Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η καλλιτεχνική πλευρά ενός μεγάλου Ελληνικού μυαλού

 Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, εκτός από λαμπρό μαθηματικό μυαλό παγκοσμίου εμβέλειας είναι και παραμένει άνθρωπος.

Άνθρωπος με ευαισθησίες και μέσα από τις ευαισθησίες του πηγάζει ένα ακόμα του ταλέντο, το ταλέντο του καλλιτέχνη.

Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με αυτή την πλευρά του λαμπρού Έλληνα.






Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.
 Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. 

Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan), κάνοντας χρήση προγραμμάτων αναζήτησης μέσω υπολογιστών. 

Ακόμη έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή (βλ. εδώ)

Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή της.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.. 

Είναι μέλος της Mensa, η οποία έχει 100.000 μέλη ανά τον κόσμο και της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές λυμένων iq testsενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως). 

Σημειώνεται, ότι ένα εκ των τέστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. 

Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα), η σύμβαση του οποίου όμως εκεί δεν ανανεώθηκε κατόπιν απόφασης του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, υποστηρίζει πως "είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)" και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο" .

Ωστόσο οι διανοητικές του ικανότητες αμφισβητούνται από κάποιους , ενώ αντιθέτως άλλοι τις υποστηρίζουν 

Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. 

Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση των δημοσιεύσεων αυτών, με δημοσιεύσεις εργασιών σε συνέδρια και εξειδικευμένα περιοδικά ('papers'), αφού ως επί το πλείστον πρόκειται περί απλών δημοσιεύσεων στην προσωπική του ιστοσελίδα  

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την πιο ευρεία βάση δεδομένων δημοσιεύσεων Google Scholar, έχει δημοσιεύσει περί τα 13 άρθρα σε συνέδρια ή επιστημονικά περιοδικά εν γένει μέχρι σήμερα (Απρίλιος 2011)  σύμφωνα με το Zentralblatt MATH, έχει δημοσιεύσει περί τα 30 άρθρα πάνω στα μαθηματικά μέχρι σήμερα  και σύμφωνα με τη βάση dblp 4 άρθρα πάνω σε θέματα που άπτονται στην ευρύτερη περιοχή της επιστήμης υπολογιστών (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Αλγόριθμοι κτλ) 

Σημειώνεται ότι υπάρχει επανάληψη δημοσιεύσεων μεταξύ των τριών αναφερόμενων βάσεων δεδομένων.

πηγη: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: