Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ ''ECONOMIST'' KATA BEΡΟΛΙΝΟΥ

O ''Economist'' στο τελευταίο του τεύχος, στέκεται επικριτικά απέναντι στην ακολουθητέα τακτική Βερολίνου και Μέρκελ, προεξοφλώντας το τέλος του ευρώ λίαν συντόμως.

Το οικονομικό περιοδικό κατηγορεί ευθέως τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ως άτολμους να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή. Ενδεικτικά, έχει στο εξώφυλλό του ένα ευρώ που πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης.

  Ο ''Economist'' εκτιμά πως οι πιθανότητες για μία ασφαλή και επιτυχή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται ταχύτατα και τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν.

Το έγκυρο οικονομικό περιοδικό προτείνει ανοιχτά ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό επικρίνεται η πολιτική Μέρκελ και η επίμονη άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η καγκελάριος Μέρκελ, χωρίς αλλαγή στάσης εκ μέρους της, θα φέρει σύντομα την κατάσταση σε αδιέξοδο, προεξοφλούν οι Βρετανοί αναλυτές.

Μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση. Αυτό θα τροφοδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας.

Αν δεν δοθούν λύσεις, το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες, εκτιμά το περιοδικό.

Και τονίζει εμφαντικά πως ενδεχόμενη κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη απο αυτή του 2008-2009, χρεοκοπίες, λουκέτα τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο ενώ θα απειλήσει ακόμα και την υπόσταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: