκές 1.000 έως 1.200 χλμ. βρίσκεται σε άγνωστη φάση ανάπτυξης.
Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Λιβύη παρέλαβε πρόσφατα από το Ιράν αναβαθμισμένους πυραύλους τύπου Scud-C, με βεληνεκές 500 έως 600 χλμ.

Παρά το γεγονός ότι μετά την αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση. η Τρίπολη δεσμεύθηκε να καταστρέψει τους πυραύλους με βεληνεκές άνω των 120 χλμ. (αφήνοντας μόνο τους Frog-7 με βεληνεκές 70 χλμ). θεωρείται απίθανο να έχει κάνει κάτι τέτοιο. Όπως εξάλλου και με τα χημικά της όπλα, των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, διατηρεί σημαντικό απόθεμα.

Εφημερίδα Νίκη, 13/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: