Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΗΕ, ΛΟΓΩ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
Σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται η ΕΕ και δη ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και οι συνεργάτες του με τα Ην. Έθνη, με αφορμή τις επαφές στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και τις επαφές που έχει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες περιλαμβάνεται και η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Διπλωματικές κινήσεις
Η ενημέρωση επικεντρώνεται τόσο στην πορεία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και στην ένταση η οποία επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο εξ αφορμής των ερευνών για την ύπαρξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών είναι ότι η Τουρκία δεν θα φθάσει στα άκρα και ότι θα προβεί σε "διπλωματικά βήματα" ενίσχυσης των σχέσεών της με τα κατεχόμενα.
Από την πλευρά του, και το εβραϊκό λόμπι ενημερώνει τις Βρυξέλλες σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με τρόπο διακριτικό χωρίς υψηλούς, επί του παρόντος, τόνους και προκλήσεις.
Βρετανική δράση και θέσεις ΗΠΑ
Στο παιχνίδι του παρασκηνίου δρα και η Βρετανία, καθώς και οι ΗΠΑ. Οι Βρετανοί καλλιεργούν τις θέσεις τους μέσω της επικεφαλής της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής Βαρόνης Άστον.
Οι Βρετανοί αναγνωρίζουν μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένουν, όμως, στην αυτοσυγκράτηση των εμπλεκομένων μερών. Είναι, δε, θέση τους ότι καλύτερο θα ήταν η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού.
Οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά είναι κάθετα αντίθετες με την ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, διότι μια ακραία εξέλιξη απειλεί τα συμφέροντά τους και κυρίως το περιφερειακό σύστημα ασφάλειας.
Ο Επίτροπος Ρεν είναι ενημερωμένος για τις αμερικανικές απόψεις, ενώ και η ίδια η ΕΕ ουδόλως θα ήθελα να δει πολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα θερμά επεισόδια μεταξύ Τουρκίας από τη μια και Κύπρου και Ισραήλ από την άλλη.
Το τουρκικό άλλοθι
Πάντως, η τουρκική πλευρά και δη η Μόνιμη Αντιπροσωπία της Τουρκίας στην ΕΕ προσπαθεί να πείσει ότι η πλευρά που προκαλεί είναι η ελληνοκυπριακή και ότι από τη στάση της θα επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες.
Ο στόχος της Άγκυρας είναι όπως στραφούν οι πιέσεις της ΕΕ και των Αγγλοαμερικανών επί της Λευκωσίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί η έλλειψης προόδου στο Κυπριακό.
Ταυτοχρόνως, η Άγκυρα θεωρεί ότι οι γεωτρήσεις της "Noble Energy" μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την υπογραφή συμφωνίας με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας στον βόρειο θαλάσσιο κατεχόμενο χώρο της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου