Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κύπρος, Ελλάδα, Βρετανία: Κοινή άσκηση στην Κύπρο!

 


Το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθεί άσκηση Ελλαδικών, Κυπριακών και Βρετανικών δυνάμεων στο χερσαίο, θαλάσσιο κι εναέριο χώρο μεταξύ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών χαμηλής έντασης που απαιτούν στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία.

Σίγουρα πρόκειται για μια αξιόλογη κι αξιοπρόσεκτη κίνηση, αφού δε θυμόμαστε να έχει υπάρξει άλλη άσκηση στην περιοχή της Κύπρου με τη συμμετοχή Ελλαδικών και Βρετανικών δυνάμεων. 

Σίγουρα τα πολιτικά μηνύματα είναι πολλαπλά ειδικά αυτήν την περίοδο και ειδικά για αυτήν την περιοχή.

Πρώτη παραλήπτρια θα μπορούσε να είναι η Τουρκία, αν και είναι πρόωρο να εξάγουμε τελικά συμπεράσματα δεδομένης της στάσης των Βρετανών στο ζήτημα της Κύπρου και της «ιδιαίτερης» σχέσης που θέλουν να έχουν με την Τουρκία.

Μάλλον θα θεωρούσαμε αυτή την άσκηση ως μια προσπάθεια των Βρετανών να εξισορροπήσουν το «άτσαλο» φλερτ που έχουν αναπτύξει με την Τουρκία, με την οποία πρέπει να διατηρήσουν καλές σχέσεις «πάση θυσία» ακόμα κι αν είναι αντίθετοι προς την εξισορρόπηση που επιθυμούν οι ΗΠΑ.

Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι προσπάθεια «ανοίγματος» στη νέα ισορροπία ισχύος που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Παραθέτουμε το επίσημο ανακοινωθέν του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας:
ΑΣΚΗΣΗ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 3 ΙΟΥΝ 2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Το Υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με εννέα Υπουργεία και 16 Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Αγγλίας, διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά, την πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2011».

Η άσκηση θα διεξαχθεί από την Τρίτη 31 Μαΐου έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο μεταξύ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Στο πλαίσιο της άσκησης θα διεξαχθεί δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσης (υποδοχή, φιλοξενία, διακομιδή άμαχου πληθυσμού) και αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Λευκωσίας. 

Το σενάριο της θα καλύπτει όλο το φάσμα των ασύμμετρων απειλών στο σύγχρονο περιβάλλον που απαιτούν την αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Η τελική φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, η ώρα 10.00 π.μ. στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, στην παρουσία της Πολιτικής – Στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών – παρατηρητών.

πηγή: http://www.mod.gov.cy/mod/mod.nsf/All/855E9AB4C61FAC93C225789C003E0EE9
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: