Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Βαρόνοι και κόμητες στις Ένοπλες Δυνάμεις


• Ερέθισμα για το σχόλιο αυτό πήρα από ένα γράμμα του φίλου της στήλης γιατρού (Ταξίαρχου ε.α.) Γιώργου Αραμπατζή, στην εφημερίδα των βετεράνων Σ.Ξ. «Εθνική Ηχώ».

• Στηλιτεύει ο γιατρός, και έχει απόλυτο δίκαιο, τη δημιουργία προνομιούχου κατηγορίας αποστράτων, οι οποίοι ονομάζονται επίτιμοι. Επιλεκτικά... Και με παραχώρηση προνομίων!

• «Προσπάθησα να καταλάβω σε ποιο σκεπτικό καθιερώθηκε ο θεσμός σε ειρηνική περίοδο», διερωτάται, σωστά, ο γιατρός.

• Παλαιότερα ξέραμε ότι τέτοιος τίτλος, δηλαδή «επί τιμή», απενέμετο με φρόνηση και φειδώ σε τ. Αρχηγούς, Διοικητές Στρατιάς, άντε και Σωματάρχες, σε εμπόλεμη περίοδο. Όλοι με άσκηση διοίκησης. Μετά, δειλά δειλά πέρασε και στην ειρηνική περίοδο.

• Έψαξα το θέμα, το οποίο έχει ως εξής:

Ο νόμος 2439/96/ΦΕΚ 219 ανατρέπει τις παλιές διατάξεις και με το άρθρο 22 (αποστρατευτικός βαθμός και τιμητικές διατάξεις) καθορίζει σωρεία δικαιούχων του τίτλου, ακόμη και κάποιους που είχαν να δουν Σχηματισμό και Διοίκηση με το κιάλι! Η παράγραφος 9 του ίδιου άρθρου μας λέει ότι: «...με απόφαση του ΣΑΓΕ καθορίζονται τα ειδικά προνόμια των επιτίμων...».

• Ακολουθεί ένα... γευστικότατο ΠΔ, που υπογράφεται από τον τότε ΥΕΘΑ, Άκη Τσοχατζόπουλο, το οποίο ορίζει τα «προνόμια»:

– Προσαγορεύονται με τον τίτλο τους (ουδέναν ενδιαφέρει).

– Διατηρούν τις στρατιωτικές τους ταυτότητες αντί των αστυνομικών (δηλαδή μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα Επιτελεία και Στρατόπεδα οποτεδήποτε, να μπαίνουν σε ένα Αστυνομικό Τμήμα και να πουλάνε εξουσία, κ.λπ. κ.λπ.).

– Διατηρούν σειρά προβαδίσματος (!) συναδέλφων τους.

– Καταγράφονται σε ιδιαίτερες επετηρίδες (κι αυτό ουδέναν ενδιαφέρει).

– Κατά τις εθνικές εορτές έχουν το δικαίωμα να προσέρχονται με στολή, συνοδευόμενοι (εφόσον το επιθυμούν) από υπασπιστή! Ω, ωι, μάνα μ'... κ.ά.

• Υπάρχουν, όμως, και κάτι λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι δικαιούνται φιλοξενίας στα θέρετρα σε ιδιαίτερα και αυξημένων ανέσεων οικήματα, πράγμα που έχει κάνει έξω φρενών τους πληβείους συναδέλφους τους. Προνομιακή μεταχείριση επίσης στα νοσοκομεία!

• Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν περιορίσθηκε να υπογράψει αυτό το ΠΔ -φιάσκο, αλλά έσπευσε, με τον Ν. 2439/95, να δώσει τον βαθμό του επίτιμου Αντιστράτηγου σε 21 Ταγματάρχες ε.α., στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «συντρόφους» που είχαν παραιτηθεί προ... εικοσαετίας (1975) για να πολιτευθούν! Εξευτελισμός των επωμίδων! Εξευτελισμός των πάντων! Επίτιμοι!

• Κατόπιν αυτών, είναι ηλίου φαεινότερο, κ. υπουργέ, ότι προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης του θέματος. 

Προσεγγίζει το γελοίο.

 Ας περιορισθεί ο τίτλος του επίτιμου, αλλά και τα προνόμια, σε ελαχίστους, για να μην εξευτελίζεται άλλο και να μη δημιουργεί αίσθημα αδικίας σε στελέχη.

paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: