Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΖΗΜΕΝΣ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΟΡΓΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ



Όλοι εναντίον όλων στη Βουλή με αφορμή το πόρισμα για το σκάνδαλο της Ζήμενς, που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης πέρασε στην αντεπίθεση, απαντώντας με σκληρό τρόπο στην προσπάθειά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να απαξιώσει την παραίτησή του, με επιστολή του σχετικά με την υπόθεση.



Ο κ. Καστανίδης καταλόγισε ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό για την κατάσταση στο χώρο των προμηθειών του Δημοσίου, υποστηρίζοντας πως «αν είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών, θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και στους επιχειρηματίες».

Η επιστολή Σημίτη, έκανε τον υπουργό Δικαιοσύνης να σπάσει για πρώτη φορά τη σιωπή του, δίνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την αλληλογραφία του από την περίοδο που ως υπουργός Μεταφορών (1996-1997) όταν προσπαθούσε να πείσει τον τότε πρωθυπουργό να συγκροτήσει ανεξάρτητη αρχή για τις προμήθειες του Δημοσίου (επί του θέματος, ο κ. Σημίτης λέει σήμερα πως ο κ. Καστανίδης εξαιρούσε από τον έλεγχο της υπό σύσταση Επιτροπής τις προγραμματικές συμφωνίες).


«Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω», είπε ο κ. Καστανίδης, υπογραμμίζοντας πως μέσα από τις επιστολές του διαφαίνεται ότι ο ίδιος επέμεινε να ελέγχονται όλες οι συμβάσεις του δημοσίου από ανεξάρτητη αρχή.

Eρωτηθείς αργότερα για ποιον λόγο δεν είχε προβεί νωρίτερα στη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας με τον κ. Σημίτη, ο κ. Καστανίδης απάντησε πως παραιτούμενος, είχε προβεί σε υπαινιγμούς, που θεωρούσε ότι είχαν γίνει κατανοητοί. Ωστόσο όταν ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε «απολύτως ανακριβείς ισχυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θεώρησε σωστό να δημοσιοποιήσει τις επιστολές.

Η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη στη Βουλή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε τη διακοπή τη συνεδρίασης για το πόρισμα, προκειμένου να μελετηθεί το περιεχόμενο των επιστολών, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η συνεδρίαση αφορά συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζήμενς και όχι τη λήψη κάποιας απόφασης.

«Απόστημα διαπλοκής για πάρα πολλά χρόνια», χαρακτήρισε το σκάνδαλο ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε άμεσα όταν προέκυψε το θέμα, ενώ, άφησε αιχμές για την δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε υποθέσεις που έχουν ταράξει την χώρα να διερευνηθούν με ταχύτητα και να μην παραμένουν σκιές.

Ο κ. Παμπούκης εκτίμησε ότι «θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο, εν ευρεία έννοια, να αποζημιωθεί», διαμηνύοντας ότι «δεν προτίθεται να κάνει παζάρι», και αφού επεσήμανε ότι «η ελληνική η ελληνική πολιτεία έχει συγκροτημένο ηθικό αίτημα», υποστήριξε ότι θα έπρεπε η ίδια η Ζήμενς να σπεύσει να προτείνει αποζημίωση.


Ο υπουργός εκτίμησε ακόμη πως η γερμανική εταιρεία δεν πρόκειται να δώσει ονόματα αυτών που πήραν μίζες, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές δυνάμεις που δεν επιθυμούν να διερευνηθεί η υπόθεση και μπορεί να γίνουμε θύματα χειραγώγησης αν εμείς δεν έχουμε όρια».

«Δεν θα ανεχθώ προσωπικά το όποιο γκριζάρισμα. Πρέπει να λάμψει όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Αν επιθυμούμε αποτέλεσμα πρέπει να υπερισχύσει η λογική της συναίνεσης και της σύνθεσης. Στοίχημα δεν βάζω αν θα βρεθούν οι ένοχοι. Εγώ δεν παίζω σε πολιτικά CDs», κατέληξε ο κ. Παμπούκης.

Η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις επιστολές Καστανίδη: «Αποκάλυψε, μετά από 15 χρόνια, τις πραγματικές διαστάσεις της παραίτησής του. Καλοδεχούμενες, έστω και αργά, αφού γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, εδώ και ένα πλέον χρόνο», υπογραμμίζοντας πως οι νέες εξελίξεις αποτελούν δημόσια ομολογία πως εκείνες οι αποφάσεις του κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καστανίδη ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης υπενθύμισε το αίτημα του κόμματός του να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική ο κ. Σημίτης. «Ύστερα από έναν χρόνο αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο ΛΑ.Ο.Σ που επέμενε ότι έπρεπε να έρθει ο κ. Σημίτης για να καταθέσει στην Εξεταστική. Ας όψονται τα κόμματα και άλλοι που μπήκαν "ασπίδα" μπροστά του», παρατήρησε ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Η θέση της Ελλάδος θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα, αν είχαν φροντίσει οι πολιτικοί, στα χρόνια που πέρασαν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο έθνος και το μέλλον του, αλλά και απέναντι την ιστορία. Δεν το έκαναν και για αυτό είμαστε κατηγορούμενοι σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

«Η βόμβα των επιστολών Καστανίδη υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη στο μέγα δικομματικό σκάνδαλο της Ζήμενς», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

 «Λειτούργησα με καθαρή τη συνείδησή μου. Με απόλυτη διαφάνεια. Όταν υπέγραψα τη σύμβαση κάλεσα τον πρέσβη των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο της κοινοπραξίας SAIC και παραχώρησα συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα μου», τόνισε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, αντιπρόεδρος σήμερα της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, χαρακτηρίζοντας «αόριστο» το κατηγορητήριο εναντίον του.

 «Γιατί κατηγορούμαι; Πώς τολμάτε και λέτε "αναγνώριση πρώτων ευθυνών και πάμε για τις άλλες". Πώς είναι δυνατόν να γράψει άνθρωπος έτσι αόριστα;», ρώτησε.  Πρόσθεσε πως ο ίδιος παρέλαβε τρεις δραματικές εκκρεμότητες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τις οποίες διευθέτησε με τον καλύτερο τρόπο και ρώτησε: «Και να είμαι για το C4I εδώ ως ύποπτος;».

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι υπήρξε θύμα της γενναιότητάς του, της αθωότητάς του και των νομικών του: «Πίστεψα στη συνέχεια του κράτους, στην αξία της σύμβασης κι ότι όταν έχει εκτελέσει το μείζον μέρος των οφειλών - λένε όλα τα Δίκαια - ότι εξετάζεται μόνο η έλλειψη συνομολογηθεισών ιδιοτήτων και πάμε ύστερα για την αναθεώρηση συνόμμως. Πίστεψα στη λογική να προσφέρω στην πατρίδα μου κι όχι ευθυνόφοβα να κρυφτώ».

Δήλωσε, τέλος, πως επιθυμεί να δικαστεί για να απαλλαγεί από την «βαριά υποψία», προσθέτοντας πως ο φυσικός δικαστής πρέπει να αποφασίσει για τις τύχες εκείνων των οποίων παραβιάζεται η προσωπικότητα.

 «Μου απευθύνετε κατηγορώ μέσα σε 15 γραμμές, χωρίς να με ρωτήσετε και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο», υποστήριξε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια «και θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να μιλήσουμε», αρκεί, όπως είπε, «εκείνοι που έγραψαν αυτό το πόρισμα να μην ντρέπονται περισσότερο από όσο πρέπει να ντρέπονται τώρα».

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί το πόρισμα να έγινε αποδεκτό «αλλά από τα μέλη της Επιτροπής δεν γράφτηκε, αλλά τους δόθηκε» και σημείωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι βουλευτές που γνωρίζουν τη διαδρομή του έγραψαν πράγματα που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα.

«Τι μου καταλογίζετε; Δεν είδατε ότι δεν παραλάβαμε ποτέ το C4I; Δεν είδατε ότι αυτή η αμαρτία παραγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ, έγινε με την νομοθεσία περί εξοπλιστικών, ούτε καν παραγγελία της Αστυνομίας ήταν; 


Αν, όπως έλεγε ο Χριστοφοράκος, παραγγέλθηκε ένα φάντασμα, παραγγέλθηκε από σας. Και δεν αγγίζετε αυτούς που το παράγγειλαν;», ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε τέλος ότι για κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο, πλην των κ.κ. Τσουκάτου και Μαντέλη, δεν προέκυψε κάτι, και ότι δεν υπάρχει ουδεμία αιχμή στη δικογραφία για κείνον, ούτε, όπως είπε, προέκυψε κάτι από τον έλεγχο των οικονομικών του.

Απαράδεκτο, συνονθύλευμα ψεύδους, συκοφαντίας και ύβρεων χαρακτήρισε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης το πόρισμα.

Ο βουλευτής, ο οποίος εγκαλείται από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σύστημα C-4I, τόνισε: «Το σκάνδαλο είναι μέγα και εκ των προτέρων λέω ότι το κουκούλωμα είναι μέγιστο. 


Οι μιζαδόροι, οι κομπιναδόροι, οι κλέφτες, οι απατεώνες, δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί κανείς, όπως δεν τιμωρήθηκε με το Χρηματιστήριο, με τις ΔΕΚΟ, τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων - αλήθεια, η δική μας Επιτροπή για τα TOR - M1 τι απέγινε; 
Κουκουλώθηκε - όπως κουκουλώθηκε και το μέγα σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων, που κόστισαν τουλάχιστον 5 φορές πάνω από το κόστος τους».

«Αθλιότητα» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τη συμπερίληψή του στους υπευθύνους για το σκάνδαλο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση, παραπέμφθηκε χωρίς ποτέ να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και οι εναντίον του αιτιάσεις στηρίζονται σε «ψεύδη».

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να με συμπεριλάβει στο πόρισμά της μία ώρα πριν το καταθέσει, χωρίς να με έχει καλέσει, ρωτήσει, απευθύνει ερώτημα, ούτε καν τηλέφωνο.


Χαρακτήρισα τότε την πράξη αυτή αθλιότητα και το επαναλαμβάνω. 
Εκπλήσσομαι με τον κ. Παμπούκη που, αν και νομικός, απέδωσε τα εύσημα στο πόρισμα, το οποίο εκθέτει και την δουλειά των συναδέλφων της Εξεταστικής», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου.

Απαντώντας στην μομφή του πορίσματος ότι δεν έπραξε τίποτα για την προώθηση της διερεύνησης της υπόθεσης, παρά μονάχα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Παπαθανασίου επικαλέστηκε σειρά δεδομένων (αποστολή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις δημόσιες υπηρεσίες για συγκέντρωση στοιχείων, παραστάσεις αγωγής ώστε να αποκτήσει το Δημόσιο πρόσβαση στην δικογραφία, αποστολή επιστολών στην Siemens για παροχή διευκρινίσεων με δήλωση πως το Δημόσιο θα επιμείνει στον καταλογισμό ευθυνών, ορισμός διαιτητή εκ μέρους του Δημοσίου), για να παρατηρήσει πως «είναι σαφές πως η κυβερνητική πλειοψηφία, απέκρυψε σειρά από δημόσιες πράξεις και ενέργειες που έγιναν επί των ημερών μου, για να προσθέσει στη λίστα των ονομάτων, μια σειρά από άλλα».

Μετά τις εκ μέρους του κ. Καστανίδη αποκαλύψεις, ο  βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος ζήτησε να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος μετά τις δηλώσεις του υπουργού της Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, υποστηρίζοντας πως «έχουμε πλέον τις αποδείξεις πως ήταν αλήθεια αυτά που έλεγε ο κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος προσγειωνόταν στο Κορακοχώρι Ηλείας για να συναντήσει τον κ. Σημίτη το 2003, πριν υπογραφούν οι συμβάσεις». 


Υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλούσε με τον αδερφό του Σπύρο Σημίτη από το ίδρυμα Ρόζενμπεργκ και αυτό χρηματοδοτείτο από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς.

Κατά τα λοιπά, εισηγητές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραδέχονται στο πόρισμα ότι το σκάνδαλο της Ζήμενς είναι πρωτοφανές πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από Προανακριτική Επιτροπή.

Οι εισηγητές των δύο κομμάτων κ.κ. Βαλυράκης και Αποστολάκος συμφώνησαν και ως προς τον καταλογισμό ευθυνών προς την Δικαιοσύνη για  «απαράδεκτες καθυστερήσεις», καθώς, όπως υποστήριξαν «ούτε μία από τις συμβάσεις της Ζήμενς δεν έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο», απευθύνοντας και οι δύο έκκληση στη Δικαιοσύνη να περατώσει γρήγορα την έρευνα, γιατί «αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: