Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

Ο «Γολγοθάς» συνεχίζεται… για (τουλάχιστον) δύο μήνες ακόμη
Συνάντηση με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σούλη Κωνσταντίνο είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των αξιωματικών Λ.Σ. την προηγούμενη Πέμπτη με θέμα τη ρύθμιση του ζητήματος που έχει ανακύψει σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την καταβολή των οδοιπορικών στους ένστολους. 


Το αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του Σώματος ήταν κοινό, καθώς καταβλήθηκε τόσο από την Ένωση Αξιωματικών, όσο και από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. 

Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος εκτιμάται στους δύο μήνες, καθώς το αρμόδιο υπουργείο προέβη στις αναγκαίες κινήσεις προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Τα χρωστούμενα για υγειονομική περίθαλψη αγγίζουν τα 7.360.800 ευρώ, ενώ το ΥΘΥΝΑΛ προχώρησε στη μεταφορά 4.020.400 ευρώ τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα. 

Ωστόσο, εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενδέχεται η έγκριση να καθυστερήσει, καθώς απαιτείται η έγκριση της υπηρεσίας και η ενταλματοποίησή τους με σκοπό να καταβληθούν στους δικαιούχους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν ταχύτατες ενέργειες από τους δικαιούχους προκειμένου το υπόλοιπο του ποσού να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και τα χρήματα να είναι άμεσα διαθέσιμα, αφού όμως έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά πριν από το κλείσιμο του οικονομικού έτους.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τα οδοιπορικά έχει παρατηρηθεί εμπλοκή λόγω πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτος σχετικά με τις δεσμεύσεις συγκεκριμένων πιστώσεων, παρότι έχουν ελευθερωθεί τα σχετικά κονδύλια. 

Το συνολικό ποσό των οδοιπορικών αγγίζει τα 9.000.000 ευρώ.

Η Ένωση αξιωματικών μέσω του προέδρου της κ. Μανωλούδη αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη φυσική και πολιτική ηγεσία, ωστόσο τονίζει πως «η πραγματικότητα παραμένει ίδια, τα στελέχη βρίσκονται υγειονομικά ακάλυπτα, χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουμε ακριβώς το χρόνο οριστικής επίλυσης και επιπλέον, να μην είναι σαφές πότε ακριβώς θα καταβληθούν στους δικαιούχους, χρήματα για μετακινήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί για εκτέλεση υπηρεσίας και έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των συναδέλφων».


Τέλος, ζητούν «γενναίες πολιτικές αποφάσεις» και ζητούν «από τον κ. Παπουτσή να λάβει πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση κυρίως σε ό,τι αφορά υγειονομική περίθαλψη. 

Ενδεικτικά, θα μπορούσε να υιοθετήσει ανάλογη Υγείας – Πρόνοιας για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου από τον ΟΠΑΔ, με αντίστοιχα προβλήματα». 

Σκέψεις για κατάθεση αγωγών
Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες και να καθοριστεί η στάση. 

Αποφασίστηκε η διαφύλαξη «των νόμιμων δικαιωμάτων μας», ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στα κρίσιμα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της καταβολής των οδοιπορικών, τότε θα «υπάρχουν κινητοποιήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρεπορτάζ της «Π+13», την προηγούμενη βδομάδα για τα οδοιπορικά ακολουθήθηκε από επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΛΠΣ) στον κ. Παπουτσή και στον Σούλη Κωνσταντίνο, αρχηγό του Λ.Σ.

Οι εργαζόμενοι στην συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη στις 24 του μήνα αποφάσισαν πως πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για το κρίσιμο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ θα ζητηθεί ενημέρωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για ενημέρωση σχετικά με τη δρομολόγηση των διαδικασιών αποπληρωμής των οφειλόμενων και παράλληλα την επιδίωξη συμφωνίας ενεργοποίησης των φαρμακείων σε όλη τη χώρα προς άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη του άμεσου και υπαρκτού στόχου όλων, δηλαδή τη χορήγηση των φαρμάκων όπως και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την καταβολή οδοιπορικών, αναμένεται η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου και ενεργοποιείται άμεσα η νέα ΚΥΑ για τα πλεύσιμα. 

Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν, θα κατατεθούν αγωγές με τις οποίες θα ζητείται η κάλυψη των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Μετοχικό και μεταθέσεις
Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκαν:
Για το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) άμεση και επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη διασφάλιση και την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών μας φορέων με άμεση ενίσχυση των Ταμείων με πόρους από πραγματική εργασία (παροχή υπηρεσιών προς τρίτους), η διασφάλιση από την πλευρά του κράτους των θεσμοθετημένων κοινωνικών πόρων ή σε αντίθετη περίπτωση η κάλυψη των απωλειών αυτών από νέους, η διατήρηση της αυτονομίας του ΜΤΝ, η συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας στη διοίκηση των Ταμείων και την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία και βιωσιμότητά του με ευθύνη του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ. 

Για το ζήτημα της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τις μεταθέσεις αποφασίστηκε «να μην υπάρξει καμία συζήτηση μέχρι την ολοκλήρωση των φετινών τακτικών μεταθέσεων και τη διαπίστωση τυχόν ελλείψεων, παραλείψεων, δυσλειτουργιών που σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν, αφού δεν έχει ολοκληρώσει ούτε μια φορά τον κύκλο των ετήσιων μεταθέσεων», ενώ για την οργάνωση των Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ η Ομοσπονδία θεωρεί ότι «το ανωτέρω Σχέδιο Π.Δ. πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί και να εφαρμοσθεί αποτελώντας ουσιαστικά τη νέα οργανωτική δομή του Σώματος, υλοποιώντας το πρώτο μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη θεσμική θωράκισή του», σημειώνοντας πως το εν λόγω Π.Δ. βρίσκεται στο ΣτΕ για επεξεργασία.
http://www.paraskevi13.com/?p=20890

Δεν υπάρχουν σχόλια: