Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Παίζουν κορώνα-γράμματα τη παραμονή μας στην ΕΕ


Απέρριψαν όλα τα κόμματα την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησαν άμεση προσφυγή σε εκλογές.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και την ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της δανειακής συμφωνίας.



Η ΝΔ θεωρεί ότι η λύση στο "αδιέξοδο" που έχει οδηγηθεί η χώρα είναι οι εκλογές και ακολούθως η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής.



"Συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης την πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.




Παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, o εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι πρόκειται για "έμμεσο εθνικό διχασμό που διακινδυνεύει το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "επειδή δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχη τη ΝΔ, τώρα θέλει να κάνει συνένοχο τον ελληνικό λαό".

Η μόνη λύση είναι οι εκλογές, κατέληξε ο κ. Μιχελάκης, αποφεύγοντας να διευκρινίσει το λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να συναντήσει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Εκλογές τώρα ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, λίγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

“Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.



“Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους”, προσθέτει.



Για "τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά διλήμματα όπως η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, "η πραγματική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φθάσουμε στην κάλπη" και μίλησε για "πολύ επικίνδυνη ζαριά" για την χώρα.

Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



«Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της.

Είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι «δεν θέλει», να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη



Ας εγκαταληφθούν οι ψευδώνυμες επιλογές και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση.

Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα.

Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.



www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: