Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΕΘΑ και ΓΕΑ επανεξετάζουν το θέμα της απόσυρσης των Α-7Ε


Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του defencenet.gr αναφορικά με την απόσυρση των αεροσκαφών A-7E/TA-7C το θέμα φαίνεται πως οδεύει προς επανεξέταση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το θέμα της επαπειλούμενης απόσυρσης πρόκειται να τεθεί εκ νέου «επί τάπητος» από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΑ εξαιτίας των αντιδράσεων που προήλθαν από πολλές πλευρές καθώς το αεροσκάφος και αξιόμαχο εξακολουθεί να παραμένει και φορέας προηγμένων όπλων είναι.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως το θέμα θα έχει λυθεί μέσα στο Νοέμβριο ή το αργότερο στις αρχές του Δεκεμβρίου, αφήνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο η απόφαση να ανακληθεί.


Ήδη η πρώτη έκθεση για την βελτίωση των παραμέτρων κύκλου-κόστους λειτουργίας στην 336Μ η οποία χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχει συνταχθεί.

Το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στο κόστος των καυσίμων και λοιπής υποστήριξης των συγκεκριμένων αεροσκαφών –συγκριτικά αναφέρεται πως το A-7E κοστίζει στα επίπεδα ενός Mirage 2000EGM, αλλά είναι πολύ κατώτερο από αυτό ενός F-4E AUP.Οι διορθωτικές κινήσεις για τις οποίες μιλά η έκθεση έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους χρήσης χωρίς όμως αυτό να έχει επίπτωση στην επιχειρησιακή αξία των αεροσκαφών.

Έτσι και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το πλέον πιθανό είναι η απόφαση για την απόσυρση των A-7 να ανασταλεί και αυτό είναι κάτι που επιθυμεί και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης αλλά και το ίδιο το ΓΕΑ.

Από την άλλη να σημειωθεί πως το A-7E το οποίο είναι έκδοση για το αμερικανικό Ναυτικό, ουσιαστικά πρόκειται για μια προηγμένη πλατφόρμα όπλων. Εκτός του AFDS, τα “Echo” της 336 Μοίρας είναι πιστοποιημένα για τη μεταφορά των βλημάτων AGM-65 Maverick, των βλημάτων αντι-ραντάρ AGM-88 HARM μεταφοράς  πληθώρας βομβών κατεύθυνσης λέιζερ, τα μοναδικά αεροσκάφη στην ΠΑ με δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού και τέλος τα διθέσια TA-7C είναι τα μοναδικά πρακτικά προηγμένα (LIFT Lead In Fighter Trainer) εκπαιδευτικά που υπάρχουν!

Είναι άλλωστε γνωστό πως στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου τα A-7E είχαν αναλάβει αποστολές καταστολής της ιρακινής αεράμυνας!

 Είναι πραγματικά απορροίας άξιο πως υπήρξαν σκέψεις για την απόσυρση των συγκεκριμένων αεροσκαφών τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα εκτέλεσης μιας πληθώρας ρόλων.

Τα A-7E θα μπορούσαν να αναλαμβάνουν και σήμερα αποστολές εγγύς υποστήριξης όπως και αποστολές SEAD με πολύ μικρές μετατροπές.

Όπως αναφέρεται και στην «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί στο άρθρο για τα «Απόρρητα ελληνικά στρατιωτικά προγράμματα» μια από αυτές τις μετατροπές ήταν και η τοποθέτηση του πανίσχυρου παρεμβολέα Ε-292 –ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής- ο οποίος είχε τη δυνατότητα να τυφλώνει –στην κυριολεξία- τα πλέον σύγχρονο ραντάρ που υπηρετεί στην ΠΑ το APG-68 (V)9 των F-16 block 52+ από αποστάσεις των 70 χλμ. (!) σε σχετικές δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί και είχαν συνεχιστεί μέχρι και το 2005.

Η ακύρωση όμως του προγράμματος –γιατί άραγε;- στέρησε από τα αεροσκάφη τη δυνατότητα να επιχειρούν σε περιβάλλον έντονης ηλεκτρονικής δραστηριότητας όπως είναι αυτό των αποστολών SEAD.
Ταυτόχρονα η μεταφορά των βλημάτων AGM-65 εκτός των «Α&Β» με πολύ μικρές μετατροπές –τοποθέτηση μιας οθόνης στο πιλοτήριο- θα μπορούσε να επεκταθεί και στα AGM-65G καθιστώντας το αεροσκάφος ένα πραγματικό «φονέα» στο εγγύς πεδίο της μάχης ενώ η τοποθέτηση ενός πακέτου αυτοπροστασίας θερμοβολίδες και αερόφυλλα –ελληνικής κατασκευής- θα το εξασφάλιζε και από την απειλή των MANPAD.

Αυτό το αεροσκάφος κάποιοι «εγκέφαλοι» σκέφτηκαν να αποσύρουν και μάλιστα χωρίς να έχουν βρει από πριν τον αντικαταστάτη του. Παρόλα αυτά όμως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης αλλά και η βούληση του ΓΕΑ φαίνεται ότι απομακρύνουν –προς το παρών – αυτό το ενδεχόμενο και εν πάση περιπτώσει όποια απόφαση ληφθεί αυτή θα έχει ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: