Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Με νέα εξαγωγική σύμβαση …πετά η κρατική ΕΑΒ !


«Απογειώνεται»  η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (EAB). Κι αυτό καθώς σύμβαση ύψους 114 εκατ. δολαρίων για τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων του αεροσκάφους F-16 υπέγραψε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία  με τη αμερικανική Lockheed Martin Aeronautics.

Η σύμβαση έχει 6ετή διάρκεια και αφορά στη συναρμολόγηση 112 εργοσυνόλων για τα αεροσκάφη F-16 Block 50 και Block 60.

‘Ετσι τουλάχιστον για κάποιο διάστημα η κρατική εταιρία – που σημειωτέον έχει ίδια διοίκηση από το 2004-5 – θα μπορεί να πατά καλά στα πόδια της και να προχωρήσει στα «πράσινα» νούμερα στον ισολογισμό της, όπως ήδη διαφάνηκε φέτος.

Η σύμβαση διασφαλίζει την επέκταση τρέχοντος προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου η ΕΑΒ συναρμολογεί υποσυγκροτήματα του F-16 για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως και για όλη τη διάρκεια παραγωγής του αεροσκάφους. 

Η νέα σύμβαση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει με συνέπεια και επιτυχία η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζει σημαντικό φόρτο για το εργοστάσιο των Αεροκατασκευών και συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας ως σύνολο.

Παράλληλα, η κρατική εταιρεία ενισχύει το κύρος της στη διεθνή αγορά συμμετέχοντας στην κατασκευή ενός  αεροσκάφους με διεθνή παρουσία και μάλιστα ως μοναδικός προμηθευτής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των πωλήσεων της ΕΑΒ προς την αμερικανική εταιρεία έχει σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση, από € 9 εκ. το 2004 που αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το τέλος του 2011  (€ 54 εκ.).

Εμείς, από την πλευρά μας,  να ρωτήσουμε τους φίλους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας:

Κάνουν ό,τι πρέπει να δίνουν εργασία στην ΕΑΒ, όπως πολλοί ξένοι, ή υποκύπτουν στις …σειρήνες της ξενομανίας και της …ΝΑΜΣΑ;

prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: