Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ο επικίνδυνος για τους Αμερικανούς Τούρκος κροίσος Καραμεχμέτ και τα πετρέλαια στο Αιγαίο

 
Toν Αύγουστο του 2005 γινόταν γνωστό ότι ο τουρκικός όμιλος Cukurova Holdings συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ποσοστού της Aramco στη Motor Oil, έναντι του χρηματικού ποσού των 500 εκατ. δολαρίων.

Η Cukuroca Holdings είναι όμιλος συμφερόντων του επιχειρηματία Ερμίν Μεχμέτ Καραμεχμέτ, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes με τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Σήμερα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο αμερικανικού διπλωματικού τηλεγραφήματος με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2005, το οποίο προειδοποιούσε τις αμερικανικές εταιρείες να μην προχωρήσουν σε συμφωνίες με τον Καραμεχμέτ εξαιτίας του γεγονότος ότι «Κλείνει δουλειές με απειλές θανάτου».

Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα, το περιεχόμενο του οποίου είχε εγκρίνει ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο Καραμεχμέτ είναι γνωστός στην πρεσβεία μας ως ένας αναξιόπιστος και ανέντιμος εταίρος για δουλειά. 

Η πρεσβεία μας ξέρει ότι ο Καραμεχμέτ για να στρέψει υπέρ του μια ασυμφωνία στην δουλειά που είχε με μια αμερικανική εταιρία χρησιμοποίησε ανήθικες μεθόδους όπως απειλές θανάτου.Για αυτό η πρεσβεία μας συμβουλεύει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μην κάνουν δουλειές μαζί του».

Να σημειωθεί ότι ο Έντελμαν είναι εκείνος, ο οποίος είχε πληροφορήσει μέσω απόρρητου διπλωματικού τηλεγραφήματος με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2004 την Ουάσιγκτον, αναφορικά με τις υποψίες για την ύπαρξη οκτώ τραπεζικών λογαριασμών του Ταγίπ Ερντογάν σε ελβετικές τράπεζες, αλλά και για τον πλουτισμό του Τούρκου πρωθυπουργού από την ιδιωτικοποίηση διυλιστηρίου πετρελαίου.
 
Ποιος είναι ο Καραμεχμέτ
Ο Ερμίν Μεχμέτ Καραμεχμέτ καταλαμβάνει την 1η θέση στη λίστα του «Forbes» με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους της Τουρκίας και στην παγκόσμια σχετική κατάταξη καταλαμβάνει την 268η θέση.

Ο Καραμεχμέτ είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, της Turkcell, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ είναι επικεφαλής του ομίλου Cukurova Holdings και ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό Show TV, την εφημερίδα «Ακσάμ», όπως επίσης τις εταιρίες Digitürk, Superonline, Sky Türk, Lig TV, Alem FM, KVK, BMC, Baytur.
Πρόσφατα, δηλαδή το έτος 2009, στον τουρκικό Τύπο πραγματοποιήθηκε αναφορά στις σχέσεις του Καραμεχμέτ με το παρακρατικό δίκτυο της Εργκένεγκον.

Που στηρίχθηκαν αυτές οι αναφορές; 

Σε όσα είπε ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο της «Εργκένεγκον», συνταγματάρχης και επικεφαλής του Τομέα Τεχνικών Παρακολουθήσεων των υπηρεσιών της Τουρκίας Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος είχε αναφέρει το 2009 ότι οι σχέσεις του με την Turkcell ήταν ιδιαίτερα καλές, ενώ δεν είχε παραλείψει να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις που διατηρούσε με τον ίδιο τον Καραμεχμέτ.

Από την πλευρά του ο Καραμεχμέτ αποκαλούσε τον Ερσόζ «διοικητά μου».

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία ήταν υπεύθυνος των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Τουρκία.

Το περίεργο είναι ότι ο Καραμεχμέτ θεωρείται από κάποιους ως ένα από τα πρόσωπα που διάκεινται φιλικά προς το κυβερνητικό κόμμα AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά πάντοτε επισημαίνεται ότι τηρεί τις αναγκαίες ισορροπίες με τον χώρο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πετρέλαια στο Αιγαίο
Στις 16 Ιουνίου 2003, η εφημερίδα «Ακσάμ», την οποία ελέγχει ο όμιλος συμφερόντων Καραμεχμέτ, είχε ως πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο τον εξής: «Μυστικές διαπραγματεύσεις για το πετρέλαιο».

Το περιεχόμενο του ρεπορτάζ εκείνης της έκδοσης της εφημερίδας «Ακσάμ» έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού οκτώ χρόνια πριν αναφερόταν ότι «Οι Αμερικανοί έχουν ετοιμάσει και ένα σχέδιο, με βάση το οποίο Ελλάδα και Τουρκία θα εισπράξουν μερίδιο από 30% και κάποια αμερικανική εταιρεία 40%».

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος υπέγραφε το ρεπορτάζ είναι ο Τουντζάι Οζκάν, ο οποίος έχει συλληφθεί για την υπόθεση της Εργκένεγκον. 

Ο ίδιος επικαλούμενος αρμόδιους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους σημείωνε ότι «υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, συνεχίζονται οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκονται κοντά και μέσα στα σύνορά μας.

Αμφότερες οι πλευρές προσεγγίζουν το θέμα με καλή πρόθεση και διανύουμε απόσταση. 

Οι συνομιλίες είναι μυστικές για να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα και συνεχίζονται υπό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών».

Σύμφωνα με εκείνο το ρεπορτάζ ο Τούρκος Κροίσος Μεχμέτ Ερμίν Καραμεχμέτ είχε μεταφέρει την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί διαπίστωσαν την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Τον 2010 ο Καραμεχμέτ κυριάρχησε στον χώρο των συμβάσεων για τη διανομή ενέργειας, αλλά η συνεργασία που πραγματοποίησε με τον Μεχμέτ Καζαντσί, κατόπιν της οποίας ίδρυσαν την εταιρία ΜΜΕΚΑ, δεν πέτυχε. 

Η ΜΜΕΚΑ δεν κατέθεσε τα απαραίτητα ποσά, με αποτέλεσμα να χαθεί το χρηματικό ποσό των εγγυήσεων ύψους 92,5 εκατ. δολαρίων και οι τράπεζες να διακόψουν τις πιστώσεις προς την εν λόγω εταιρία.


Εκτός από το γεγονός ότι το 2005, οι Αμερικανοί θεωρούσαν αναξιόπιστο τον Καραμεχμέτ, εξαιτίας των μεθόδων, τις οποίες υποστήριζαν ότι χρησιμοποιούσε, το διπλωματικό έγγραφο ίσως εξηγεί για ποιους λόγους δεν προχώρησε η συμφωνία για τα πετρέλαια στο Αιγαίο, στην οποία πραγματοποιούσε ειδική αναφορά η εφημερίδα «Ακσάμ».

Εκείνο το δημοσίευμα επίσης είναι αποκαλυπτικό του γεγονότος ότι ο Καραμεχμέτ ήθελε να διεισδύσει στον τομέα της ενέργειας από το 2003, ενώ οι πληροφορίες τις οποίες μετέφερε και οι οποίες προέρχονταν από αμερικανικές πηγές, δεν απέχουν πολύ από τα σενάρια για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τα οποία αναπαράγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πηγή: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: