Μετέφεραν την ένταση στο διπλωματικό πεδίο
Διαμαρτύρονται για τις έρευνές μας με μιαν άκυρη «συμφωνία» οι Τούρκοι
Μετατοπίζεται ο τουρκικός άξονας απειλών.
Οι πολεμικές ιαχές σίγησαν και η Άγκυρα προχώρησε στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος, με στόχο την άμεση έναρξη ερευνών, στις βόρειες θάλασσες της Κύπρου.
Μια «συμφωνία», που δεν σημαίνει τίποτα απολύτως και δεν έχει κανένα νομικό αντίκρισμα, αφού το ένα εκ των δύο μερών που συμμετέχουν δεν υφίσταται ως κρατική οντότητα, υπέγραψαν χθες το βράδυ Τουρκία και ψευδοκράτος.
Η «συμφωνία» για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, την οποία οι Τούρκοι εδώ και μέρες παρουσιάζουν ως αντίμετρο στις κυπριακές διερευνητικές δραστη- ριότητες στη Μεσόγειο, υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του εγκάθετού του στην Κύπρο Ντερβίς Έρογλου.
Σημειώνεται ότι, οι πληροφορίες που έρχονταν από τα τουρκικά ΜΜΕ χθες ήταν διιστάμενες, αφού από κάποιους γινόταν λόγος για συμφωνία «οριοθέτησης χωρικών υδάτων», αν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε για «υφαλοκρηπίδα».
Αλλαγή τακτικής
Ουσιαστικά οι Τούρκοι, αντιλαμβανόμενοι ότι οι πολεμικές απειλές τους δεν έπιασαν τόπο και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Noble Energy, συνεχίζουν τις εργασίες στο Οικόπεδο «Αφροδίτη, με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει τη νομιμότητα των κινήσεών τους, απλώς άλλαξαν τροπάρι.
Πλέον η τουρκική απειλή είναι ότι θα προβούν και οι ίδιοι σε έρευνες στη Μεσόγειο, αφήνοντας να νοηθεί ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν φυσικό πλούτο, που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού οι έρευνές τους θα εκτείνονται στις βόρειες θάλασσές της.
Αφού, δηλαδή, αισθάνθηκαν ότι «δεν τους παίρνει» να συνεχίσουν άλλο τον… πολεμικό αμανέ, μετατόπισαν τον άξονα των απειλών, δημιουργώντας πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Εξίσωση και αναβάθμιση
Τα δεδομένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να τα αξιοποιήσει και στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας κι άλλα παράλογα προσκόμματα στη διαδικασία εξεύρεσης συγκλίσεων, με τη δημιουργία φρέσκων «τετελεσμένων» και «πραγματικοτήτων», όπως αρέσκονται να ονομάζουν τις μονομερείς, παράνομες κινήσεις τους.
Για του λόγου το αληθές, ο Ντερβίς Έρογλου προσπάθησε να διασυνδέσει το φυσικό αέριο με τις συνομιλίες, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις εντατικοποιημένες συνομιλίες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, παρά τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς να εξαναγκάσει, όπως ισχυρίστηκε, την τουρκική πλευρά να φύγει από τη διαπραγματευτική τράπεζα.
Πρόσθεσε ότι η έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες.
Χαρακτήρισε «προκλητική» τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει ξεκάθαρα πως δεν έχει πρόθεση να λύσει το Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί η «συμφωνία» και στις κατά καιρούς «επιχειρήσεις» βελτίωσης του διεθνούς προφίλ του ψευδοκράτους, αφού οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να την παρουσιάσουν ως άλλη μια ένδειξη της θεσμικής υπόστασης του παράνομου μορφώματος.
Δείγματα γραφής των προθέσεων εξίσωσης του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία δόθηκαν ήδη χθες, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα.
Ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι Τ/κ είναι «συνέταιρος» της Κύπρου και όσο νόμιμη είναι η «ε/κ διοίκηση», τόσο νόμιμη είναι και η «διοίκηση» του ψευδο- κράτους, μετατρέποντας έτσι τον δικοινοτικό χαρακτήρα της Ζυρίχης σε… συνομοσπονδία.
Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ανέφερε, από πλευράς του, ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν τα προβλεπόμενα βήματα χωρίς καθυστέρηση, για να διαφυλάξουν τα «ισότιμα δικαιώματα» και να μην επιτρέψουν στην ε/κ πλευρά να σφετεριστεί τον φυσικό πλούτο της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι οι κινήσεις εκμετάλλευσης θα έπρεπε να γίνουν μετά την επίλυση του Κυπριακού, από κοινού.
Κίνηση διαμαρτυρίας
Όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, αμέσως μετά τις υπο- γραφές, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «διαμαρτυρόμαστε για τα ανεύθυνα, προκλητικά και “μονομερή” βήματα των Ε/κ», προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος τώρα θα εκδώσει άδειες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κατέστησε, παράλληλα, σαφές, ότι στόχος της λεγόμενης συμφωνίας είναι «η έρευνα και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου».
Εξηγώντας τη «συμφωνία», ανέφερε ότι ένα μέρος της λεγόμενης υφαλοκρηπίδας του ψευ- δοκράτους «περιορίστηκε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με μια γραμμή που προέκυψε από την ένωση 27 γεωγραφικών σημείων».
Σύμφωνα με την ερμηνεία της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις», η κίνηση λεγόμενης οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας από πλευράς των Τούρκων, χρησιμοποιείται «ως αντίποινο για τη “μονομερή” έναρξη των ενεργειών για το πετρέλαιο από μέρους της ε/κ πλευράς».
Πιέσεις και συμφέροντα
Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι επιθυμεί να προειδοποιήσει τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που συνεργάζονται με τους Ελληνοκυπρίους, ότι το τουρκικό Υπουργείου Ενέργειας έχει ξεκινήσει μια εργασία, με σκοπό να μη γίνουν δεκτές οι εν λόγω εταιρείες στα διάφορα έργα ενέργειας στην τουρκία και να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις.
Η δήλωση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στην αποθάρρυνση μεγάλων, ξένων εταιρειών για να συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η «πικρή εμπειρία», που έχει μέχρι τώρα η τουρκία με την περίπτωση της Noble, είναι πως τα κράτη συντάσσονται με τα συμφέροντα των εταιρειών που προέρχονται από αυτά. την ίδια στιγμή, η εκδικητική αυτή στάση της Άγκυρας, στόχο έχει να πλήξει οικονομικά συμφέροντα εταιρειών που ενδέχεται να συμμετάσχουν, καθώς στην τουρκία λαμ- βάνουν χώραν ταυτοχρόνως σειρά ενεργειακών πρότζεκτ με αρ- κετές προοπτικές, τα οποία κατά καιρούς προσελκύουν το ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών.
Η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης
Η πρώτη αντίδραση από τη Νέα Υόρκη ήρθε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος χαρακτήρισε καταδικαστέα την υπογραφή «συμφωνίας» μεταξύ τουρκίας και ψευδοκράτους. τόνισε ότι «η τουρκία διέπραξε ακόμη μία παρανομία, υπογράφοντας συμφωνία με μία παράνομη οντότητα όπως είναι το ψευδοκράτος, το οποίο έχει καταδικαστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Με αυτήν την παρανομία η τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει ένα αυτονόητο δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα, έτσι όπως έχει τοποθετηθεί μέσα από ανακοινώσεις.
Και η διεθνής κοινότητα ζητά από την τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.
Δυστυχώς, η τουρκία συνεχίζει ακόμη να παρανομεί», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου