Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο περιθώριο του φόρουμ Ενέργειας, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες δημοσιεύονται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», τόνισε πως σχεδιάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών... «ένα γεγονός το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Αγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Εχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο υπουργός.
«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να πουληθεί η ΔΕΠΑ σε τουρκική εταιρία, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου τον περασμένο Αύγουστο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος πολιτικός που είχε εκφράσει δημόσια το σχέδιο ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τη γειτονική χώρα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, τη δεκαετία του '80.
Και τους τελευταίους μήνες, φαίνεται το σχέδιο του Οζάλ να πραγματοποιείται.
Η όλη ιστορία ξεκινά από την τελευταία επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010.
Όταν τότε, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την προηγούμενη υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρίες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα!
Η υπουργός είχε αρνηθεί τότε, αλλά το θέμα επανέρχεται μετά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Πού φτάνουμε δηλαδή, στο να ... νοσταλγούμε την κ. Μπιρμπίλη ως υπουργός Περιβάλλοντος.
Γιατί ο διάδοχός της κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει απόλυτα έτοιμος, να συνταχθεί με την άποψη του κ. Οζάλ, αφήνοντας στην άκρη κάθε έννοια προστασίας των εθνικών συμφερόντων και βάζοντας σε κινδύνους που ίσως διαρκέσουν δεκαετίες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Γιατί στην εποχή που οι ενεργειακοί δρόμοι, είναι οι δρόμοι πάνω στους οποίους γίνονται οι μεγαλύτερες συγκρούσεις.
Και στην περίπτωση της χώρας μας, το “παραθυράκι” στους Τούρκους ανοίγει με την νομολογία περί “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας.
Από εκεί οι Τούρκοι θα μπουν στην ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών.
Έτσι, από το περασμένο καλοκαίρι που με νόμο έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Έτσι, από το περασμένο καλοκαίρι που με νόμο έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας, οι Τούρκοι με το άνοιγμα της αγοράς μπορούν πλέον να ηλεκτροδοτούν σε πρώτη φάση τα ακριτικά νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Ρόδος, το ... Καστελλόριζο και άλλα ίσως νησιά.
Και τι χρειάζεται;
Όλη και όλη μία αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όλη και όλη μία αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να αρνηθεί την άδεια. Είναι κάτι ανάλογο με την αγορά τηλεφωνίας, όπου αυτή τη στιγμή εάν επιθυμούσε μία τουρκική εταιρία να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει, εάν δεν υπάρχουν ενδεχομένως κωλύματα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Το ζήτημα έφερε στην Βουλή των Ελλήνων, με ερώτηση του ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, με ερώτησή του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, εάν αληθεύουν τα όσα κυκλοφόρησαν στον τύπο. Και επίσης εάν ο υπουργός έχει επίγνωση των κινδύνων αυτής της πολιτικής.
Ποιοι είναι ακριβώς οι κίνδυνοι αυτής της πολιτικής; Ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο σιγά σιγά θα μετατραπεί σε δορυφοροποιημένη περιοχή της Τουρκίας.
Η ηπειρωτική Τουρκία θα μετατραπεί σε κέντρο βάρους που ελκύει ως μαγνήτης την οικονομική ζωή των νησιών. Ήδη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε χτες το πρωί, να εφαρμοστεί στην Θράκη το σύστημα επίσκεψης των Τούρκων που ισχύει στα νησιά, δίχως να χρειάζεται βίζα.
Ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας των νησιών, ήδη αρχίζει να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά. Εάν οι Τούρκοι αναλάβουν την ηλεκτροδότηση των νησιών, είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σιγά σιγά στο να αναλάβουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζωής.
Όπως παραδείγματος χάριν την οποιαδήποτε παραγωγή, που σχετίζεται με ηλεκτρικό ρεύμα.
Θα είναι πολύ απλό πλέον το βήμα, για έναν τούρκο επιχειρηματία να αγοράσει και τις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.
Όπως παραδείγματος χάριν συμβαίνει και με την υπόθεση του Μακεδονία Παλάς. Όπου μετά το κλείσιμό του, ήδη τουρκικά συμφέροντα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να αγοράσουν την επιχείρηση.
Το σχέδιο του Νταβούτογλου βρίσκεται σε περίοδο ολοκληρωτικής άνθισης, καθώς η οικονομική κρίση έχει μετατρέψει την χώρα μας σε οργανισμό ανίκανο να αντισταθεί και να προστατεύσει ακόμη και τα βασικά του συμφέροντα.
Και αρκεί ένας Παπακωνσταντίνου, για να δημιουργήσει προβλήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που ίσως κρατήσουν δεκαετίες.
Αρκεί μία υπογραφή του για να υποθηκευτεί το μέλλον του ελληνισμού στην περιοχή, στο όνομα του... φτηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος.
Το πραγματικό έγκλημα όμως θα είναι ότι εάν αυτό τελικά συμβεί, θα συμβεί όχι υπό κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Και τα δύο κόμματα της δεξιάς, θα έχουν χρεωθεί εξίσου με το ΠΑΣΟΚ την εθνομηδενιστική αυτή πράξη. Και θα φέρουν ευθύνες.
Θα πει κανείς, ότι δεν εμπίπτει το συγκεκριμένο ζήτημα στους τομείς στους οποίους έχουν αναλάβει υπουργικές ευθύνες. Πολύ λίγη σημασία έχει όμως αυτό.
Η ιστορία θα γράψει και μετά αυτό που έγραψε, δεν ξεγράφεται. Στην συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού θα είναι συνένοχοι.
Γι' αυτό θα πρέπει να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση μπορούν προκειμένου να μην προχωρήσει μία τέτοια ιστορία.
Δημήτρης Παπαγεωργίου www.elora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου